Την τροματική στιγμή που μια φάλαινα όρκα επιτίθεται σε σκάφος ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ καταγράφει βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram η εταιρεία Catamaran Guru που εμπορεύεται σκάφη.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το καταμαράν «Bali 4.8» δέχθηκε επίθεση από φάλαινες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για την παράδοσή του τον περασμένο Απρίλιο και, ως αποτέλεσμα, καταστράφηκαν και τα δύο πηδάλιά του.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται αρκετά συχνά επιθέσεις από αυτό το είδος φάλαινας σε σκάφη που πλέουν ανοιχτά της νότιας ακτής της Ισπανίας, κάτι που προβληματίζει skipper και πληρώματα.

Στα πλάνα που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία «Catamaran Guru» βλέπουμε μία από τις όρκες που είχαν περικυκλώσει το σκάφος να δαγκώνει και να κόβει με τα δόντια της τμήμα του μηχανισμού του πηδαλίου του σκάφους των 14,6 μέτρων.

Ο καπετάνιος του «Bali 4.8», που έχει βιώσει ξανά επιθέσεις από όρκες στην περιοχή, είπε ότι πρόσεξε πως το σκάφος κινούνταν κάπως περίεργα και λίγο αργότερα αντιλήφθηκε ότι το είχαν περικυκλώσει 4-5 φάλαινες.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν “όχι πάλι”. Συμβούλευσα τα μέλη του πληρώματος να παραμείνουν ψύχραιμα και να μην αλληλεπιδράσουν με τις όρκες. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι πολύ ισχυρά και έξυπνα πλάσματα», είπε ο 61χρονος Τσέχος skipper Ντάνιελ Κριτζ.

Ο Κριτζ επισήμανε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη επίθεση φαλαινών που είχε αντιμετωπίσει το 2020, αυτή τη φορά το κοπάδι έδρασε πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Οι φάλαινες προσέγγισαν πιο ήσυχα το σκάφος και μέσα σε πολύ λίγη ώρα είχαν καταστρέψει και τα δύο πηδάλια. «Ήταν σαν να ήξεραν ακριβώς τι έκαναν. Δεν άγγιξαν τίποτε άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

«Μετά από περίπου ένα τέταρτο έφυγαν… Ξαφνικά μια μεγάλη ενήλικη όρκα άρχισε να μας κυνηγά. Μέσα σε λίγα λεπτά, βρισκόταν κάτω από το σκάφος και τότε συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε ακόμη ένα μικρό κομμάτι φάιμπεργκλας που ήθελε να ξεκολλήσει για να αποτελειώσει το έργο της. Μετά δεν ξαναείδαμε άλλες φάλαινες».

Ο Νταν και το πλήρωμά του κατάφεραν να φτάσουν σε ένα κοντινό λιμάνι, όπου παρέμειναν 10 μέρες περιμένοντας να παραδοθούν τα νέα πηδάλια.

Δείτε το βίντεο