«Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» μετά τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Η δήλωση αυτή διατυπώνεται την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί διεθνή περιοδεία με στόχο κυρίως να αποσπάσει περισσότερη υποστήριξη στη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, στη Λιθουανία.

Πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία, από την Μπρατισλάβα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια.

Η σύνοδος της στρατιωτικής συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας την επόμενη εβδομάδα. Ο Ζελένσκι επιθυμεί να δει συγκεκριμένα βήματα στο ζήτημα της πορείας της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Σλοβακίας, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι αναμένει επίσης να συζητηθούν περισσότερα πακέτα αμυντικής βοήθειας για το Κίεβο και εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του.

Ωστόσο οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα επαναλάβουν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας.

«Εδώ και 500 ημέρες, η Μόσχα έχει φέρει τον θάνατο και την καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου. «Η σύνοδός μας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: το ΝΑΤΟ στέκεται ενωμένο και η επίθεση της Ρωσίας δεν θα επιτύχει», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.