Μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη Piazza Armerina της Σικελίας βρίσκονται τα εκτεταμένα ερείπια μιας μεγάλης ρωμαϊκής βίλας, που ονομάζεται Villa Romana del Casale.

Χρονολογείται ότι κατασκευάστηκε στις αρχές του τέταρτου αιώνα μ.Χ. και περιέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων ρωμαϊκών ψηφιδωτών οπουδήποτε. Έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα ψηφιδωτά σε αυτήν τη βίλα κατασκευάστηκαν σχεδόν σίγουρα από Αφρικανούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές (Nancy H. Ramage and Andrew Ramage, Roman Art (1995), σελ. 277), αν κρίνουμε από το στυλ και τις ψηφίδες που χρησιμοποιούνται.

Από τα πολλά ψηφιδωτά που διακοσμούν τα δάπεδα των διάφορων δωματίων και των διαδρόμων αυτού του κτιρίου, ένα ιδιαίτερα έχει τραβήξει συχνά την προσοχή των σύγχρονων επισκεπτών.

Βρίσκεται στο πάτωμα ενός μικρού δωματίου (είτε ένα ιδιωτικό υπνοδωμάτιο είτε ένα δωμάτιο υπηρεσίας κάποιου είδους), αυτό το μωσαϊκό παρουσιάζει μια σειρά από κορίτσια ντυμένα με κάτι που μοιάζει με αρχαία ανάλογα με τα μοντέρνα μπικίνι που δημιουργήθηκαν από Γάλλους σχεδιαστές το 1946.

Η σκηνή στο μωσαϊκό φαίνεται δείχνει ότι είναι πολύ μοντέρνα στο μάτι του επισκέπτη.

Το δωμάτιο πήρε το όνομά του από το μωσαϊκό και αναφέρεται ως Sala delle Dieci Ragazze («Δωμάτιο των Δέκα Κοριτσιών»).

Villa Romana del Casale κορίτσι με μπικίνι

Villa Romana del Casale: Πώς ήταν τα αρχαία μπικίνι;

Από τις δέκα γυναίκες που απεικονίζονται στο μωσαϊκό, οι εννέα φορούν κάτι που μοιάζει με δύο κομμάτια μαγιό. Το κάτω μέρος είναι κατασκευασμένο από κάποιο κομμάτι υφάσματος ή δέρματος.

Ονομαζόταν υπογαλακτίδιο και συνήθως θεωρείτο ως μια πιο ισχνή εκδοχή του ανδρικού περιζώματος ή της εσώρουχας, που φοριέται με εσώρουχα και μερικές φορές επίσης από αθλητές και σκλάβους.

Το 1998, αρχαιολόγοι στη Βρετανία ανέσυραν ένα δερμάτινο «στρινγκ» από ένα πηγάδι του 1ου αιώνα μ.Χ. που αντιστοιχεί ακριβώς σε ένα μοντέρνο κάτω μέρος του μπικίνι και αυτή τη στιγμή εκτίθεται στο Μουσείο του Λονδίνου.

Το πάνω μέρος του «μπικίνι» που φορούν αυτά τα κορίτσια αποτελείται από ένα στηθόδεσμο. Τέτοιοι στηθόδεσμοι ήταν ήδη γνωστοί στην αρχαία Ελλάδα.

Οι Έλληνες ανέφεραν τον στηθόδεσμο ως μαστόδετον ή απόδεσμο. οι Ρωμαίοι το ονόμασαν στρόφιο.

Ένας στηθόδεσμος ήταν συχνότερα κατασκευασμένος από λινό. Τέτοια είδη ένδυσης φορούσαν γυναίκες που ασχολούνταν με τον αθλητισμό ή είχαν δρα;στήριο τρόπο ζωής: η ηρωίδα Atalanta ενίοτε απεικονίζεται να φοράει στηθόδεσμο.

Villa Romana del Casale κορίτσια με μπικίνι

Villa Romana del Casale: Οι αθλήτριες του μωσαϊκού

Τα κορίτσια στο μωσαϊκό ασχολούνται με τον αθλητισμό. τα «μπικίνι» χρησιμοποιούνται ξεκάθαρα ως αθλητικά ρούχα, όχι για μαγιό.

