Κάπου ανάμεσα στους 100 με 300 εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι είναι ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Guardian.

Ο υπολογισμός αυτός είναι με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις και από τις αμερικανικές υπηρεσίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι νεκροί να είναι τελικά περισσότεροι, την ίδια ώρα που η Χαμάς κάνει λόγο για περισσότερα από 500 θύματα.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο «εξακολουθούμε να αξιολογούμε τον πιθανό αριθμό των νεκρών και τα νούμερα ίσως αλλάξουν αλλά ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί, πάλι μιλάμε για έναν φρικτό απολογισμό. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τους θανάτους τόσων αμάχων και εργάζονται εντατικά για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Με βάση το ίδιο έγγραφο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι για τον βομβαρδισμό δεν ευθύνεται το Ισραήλ «αλλά ενδέχεται να οφείλεται σε ρουκέτα της PIJ (Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχαντ). Στο νοσοκομείο υπήρξαν μικρές δομικές ζημιές κι αυτές όχι στο κεντρικό του κτήριο, ενώ δεν υπήρχαν κρατήρες πρόσκρουσης».

Όπως, τέλος, αναφέρει ο Guardian και οι εικόνες του νοσοκομείου που δημοσιεύθηκαν από την ομάδα δορυφορικής παρακολούθησης Maxar δείχνουν ότι τα κτήρια φαινόταν άθικτα.