Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καθόταν δίπλα στον Μάιλς σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι και ο Ουαλός αξιωματούχος την ευχαρίστησε που αναφέρθηκε στα δικαιώματα των LGBT, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, προτού της πει ότι ήταν ο πρώτος ομοφυλόφιλος υπουργός σε κυβέρνηση της Ουαλίας.

Η Χίλαρι Κλίντον τον ρώτησε εάν είχε σύντροφο και εμφανίστηκε διατεθειμένη να του γνωρίσει φίλους της, σύμφωνα με τον Μάιλς:

«Με ρώτησε αν είχα σύντροφο -ήμουν πρόσφατα ελεύθερος εκείνη τη στιγμή- και προσφέρθηκε πολύ ευγενικά να με συστήσει σε μερικούς από τους φίλους της. Ανάμεσά τους -δεν θα αναφέρω το όνομά του- ένας παγκόσμιος ηγέτης. Δεν είπα ναι, σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν ένα βήμα παραπάνω».

Μιλώντας στην εκπομπή Walescast του BBC Radio Wales, ο υπουργός Παιδείας και Ουαλικής Γλώσσας δήλωσε ότι αντιμετώπισε την έλλειψη θετικών ομοφυλοφιλικών προτύπων και ότι η οικογένειά του «δεν μιλούσε καθόλου γι’ αυτή την περίοδο».

«Ήξερα ότι ήμουν διαφορετικός και δεν ήμουν σίγουρος με ποιον ακριβώς τρόπο, αλλά ήξερα ότι ήμουν διαφορετικός. Και προφανώς, από τη στιγμή που έγινα έφηβος, είχα μια πολύ ισχυρότερη αίσθηση ότι ήμουν γκέι, αλλά δεν το έβλεπες αυτό πουθενά, δεν μιλούσαν καθόλου γι’ αυτό στο σχολείο. Η οικογένειά μου δεν μιλούσε καθόλου γι’ αυτό. Και όταν έκανα coming out πολύ αργότερα, ήταν απίστευτα επώδυνο», θυμάται.

Ο Μάιλς αποκάλυψε στη συνέχεια ότι «υπήρξε μεγάλο διάστημα που θα έδινα τα πάντα για να μην αισθάνομαι έτσι. Πήγαινα για ύπνο προσευχόμενος να ξυπνήσω χωρίς να είμαι γκέι. Αυτό έχει αλλάξει τώρα, προφανώς, ευτυχώς. Αλλά αυτά τα πράγματα αφήνουν το σημάδι τους. Και νομίζω ότι αν κοιτάξω πίσω στα νιάτα μου, νομίζω ότι μάλλον επηρέασε την αυτοπεποίθησή μου, την αίσθηση του τι θα μπορούσα να πετύχω», σημείωσε.

Η ενασχόληση του Μάιλς με την πολιτική ξεκίνησε στα 16 του, όταν εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα, πριν σπουδάσει Νομική στο New College της Οξφόρδης. Οι αγώνες του ως έφηβος τον οδήγησαν να έχει μια πίστη: «Να δημιουργήσει ένα σχολείο συμπεριληπτικό, χωρίς αποκλεισμούς», όπως προσθέτει.

«Πρέπει να είσαι σε θέση να βλέπεις τον εαυτό σου, τα συναισθήματά σου και τη θέση σου στον κόσμο να αντανακλώνται κατά κάποιον τρόπο στη ζωή του σχολείου».

Η κυβέρνηση της Ουαλίας εξετάζει επί του παρόντος «οδηγίες για την υποστήριξη των σχολείων, για την υποστήριξη των τρανς νέων και της σχολικής κοινότητας γενικότερα», όπως διαβεβαίωσε, ελπίζοντας ότι θα εφαρμοστούν άμεσα.

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter