Το τρομακτικό βίντεο δείχνει την απόλυτη καταστροφή που προκλήθηκε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας χθες το βράδυ, με τα αιματοβαμμένα σεντόνια να καλύπτουν τη θάλασσα των θυμάτων μιας βίαιης έκρηξης, καθώς μάρτυρες λένε ότι η «μυρωδιά των σωμάτων» κρέμεται τώρα στον αέρα.

Το χτύπημα στο νοσοκομείο

Εκατοντάδες σκοτώθηκαν όταν μια τεράστια βολίδα, που περιγράφεται ως «κόλαση», έσπασε το αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας στις 19:00 το βράδυ της Τρίτης, αφήνοντας στο πέρασμά της σφαγή. Η πηγή της έκρηξης παραμένει επιθετικά αμφισβητούμενη, με ένα παιχνίδι ευθυνών να ξεσπά μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς οι τρομοκράτες ισχυρίζονται ότι ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, ενώ ο Ισραηλινός Στρατός κατηγορεί τους μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ για κακή εκτόξευση πυραύλου.

χει εμφανιστεί τώρα ένα βίντεο με βαριά φίμωση που δείχνει πτώματα να συσσωρεύονται έξω από το νοσοκομείο, με μερικά να καλύπτονται μετά βίας στο σκοτάδι καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα ξεμένει από σακούλες με σώματα.

Η MailOnline επιλέγει να δείξει τις γραφικές εικόνες, τις οποίες κοινοποίησε επίσης το BBC και άλλα μέσα, για να δείξει το μέγεθος της καταστροφής στο νοσοκομείο, όπου η Παλαιστίνη ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 500 σκοτώθηκαν χθες το βράδυ. Σήμερα, συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι συγγενείς αναγκάστηκαν να χτενίσουν τους σωρούς για να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οι τραυματισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν τη θεραπεία των ασθενών που άφησαν πίσω τους.

Ενώ οι γιατροί θεράπευαν ασθενείς που πίστευαν ότι ήταν ασφαλείς από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νοσοκομείο, μια τεράστια έκρηξη έφερε όλεθρο σε ένα μέρος που προοριζόταν να θεραπεύσει τους αρρώστους. «Οι άνθρωποι έρχονταν τρέχοντας στο χειρουργείο ουρλιάζοντας: «Βοηθήστε μας, βοήθησέ μας, υπάρχουν άνθρωποι σκοτωμένοι και τραυματίες μέσα στο νοσοκομείο!» είπε ο Δρ Fadel Naim, Επικεφαλής του Ορθοπαιδικού Χειρουργικού Τμήματος του νοσοκομείου, τον οποίο μόλις είχε ολοκληρώσει μια επέμβαση και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει άλλο όταν χτύπησε η έκρηξη.

«Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο νεκρούς και τραυματίες, τεμαχισμένα σώματα και νεκρούς», είπε. «Προσπαθήσαμε να σώσουμε όποιον μπορέσει να σωθεί, αλλά ο αριθμός ήταν πολύ μεγάλος για να μπορέσει η ομάδα του νοσοκομείου να σώσει… Τους είδαμε ζωντανούς αλλά δεν μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε και μαρτύρησαν».

Εκτός από το θάνατο εκατοντάδων, πολλοί άλλοι επιδείνωσαν τους υπάρχοντες τραυματισμούς από την έκρηξη, ενώ το ήδη τεντωμένο νοσοκομείο είναι πλέον πλημμυρισμένο από νέους ασθενείς που τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

«Όλοι είναι σε τρομερή κατάσταση», είπε ο Μοχάμεντ Αμπού Σελμία. «Μια νεαρή γυναίκα της οποίας ακρωτηριάστηκαν τα άκρα, ένα παιδί του οποίου βγήκαν τα έντερα, πολλές άλλες είχαν ακρωτηριασμούς άκρων, αιμορραγία στον εγκέφαλο, αιμορραγία στο συκώτι και τη σπλήνα». Ο Ghassan Abu Sittah, γιατρός της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που νοσηλευόταν ασθενείς όταν χτύπησε η έκρηξη είπε: «Χειρουργούσαμε στο νοσοκομείο. Έγινε μια ισχυρή έκρηξη και το ταβάνι έπεσε στο χειρουργείο.»

Γάζα νεκροί
(Photo credits: Doaa Albaz/Anadolu via Getty Images)

«Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχος», είπε. «Αυτή η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει. Φτάνει πια ». Εν τω μεταξύ άλλοι γιατροί και κάτοικοι της περιοχής έχουν απεικονιστεί να σαρώνουν την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο για ακόμη περισσότερα πτώματα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται ενδεχομένως περαιτέρω.

«Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους. Τα κτίρια καταρρέουν στους κατοίκους τους», είπε ο Τζαμίλ Αμπντουλάχ, Παλαιστίνιο-Σουηδός, ελπίζοντας να φύγει από τον αποκλεισμένο θύλακα. «Η μυρωδιά του νεκρού είναι παντού.

Γάζα πόλεμος
(Photo credits: Mustafa Hassona/Anadolu via Getty Images)

Οι σακούλες με τα πτώματα έχουν τελειώσει στη Γάζα, σύμφωνα με παρατηρητές εκεί, με τα πτώματα να γεμίζουν τα πατώματα του νοσοκομείου και πρέπει να καλύπτονται με άλλα υλικά. Περαιτέρω πλάνα δείχνουν τα υπάρχοντα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων και των παιδικών σακιδίων, διάσπαρτα ανάμεσα σε ερείπια που καπνίζουν και καμένα αυτοκίνητα. Το μακελειό είναι επίσης ξεκάθαρο στο παρεκκλήσι του χριστιανικού νοσοκομείου, με στασίδια και άλλα αντικείμενα που πετάγονται από τη δύναμη της έκρηξης.

Ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν εσπευσμένα περίπου 350 θύματα από την έκρηξη στο al-Ahli στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, al-Shifa, το οποίο έχει ήδη κατακλυστεί από τραυματίες από άλλα χτυπήματα, δήλωσε ο διευθυντής του, Mohammed Abu Selmia. «Σφίγγουμε πέντε κρεβάτια σε ένα μικρό δωμάτιο. Χρειαζόμαστε εξοπλισμό, χρειαζόμαστε φάρμακα, χρειαζόμαστε κρεβάτια, χρειαζόμαστε τα πάντα», είπε ο κ. Abu Selmia, προειδοποιώντας ότι η παροχή καυσίμου για τις γεννήτριες του νοσοκομείου θα εξαντληθεί την Τετάρτη.

«Πιστεύω ότι ο ιατρικός τομέας της Γάζας θα καταρρεύσει μέσα σε λίγες ώρες». Σε μια συνέντευξη Τύπου στην al-Shifa, οι γιατροί στάθηκαν σε μια θάλασσα νεκρών παιδιών που είχαν μεταφερθεί από το πληγωμένο νοσοκομείο, κρατώντας μερικά από τα πρόσωπά τους στις κάμερες για να δείξουν τη φρίκη που τους είχε συμβεί. Για 11 ημέρες, το Ισραήλ εξαπέλυσε θανατηφόρα πλήγματα στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς – αντίποινα για τη δολοφονία 1.400 ανθρώπων που πυροβολήθηκαν, ακρωτηριάστηκαν ή κάηκαν μέχρι θανάτου σε διασυνοριακές επιθέσεις σοκ που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραήλ πόλεμος
(Photo credit: Hind Khoudary/Anadolu via Getty Images)

Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με το τι προκάλεσε την έκρηξη στο χριστιανικό αραβικό νοσοκομείο Ahli, υπήρξε ταχεία και ευρεία διεθνής καταδίκη. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε σήμερα μια αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας ότι η κατάσταση στη Γάζα «ξεφεύγει από τον έλεγχο», ενώ κάλεσε να σταματήσει «η βία από όλες τις πλευρές», ώστε να αρθεί η πολιορκία του Ισραήλ και να μπουν ιατρικές προμήθειες. θύλακας.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «η ευθύνη για αυτό το έγκλημα πρέπει να αποδειχθεί ξεκάθαρα» και «οι δράστες να λογοδοτήσουν». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είπε στους νομοθέτες της ΕΕ ότι «πρέπει να διαπιστωθούν τα γεγονότα» και ότι «όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Περιέγραψε την έκρηξη τη νύχτα ως «κόλαση της φωτιάς» και είπε «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες από τη μανία του πολέμου». Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και προειδοποίησε το Ισραήλ ενάντια στη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Από την Τρίπολη μέχρι την Τεχεράνη, υπήρξε μια έξαλλη απάντηση σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Διαδηλωτές στην Ιορδανία – το σπίτι των εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων – προσπάθησαν να εισβάλουν στην ισραηλινή πρεσβεία.

Γάζα πόλεμος
(Photo credits: Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images)

Στον Λίβανο, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Εκτοξεύτηκαν πέτρες και πυρπολήθηκε ένα κτίριο. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξουσιοδότησε την αναχώρηση «κάποιου μη έκτακτου προσωπικού» από την πρεσβεία της Βηρυτού, επικαλούμενο την «απρόβλεπτη κατάσταση ασφαλείας». Η Χεζμπολάχ, η ισχυρή μαχητική ομάδα του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, ορκίστηκε μια «ημέρα οργής» την Τετάρτη. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 2.778 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 9.700 τραυματίστηκαν. Αυτό έγινε πριν από την έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli το βράδυ της Τρίτης.

Άλλοι 1.200 άνθρωποι σε όλη τη Γάζα πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 199 άλλοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, συνελήφθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Οι εντεινόμενοι βομβαρδισμοί κοντά σε πόλεις στη νότια Γάζα, όπου το Ισραήλ είχε διατάξει τους αμάχους να καταφύγουν, κροταλίζουν τους συγκεντρωμένους εκεί. Χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Γάζα είναι συγκεντρωμένοι στη Ράφα, η οποία έχει το μοναδικό συνοριακό πέρασμα της περιοχής προς την Αίγυπτο.

Οι διαμεσολαβητές πιέζουν για μια συμφωνία για την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των προσφύγων με ξένα διαβατήρια.

* Πηγή: DailyMail

* Photo Credits; Getty Images