Συνθήκες υψηλού κινδύνου πρόκειται να διαμορφωθούν μέσα στο διάστημα 6 και 7 Δεκεμβρίου, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη δηλαδή, όπου συμπίπτουν οι εκδηλώσεις των 15 ετών από τον χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Δευτέρα (4/12) πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη της αστυνομικής ηγεσίας αλλά και όλων των άλλων φορέων που μπορούν να συνδράμουν στην τήρηση της τάξης. Το σχέδιο είναι εκτεταμένο και αφορά όλες τις κυβερνητικές, πανεπιστημιακές δομές, όπως και τα κτίρια ειδικού ενδιαφέροντος που ενδέχεται ν’ αποτελέσουν στόχους.

Η αρχή πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη (6/12) , όπου σχεδόν όλο το Σώμα θα βρίσκεται επί ποδός… πολέμου. Πάνω από 4.000 αστυνομικοί θα είναι σε εγρήγορση προκειμένου να φυλάσσονται πιθανοί στόχοι ταραχοποιών στοιχείων, ένεκα και της υφής των εκδηλώσεων.

ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικό σχέδιο αναμένεται να εξελιχθεί και για τις δομές της Αστυνομίας, όπως ΑΤ και ΤΑ, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυβερνητικά και κομματικά γραφεία, ενώ δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι προληπτικές προσαγωγές υπόπτων. Πρόκειται άλλωστε για στάνταρ διαδικασία, η οποία συνήθως καταλήγει με την μετέπειτα απελευθέρωση των προσαχθέντων, μετά το πέρας των εκδηλώσεων, εάν και εφόσον δεν συντρέχει διαφορετικός λόγος.

Οι άνδρες των ΥΜΕΤ (ΜΑΤ) αναμένεται και πάλι να παραταχθούν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων, ενώ δεν αποκλείεται ν’ αποκλειστούν δρόμοι, ώστε να οριστεί η διαδρομή που θ’ ακολουθηθεί σ’ ενδεχόμενη πορεία. Παράλληλα αναμένεται η συνδρομή των drones, όπως και του ελικοπτέρου της Αστυνομίας για την επιτήρηση των κατάστασης και την άμεση διαχείριση μέσω της διοχέτευσης της εκάστοτε πληροφορίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ προς τις δυνάμεις στο πεδίο.

Αντίστοιχη εικόνα και την Πέμπτη, τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για την επίσκεψη Ερντογάν

ΕΛ.ΑΣ.

Οι εκδηλώσεις για τον χαμό του Αλ. Γρηγορόπουλου αποτελούν το ένα σκέλος των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.. Το δεύτερο και σημαντικότερο, αφορά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ερχόμενη Πέμπτη, αντίστοιχη δύναμη με αυτή που θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση την Τετάρτη, θα παραταχθεί στο κέντρο της Αθήνας και στα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος. Κτίρια δηλαδή, που ενδεχομένως να καταστούν στόχοι.

Αυτή τη φορά όμως, μεγαλύτερο ρόλο πρόκειται να παίξει το «βαρύ πυροβολικό» της ΕΛ.ΑΣ., η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου αναμένεται να διαρκέσει περί τις 6 ώρες. Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν έχει ήδη γίνει γνωστό και οι αστυνομικές Αρχές ήδη σχεδιάζουν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας παρουσίας του Τούρκου Προέδρου σε εξωτερικούς χώρους.

Ξεχωριστή παρουσία θα έχουν οι ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές που θα επιβλέπουν την κινητικότητα γύρω από την πομπή του Τούρκου Προέδρου, ενώ και εδώ τα drones θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διάχυση των πληροφοριών.

ΕΛ.ΑΣ.

Photo credits: Evrokinissi