Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του αξιωματούχος του State Department.

Η συνάντηση, την οποία δεν έχει επιβεβαιώσει η κινεζική πλευρά, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας) κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Μπλίνκεν στο Πεκίνο η οποία έχει στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπλίνκεν συνομίλησε με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι και αμφότεροι συμφώνησαν ότι το να βρεθεί τρόπος ώστε να βελτιωθούν οι διπλωματικές σχέσεις αποτελεί πρόκληση τόσο για την Ουάσινγκτον όσο και για το Πεκίνο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια, με τα αμερικανικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα το CNN που κάνει εκτενή αναφορά, να αναρωτιούνται αν αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, που έχουν περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια.

Μπλίνκεν

Οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις έχουν ολοένα και μεγαλύτερη διαμάχη για μια σειρά ζητημάτων που ξεκινού από τους στενούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα και φτάνουν ως τις αμερικανικές προσπάθειες να περιορίσουν την πώληση προηγμένων τεχνολογιών στην Κίνα.

Δεν έχει περάσει, δε, παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό κινεζικού μπαλονιού πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί μπορεί να κατέρριψαν τελικά τον «εισβολέα», ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει και οι σχέσεις των δύο χωρών οδηγήθηκαν στο ναδίρ, με τον Μπλίνκεν να ακυρώνει τότε προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Πεκίνο.