Στην κορυφή του μωσαϊκού δεν μπορούμε να πούμε τι ακριβώς έκανε το κορίτσι στο άκρο αριστερά, αλλά αυτό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα της κουβαλάει βάρη στα χέρια της.

Αυτοί δεν είναι αλτήρες που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της μυϊκής μάζας. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται για την επιμήκυνση του άλματος εις μήκος: στρέφοντας τα χέρια προς τα πίσω, η ορμή κάποιου μπορεί να αυξηθεί, καθιστώντας δυνατό το άλμα μακρύτερα.

Το κορίτσι στη μέση πρόκειται να ρίξει έναν δίσκο, ενώ τα δύο στο δεξί μισό αυτού του μωσιαϊκού απεικονίζονται να τρέχουν.

Στο κάτω μέρος του μωσαϊκού, δύο κορίτσια στα δεξιά συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι με μπάλα. Τα παιχνίδια με μπάλα είναι αρχαία: αναφέρονται ήδη στο βιβλίο 6 της Οδύσσειας του Ομήρου (θ. 115-116).

Στην κλασική εποχή, τα παιχνίδια με μπάλα απολάμβαναν ιδιαίτερα τα έφηβα αγόρια και κορίτσια. Μια παραλλαγή ήταν ένα ομαδικό άθλημα στο οποίο οι ηττημένοι έπρεπε να κρατούν τους νικητές στις πλάτες τους στο τέλος του αγώνα.

Εδώ, φαίνεται ότι τα κορίτσια παίζουν κάποια πρώιμη μορφή βόλεϊ. Σημειώστε πώς η μπάλα αποτελείται από πολλά χρώματα.

Στο αριστερό κάτω άκρο του μωσαϊκού, μια νεαρή γυναίκα ντυμένη με ένα διαφανές κίτρινο φόρεμα κρατά μια κορώνα από τριαντάφυλλο και ένα φοίνικα: αυτά ήταν τα έπαθλα που μοιράστηκαν στον νικητή σε αθλητικούς αγώνες.

Οι ώριμες γυναίκες ήταν γενικά υπεύθυνες για τους γυναικείους αθλητικούς αγώνες, για το λόγο αυτό ενδέχεται να αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη γυναίκα, ίσως παντρεμένη (σε αντίθεση με τις άλλες, δυνητικά ανύπαντρες γυναίκες στο μωσαϊκό).

Στο κορίτσι που βρίσκεται στο κέντρο του μωσαϊκού έχει δοθεί ένας φοίνικα και πρόκειται να βάλει το στέμμα του νικητή στο κεφάλι της.

Το κορίτσι ανάμεσα στη νικήτρια και τη γυναίκα με τα κίτρινα κρατά αυτό που φαίνεται να είναι ένα στυλιζαρισμένο λουλούδι: έχει επίσης ερμηνευτεί ως ένα είδος ομπρέλας ή ίσως ως στυλιζαρισμένος τροχός άρματος.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, οι γυναίκες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όντως ασχολούνταν με τον αθλητισμό (βλ. επίσης: Betty Spears, “A view on the history of women’s sport in αρχαία Ελλάδα”, Journal of Sport History 11.2, σελ. 32-47).

Υπήρχαν όμως κάποιοι περιορισμοί. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, δεν επιτρεπόταν να ανταγωνίζονται τους άνδρες. Και ενώ οι άνδρες γενικά αναμενόταν να ασκούνται γυμνοί με τον ελληνικό τρόπο. το γυναικείο δημόσιο γυμνό ήταν απογορευμένο.

Το αρχαίο «μπικίνι» επέτρεπε στις γυναίκες να ασκούνται με άνεση, χωρίς να αποτελούν προσβολή στις αρχαίες (ανδρικές) ευαισθησίες.

Με πληροφορίες από www.ancientworldmagazine.com

Φωτογραφίες: Youtube