Η κοινή χρήση του αεροδρομίου του Γιβραλτάρ πρέπει να περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το μέλλον της επικράτειας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο El País, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Εμμανουέλ Αλμπάρεζ, κατέστησε σαφές ότι το αεροδρόμιο δεν θα μείνει εκτός συμφωνίας, ρωτώντας «τι νόημα θα είχε να αφήσουμε έξω ένα στοιχείο τόσο ωφέλιμο για τον πληθυσμό όσο το αεροδρόμιο;»

Οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ έχουν καθυστερήσει μετά το Brexit, με μια προσωρινή συμφωνία για τη Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια που προβλέπει ότι η Ισπανία επιτρέπει στους εργαζόμενους και τους τουρίστες την ελεύθερη διέλευση των συνόρων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα, μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Άλμπαρες και του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον στο πλαίσιο μιας συνάντησης του ΝΑΤΟ.

«Για μένα, φαίνεται σαν πρόοδος που μπορούν να έρθουν πτήσεις από ισπανικά αεροδρόμια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προωθώντας τον τουρισμό και τις σχέσεις. Το αεροδρόμιο πρέπει να είναι στη συμφωνία, φυσικά», είπε ο Άλμπαρες.

Είπε επίσης ότι η Ισπανία έχει παρουσιάσει «μια παγκόσμια, ισορροπημένη και γενναιόδωρη πρόταση» και εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει αν θέλει αυτό ή «την απλή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Ωστόσο, ανέφερε ότι είδε ένα «συγκαταβατικό πνεύμα» από το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα.

Πηγή: POLITICO

*Photo Credits: Shutterstock