Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Επτά παιδιά στην πρωτεύουσα της Ουαλίας, το Κάρντιφ διαγνώστηκαν με ιλαρά με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές να επιβεβαιώνουν ξέσπασμα της νόσου, που είναι συνηθέστερη μεταξύ παιδιών, αλλά μπορεί να πλήξει άτομα κάθε ηλικίας.

«Έχουν βρεθεί σύνδεσμοι και μεταξύ των επτά περιπτώσεων, επομένως, ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις μετάδοσης στην ευρύτερη κοινότητα, η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη και ανησυχούμε ότι τα άτομα που δεν προστατεύονται από εμβολιασμό μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο», δήλωσε ο σύμβουλος προστασίας της υγείας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Ουαλίας, Σάιον Λίνγκαρντ.

Στη Βρετανία, η ιλαρά έχει προκαλέσει τα περισσότερα κρούσματα της τελευταίας τριετίας. Μέχρι και τον Ιούλιο του 2023 είχαν φθάσει στα 141, όταν ολόκληρο το 2022 είχαν καταγραφεί μόλις 54.

Από τα εφετινά κρούσματα, περισσότερα από τα μισά (το 60%) έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο. Σε όλες τις περιοχές της Γηραιάς Αλβιώνας όμως υπάρχουν κρούσματα.

Το 23% των εφετινών κρουσμάτων ήταν εισαγόμενα από άλλες χώρες. Τα υπόλοιπα ήταν απόρροια διασποράς στην κοινότητα, ανακοίνωσαν οι βρετανικές υγειονομικές Αρχές.

Η κατάσταση με την ιλαρά είναι τόσο σοβαρή, ώστε τον Σεπτέμβριο η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) προειδοποίησε πως είναι πιθανό να υπάρξει επιδημία με τουλάχιστον 40.000 κρούσματα στο Λονδίνο.

Αιτία γι’ αυτό είναι το πολύ χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού των παιδιών. Εφέτος, το σχεδόν 10% των παιδιών που πήγαν για πρώτη φορά στο σχολείο να είναι ανεμβολίαστα.

Από τους ανθρώπους που εκδηλώνουν ιλαρά, ποσοστό 20-40% χρειάζονται τελικά νοσηλεία, αναλόγως με την ηλικία τους.

Ανησυχία επικρατεί και στη Γαλλία για ξέσπασμα ιλαράς στο νομό Αρντές, όπου καταγράφηκαν συνολικά 63 κρούσματα στο διάστημα από 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και 26 Οκτωβρίου του 2023.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε μαθητές τριών γυμνασίων της κοινότητας Γκιλεράν-Γκραν και πέντε εξ’ αυτών καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δύο από τους ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

Η ιλαρά οφείλεται σε έναν ιό και η μετάδοση μπορεί να γίνει με την άμεση επαφή με τον πάσχοντα ή με επιφάνειες που έχει αγγίξει και μέσω του αέρα με τα σταγονίδια από το βήχα και την αναπνοή του. Επίσης, μεταδίδεται και μέσω των εκκρίσεων από τη μύτη και το φτέρνισμα. Η νόσος είναι μεταδοτική από τη στιγμή που ο ασθενής αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα μέχρι και 5 μέρες μετά την εκδήλωση των εξανθημάτων στο σώμα.

Ο χρόνος επώασης (δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων) κυμαίνεται από μία μέχρι τρεις εβδομάδες.

Τα συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν:

Κόκκινα σπυράκια στο σώμα (κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα), συνήθως 14 μέρες μετά την έκθεση στον ιό
Καταρροή
Βήχας
Κόκκινα μάτια
Επιπεφυκίτιδα
Ευαισθησία ματιών στο φως
Πυρετός (μέχρι 40)
Σπυράκια μέσα στο στόμα (στο εσωτερικό σημείο στα μάγουλα)