Ο πάπας Φραγκίσκος κατά την πτήση επιστροφής του στο Βατικανό, μετά την επίσκεψή του στην Σλοβακία, αναφέρθηκε στον κορονοϊό και στην ανάγκη να συνεχιστεί η εκστρατεία εμβολιασμού, προσπαθώντας να βάλει τέλος στον σκοταδισμό της εκκλησίας.

«Υπάρχουν και κάποιοι καρδινάλιοι που είναι αρνητές. Ένας από αυτούς, ο καημένος, εισήχθη στο νοσοκομείο. Είναι η ειρωνεία της ζωής. Δεν ξέρω πώς να το ερμηνεύσω, ορισμένοι λένε ότι είναι αντίθετοι επειδή τα εμβόλια δεν πέρασαν από αρκετά μακρά πειραματική φάση» είπε ο πάπας.

«Στο Βατικανό, πάντως, έχουν εμβολιαστεί όλοι, εκτός από μια μικρή ομάδα, την οποία προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

Ο πάπας ρωτήθηκε για τους σκεπτικιστές των εμβολίων και για όσους αντιτίθενται στα εμβόλια από έναν Σλοβάκο δημοσιογράφο, δεδομένου ότι ορισμένα γεγονότα κατά τη διάρκεια του τετραήμερου προσκυνήματός του στη χώρα περιορίζονταν σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Το ζήτημα είναι ευρύτερο, ωστόσο, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις υιοθετούν την πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, προκαλώντας αντιδράσεις.

«Είναι λίγο περίεργο, γιατί η ανθρωπότητα έχει ιστορικό φιλίας με τα εμβόλια», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, σημειώνοντας ότι τα παιδιά εδώ και δεκαετίες έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της πολιομυελίτιδας «και κανείς δεν είπε τίποτα».

Τι πιστεύει ο πάπας Φραγκίσκος για τα εμβόλια

Υποθέτει ότι η «μολυσματική αβεβαιότητα» οφείλεται στην ποικιλία των εμβολίων COVID-19, στον γρήγορο χρόνο έγκρισης και στην πληθώρα «επιχειρημάτων που δημιούργησαν αυτόν τον διαχωρισμό» και στο φόβο. Οι ειδικοί λένε ότι τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά για τη μείωση των διασωληνωμένων και τον θανάτων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πάπας Φραγκίσκος δεν ανέφερε τη θρησκευτική σκοπιά που χρησιμοποιούσαν ορισμένοι που αρνούνται τα εμβόλια. Ορισμένοι συντηρητικοί αρνήθηκαν να εμβολιαστούν αναφέροντας την έμμεση σύνδεση με κύτταρα που προέρχονται από εμβρυά που έχουν αποβληθεί.

Το γραφείο του δόγματος του Βατικανού έχει πει ότι είναι ηθικά αποδεκτό για τους Καθολικούς να κάνουν τα εμβόλια COVID-19 με βάση την έρευνα που χρησιμοποίησε κύτταρα που προέρχονται από εμβρυά που έχουν αποβληθεί.

Ο Φραγκίσκος είπε ότι θα ήταν «αυτοκτονία» να μην εμβολιαστεί τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ομότιμος Πάπας Βενέδικτος XVI. Έχουν εμβολιαστεί πλήρων με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech. Τέλος, σημείωσε ότι το Βατικανό είχε εμβολιάσει τους κατοίκους, το προσωπικό και τις οικογένειές τους, με εξαίρεση λίγους. Για όσους φοβούνται ακόμα, είπε: «Πρέπει να το ξεκαθαρίσουν και να μιλήσουν με γαλήνη».