Η τραγουδίστρια Eva Amaral αποφάσισε να δείξει ελεύθερα το στήθος της στο φεστιβάλ «Sonorama» στη βόρεια ισπανική πόλη Aranda de Duero, το περασμένο Σάββατο. Η ίδια, λίγα δευτερόλεπτα πριν εμφανιστεί γυμνή, φώναξε μερικά ονόματα συναδέλφων της οι οποίες κατά τη διάρκεια συναυλιών διεκδικούν αυτή την ελευθερία στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Σήμερα είναι η ημέρα της επανάστασης»

«Αυτό είναι για την Rocío, για τη Rigoberta, για τη Zahara, για τη Miren, για την Bebe, για όλες εμάς», είπε, αναφέροντας τα ονόματα των συναδέλφων της και συμπλήρωσε: «Επειδή κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει την αξιοπρέπεια της γύμνιας μας. Την αξιοπρέπεια της δύναμής μας. Γιατί είμαστε πάρα πολλές και δε φοβόμαστε να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε. Γιατί σήμερα…ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!», φώναξε από τη σκηνή στο πλήθος η δημοφιλής τραγουδίστρια.

τόπλες

Σε μια συναυλία που σηματοδότησε την 25χρονη καριέρα του ισπανικού συγκροτήματος «Amaral», το να εμφανίζονται οι γυναίκες τόπλες ήταν ένας τρόπος υπεράσπισης της γυναικείας αξιοπρέπειας και της ελευθερίας να είναι γυμνές και «μια πολύ σημαντική στιγμή», δήλωσε η ίδια στην El País. Αλλά ήταν επίσης μια επίδειξη αλληλεγγύης σε όσες λογοκρίνονται ή δέχονται επίθεση.

Επικρίσεις για τις τόπλες εμφανίσεις στις συναυλίες

Ο Guardian, αναφέρει πως τον Ιούνιο, η αστυνομία διέκοψε τη συναυλία της τραγουδίστριας Rocío Saiz κατά τη διάρκεια του Pride στη Μούρθια, αφού έβγαλε το μπλουζάκι της για να ερμηνεύσει το τραγούδι της «Como yo te Amo». Ωστόσο αργότερα, η αστυνομία ζήτησε συγγνώμη για το… ατυχές περιστατικό.

Η Amaral έκανε επίσης αναφορά στην τραγουδίστρια Bebe, η οποία το 2011 δέχτηκε επίθεση επειδή έδειξε το ένα στήθος της σε μια συναυλία στο Logroño, και στη Zahara, της οποίας το νέο άλμπουμ λογοκρίθηκε στο Τολέδο πριν από δύο χρόνια για προσβολή στην Παναγία.

Στο πλάι της Amaral οι γυναίκες πολιτικοί της Ισπανίας

Ωστόσο, οι φεμινίστριες πολιτικοί επικρότησαν γρήγορα τη χειρονομία της Amaral, συμπεριλαμβανομένης της αναπληρώτριας πρωθυπουργού Yolanda Díaz, η οποία την ευχαρίστησε για την «εκπροσώπηση όλων των γυναικών στη χώρα» και για την «υπεράσπιση των δικαιωμάτων που σήμερα απειλούνται». Η υπουργός Ισότητας Irene Montero έκανε retweet μια φωτογραφία του Amaral γράφοντας «για την αξιοπρέπεια της ευθραυστότητάς μας, της δύναμής μας».

Πηγή φωτογραφίας: GETTY IMAGE