Αφού εξαπέλυσε πυρά κατά των πολιτικών της αντιπάλων, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έβαλε στο στόχαστρό της τους influencers για να επιτεθεί προσωπικά στην influencer Κιάρα Φεράνι με 29,7 εκατ. ακολούθους στο Instagram. Στην τελευταία επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για αντιμονοπωλιακή πρακτική εις βάρος της χώρας με την χρήση παραπλανητικών φιλανθρωπικών ισχυρισμών που συνδέονταν με τις πωλήσεις ενός χριστουγεννιάτικου κέικ, που έμοιαζε με πανατόνε, αλλά δεν ήταν!

Στο πλαίσιο του τετραήμερου πολιτικού φεστιβάλ στη Ρώμη, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, επιτέθηκε κατά της influencer Κιάρα Φεράνι, λέγοντας: «Τα πραγματικά πρότυπα («μοντέλα» είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός) που πρέπει να ακολουθούμε δεν είναι οι influencers που βγάζουν πολλά λεφτά φορώντας ρούχα ή… ακόμη και προωθώντας ακριβά κέικ κάνοντας τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι φιλάνθρωποι», είπε η Μελόνι, χωρίς να κατονομάσει τη influencer Κιάρα Φεράνι.

«Στην πραγματικότητα τα χρήματα [που προορίζονται για φιλανθρωπία] καταλήγουν για την αστρονομική αμοιβή των influencers», πρόσθεσε Τζόρτζια Μελόνι.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ιταλίας AGCM επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,075 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες που ελέγχει η 36χρονη Φεράνι, επειδή παραπλάνησαν καταναλωτές ότι με την αγορά ενός κέικ παντόρο -παραλλαγής του πανετόνε- μέρος των χρημάτων τους θα πήγαινε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για τον καρκίνο των οστών σε νοσοκομείο του Τορίνo.

H εταιρεία Balocco, που παρασκευάζει τα κέικ αυτά, είχε καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα προτού λανσάρει στην αγορά το παντόρο με τη… βοήθεια της Φεράνι, αλλά της επιβλήθηκε πρόστιμο 420.000 ευρώ επειδή δεν προχώρησε σε νέες δωρεές μεταγενέστερα. Τόσο η Φεράνι όσο και η Balocco άσκησαν έφεση κατά του προστίμου της AGCM.

«Το πραγματικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθούμε είναι εκείνο αυτών που εφευρίσκουν, σχεδιάζουν και παράγουν εξαιρετικά ιταλικά προϊόντα, ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, επειδή είμαστε οι καλύτεροι», είπε η Μελόνι στην ομιλία της στο φεστιβάλ του κόμματός της.

Ο σύζυγος της Φεράνι, ο 34χρονος ράπερ Fedez, έσπευσε να την υπερασπιστεί σηκώνοντας το γάντι που πέταξε η πρωθυπουργός: «Αντί να μιλήσει για τα προβλήματα της χώρας, η Μελόνι είπε ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεστε όσους εργάζονται στο Διαδίκτυο». Και, αφού απαρίθμησε τις φιλανθρωπικές ενέργειες της οικογένειάς του, πρόσθεσε: «Κι εσείς, πολιτικοί, τι έχετε κάνει; Εσάς είναι που δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε».