O χάρτης που συνοδεύει το κείμενο δείχνει τις επαρχίες της Τουρκίας και είναι χρωματισμένος ανάλογα με το πού επικράτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ουσιαστικά, δεν μας λέει τίποτε καινούργιο.

Επί πολλά χρόνια τώρα η Τουρκία παρουσιάζει την ίδια εκλογική συμπεριφορά: Οι παραλιακές επαρχίες του Αιγαίου, η Ανατολική Θράκη, οι νοτιοανατολικές περιοχές με την κουρδική πλειοψηφία και οι μεγάλες πόλεις (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα κτλ.) στηρίζουν την αντιπολίτευση. Δεν φτάνουν, όμως, τα κουκιά. Η κυριαρχία του Ερντογάν στην υπόλοιπη χώρα, από τη Μαύρη Θάλασσα απ’ όπου έλκει την καταγωγή του μέχρι τις «εσωτερικές» επαρχίες της Ανατολίας φτάνει και περισσεύει για να του δώσει τη νίκη, την οριακή έστω νίκη, στις προεδρικές εκλογές.

Υπάρχει, βέβαια, και μια περιοχή όπου πολλοί πίστεψαν ότι θα έκανε τη διαφορά και θα έδινε τη νίκη στον Κιλιτσντάρογλου: Οι επαρχίες που χτυπήθηκαν ανελέητα από τους σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου. Οι συγκεκριμένες επαρχίες είναι παραδοσιακή προνομιακή περιοχή του Ερντογάν, εκεί απολαμβάνει μερικά από τα μεγαλύτερα ποσοστά του σε όλη τη χώρα.

Μοιραία, όμως, υπήρχαν αμφιβολίες. Πόσο θα «χρέωναν» στον Ερντογάν την ανικανότητα του κράτους, που φάνηκε ολόγυμνο τόσο στον έλεγχο των κατασκευών (που αποδείχτηκαν «χάρτινες» στις περισσότερες περιπτώσεις), όσο και στην ανακούφιση των πληγέντων; Φυσικά κανείς δεν περίμενε τέτοια αναστροφή του κλίματος, ώστε να ηττηθεί ο Ερντογάν, ωστόσο ακόμα κι αν ένα κρίσιμο 15-20% των ψηφοφόρων του αποφάσιζε να του γυρίσει την πλάτη και να ψηφίσει Κιλιτσντάρογλου, θα ήταν αρκετό για να γυρίσει το φύλλο.

Καλύτερα ποσοστά από το 2018!

Τι είδαμε στα αποτελέσματα των εκλογών; Να γίνεται πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο σενάριο! Ο Ερντογάν όχι μόνο δεν έχασε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους σεισμούς, αλλά αύξησε κιόλας το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του 2018, όπου είχε επικρατήσει μάλιστα από τον πρώτο γύρο! Αυτό το στοιχείο είναι το σημαντικότερο απ’ όσα πρέπει να αξιολογηθούν σχετικά με το μήνυμα που πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για του λόγου το αληθές, ιδού ο συγκριτικός πίνακας, με τα ποσοστά του Ερντογάν στον πρώτο γύρο του 2019 και στον δεύτερο του 2023 σε όλες τις επαρχίες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τους σεισμούς:

ΕΠΑΡΧΙΑ20182023
ΑΝΤΙΓΙΑΜΑΝ67,41%68,84%
ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ63,93%62,73%
XATΑΪ48,54%50,14%
ΚΑΧΡΑΜΑΝΜΑΡΑΣ74,20%75,77%
ΜΑΛΑΤΙΑ69,19%71,96%
ΟΣΜΑΝΙΓΙΕ63,04%66,20%

Από τις έξι επαρχίες που θρήνησαν συνολικά πάνω από 48.000 νεκρούς και είδαν τον συνολικό πληθυσμό τους να συρρικνώνεται κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους, στις πέντε ο Ερντογάν σημείωσε άνοδο, έστω μικρή, και υπήρξε μια ανεπαίσθητη μείωση μόνο στην επαρχία του Γκαζιάντεπ.