Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Τελ Αβίβ και συζήτησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη δυνατότητα να υπάρξουν διακοπτόμενες «ανθρωπιστικές παύσεις», ενώ σημείωσε πως η λύση των δύο κρατών θα ήταν καταλυτική για την ασφάλεια στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον θεωρεί πως χρειάζονται διακοπτόμενες «παύσεις» πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έτσι ώστε να παραμείνουν ασφαλείς οι δίαυλοι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως «Όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν από “ανθρωπιστικές παύσεις” με διευθετήσεις επί του πεδίου, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια για τους άμαχους και να καταστεί δυνατή μια πιο αποτελεσματική και συνεχής διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Σήμερα επανέλαβα την ξεκάθαρη υποστήριξή μου για το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Είναι πράγματι υποχρέωσή του να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το πακέτο υποστήριξης που προτείναμε στο Κογκρέσο και δουλεύουμε για να εγκριθεί, καθώς και για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε επίσης πως «ο μόνος τρόπος για την εγγύηση» της ασφάλειας του Ισραήλ είναι η δημιουργία και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

«Ο καλύτερος τρόπος, ίσως ο μοναδικός, είναι αυτός των δύο κρατών για τους δύο λαούς» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Είναι ο μόνος τρόπος για την εγγύηση μιας βιώσιμης ασφάλειας στο Ισραήλ, και ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι θα πραγματοποιήσουν τις νόμιμες προσδοκίες τους για ένα δικό τους κράτος».

Πρόσθεσε επίσης εμφατικά πως οι ΗΠΑ απεύχονται, και θα δράσουν για την αποτροπή εμπλοκής τρίτου παράγοντα στην ήδη αιματηρή σύγκρουση: «Όσον αφορά τον Λίβανο, όσον αφορά τη Χεζμπολάχ, όσον αφορά το Ιράν…είμαστε πολύ σαφείς από την αρχή ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην ανοίξει δεύτερο ή τρίτο μέτωπο σε αυτή τη σύγκρουση».