Μέσα σε ένα 24ωρο ιστοσελίδες και social media αντιμετώπισαν προβλήματα σύνδεσης και traffic, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με την δράση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και την καταστροφή καλωδίων, παρά τις υποσχέσεις πως θα επαναφέρουν την κυκλοφορία των data στην προτεραία κατάσταση.

Facebook, Twitter, Instagram και Threads “έχουν χτυπηθεί” τις τελευταίες ώρες και δεν ανανεώνεται το feed ενώ όσοι δεν ήταν μόνιμα συνδεδεμένοι, δε μπορούν να συνδεθούν. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Google και το YouTube.

Τεράστια προβλήματα παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες μετά τη ζημιά στα υποβρύχια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα. Επίσης παρουσιάζονται διακοπές τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κάτι που αναγκάζει τους παρόχους να αναδρομολογήσουν έως και το ένα τέταρτο της κίνησης μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης στο Διαδίκτυο.

Τα καλώδια που ανήκουν σε τέσσερα μεγάλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχουν «κοπεί» προκαλώντας «σημαντική» διακοπή στα δίκτυα επικοινωνιών στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Χονγκ Κονγκ HGC Global Communications, αλλά και στο traffic στις ιστοσελίδες παγκόσμια.

Η HGC εκτιμά ότι το 25% της κυκλοφορίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης καθώς και της Μέσης Ανατολής έχει επηρεαστεί, ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα (4/3).

Η εταιρεία είπε ότι επαναδρομολογεί την κυκλοφορία για να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση για τους πελάτες και επίσης «επεκτείνει τη βοήθεια σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται», όπως οι ιστοσελίδες ενημέρωσης και όχι μόνο.

Η HGC δεν είπε πώς είχαν καταστραφεί τα καλώδια ή ποιος ήταν υπεύθυνος.

Ούτε που πάει το μυαλό σου: Ιστοσελίδες χάνουν αναγνώστες παγκοσμίως και ο λόγος βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα!
Photo credits: Al-Joumhouriah channel via Getty Images)

Τα υποβρύχια καλώδια είναι η αόρατη δύναμη που οδηγεί το διαδίκτυο, με πολλά να χρηματοδοτούνται τα τελευταία χρόνια από κολοσσούς του Διαδικτύου όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η μητρική Meta του Facebook. Η ζημιά σε αυτά τα υποθαλάσσια δίκτυα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές στο διαδίκτυο, όπως συνέβη μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν το 2006 και να πλήξει παγκόσμια τις ιστοσελίδες.

Η καταστροφή των καλωδίων στην Ερυθρά Θάλασσα έρχεται εβδομάδες αφότου η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης προειδοποίησε για την πιθανότητα οι αντάρτες Χούτι να στοχοποιήσουν τα καλώδια. Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν ήδη διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού επιτιθέμενοι σε εμπορικά πλοία στην κρίσιμη πλωτή οδό.

Τα κατεστραμμένα καλώδια έχουν προκαλέσει φυλλορροή στις ιστοσελίδες

Αναφορές την περασμένη εβδομάδα από το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Globes ανέφεραν ότι οι Χούτι ήταν πίσω από τη ζημιά στα καλώδια. Ο ηγέτης των ανταρτών της Υεμένης Αμπτέλ Μαλέκ αλ- Χούθι αρνήθηκε τις κατηγορίες. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να στοχεύσουμε τα θαλάσσια καλώδια που παρέχουν Διαδίκτυο σε χώρες της περιοχής», είπε.

Η κυβέρνηση της Υεμένης κατηγόρησε έκτοτε τις βρετανικές και αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που δρουν στην περιοχή για τις ζημιές, σύμφωνα με δημοσίευμα το Σάββατο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας. Το CNN επικοινώνησε με τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για σχόλια, αλλά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως με την κυβέρνηση της Υεμένης.

Σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Υεμένης τόνισε τη σημασία της προστασίας των υποθαλάσσιων καλωδίων και είπε ότι «είναι πρόθυμη επίσης να παράσχει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να επισκευαστούν και να συντηρηθούν τέτοια υποθαλάσσια καλώδια».

Μεταξύ των δικτύων που επηρεάζονται είναι το Asia-Africa-Europe 1, ένα καλωδιακό σύστημα μήκους 25.000 χιλιομέτρων που συνδέει τη Νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου. Η πύλη Europe India Gateway (EIG) έχει επίσης καταστραφεί.

Η EIG συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία και υπολογίζει τη Vodafone ως σημαντικό επενδυτή. Η Vodafone, μια μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εταιρεία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι μπορεί να στείλει κίνηση στο Διαδίκτυο σε περίπου 80 υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που φτάνουν σε 100 χώρες.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών βασίζονται σε πολλαπλά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα, επιτρέποντάς τους να αναδρομολογούν την κυκλοφορία σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας για να εξασφαλίσουν αδιάλειπτη εξυπηρέτηση.

Πηγή: CNN