Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξαφάνιση έξι ανθρώπων, οι οποίοι απήχθησαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Kabul. Όλοι, είχαν λάβει μέρος στις πρόσφατες διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Ravina Shamdasani, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου δήλωσε: «Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια και την υγεία τους. Δεν υπάρχει ακόμη καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία σχετικά με την τύχη τους».

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, όταν η Parwana Ibrahim Khil και ο γαμπρός της, έπεσαν θύματα απαγωγής ενώ ταξίδευαν κατά μήκος της Kabul. Η Tamana Paryani και οι τρεις αδελφές της, απήχθησαν από ένα σπίτι στην ίδια πόλη.

Η εξαφάνιση τους, συνέπεσε με το γεγονός ότι προηγουμένως, είχαν συμμετάσχει σε μια ειρηνική διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών, απαιτώντας τον σεβασμό από τους Taliban. Στο μεταξύ, οι Taliban, ελευθέρωσαν 14 φυλακισμένες γυναίκες, για να κατευνάσουν τις πιέσεις που δέχονται από τις παγκόσμιες κυβερνήσεις, εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων.

Η Διεύθυνση των Γραφείων των Φυλακών των Taliban (OPA), ανακοίνωσε πως πρόσφατα απευλευθέρωσαν γυναίκες κρατούμενες των φυλακών τους, στην Kabul. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τους, ανέφεραν ότι «14 γυναίκες απελευθερώθηκαν την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα της απόφασης αντιπροσωπευτικών μελών μας».

Οι απαγωγές σωπαίνουν το φεμινιστικό κίνημα στο Αφγανιστάν

Έχουν περάσει έξι ημέρες από την απαγωγή όσων συμμετείχαν στις φεμινιστικές διαδηλώσεις. Μαχητές υπέρ των Taliban, είχαν ξεχυθεί στους δρόμους, με σκοπό να τους βρουν. Την ίδια στιγμή, οι εξτρεμιστές, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να τους αναγνωρίσει και να στηρίξει οικονομικά την κυβέρνηση τους, γεγονός που αποδεικνύεται άκαρπο έπειτα από τις πρόσφατες, βίαιες τακτικές τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπέρμαχοι των Taliban, έχουν στοχοποιήσει γυναίκες ακτιβίστριες, ειδικότερα εκείνες που διαδηλώνουν κατά των εξτρεμιστών, για τα βασικά τους δικαιώματα.

Ουκρανία: Ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας

Οπλισμένοι στρατιωτικοί, χτύπησαν γυναίκες διαδηλώτριες, έριξαν σπρέι πιπεριού στα πρόσωπα τους και τους επιτέθηκαν με συσκευές ηλεκτροσόκ, σύμφωνα με δεκάδες ακτιβιστές που μίλησαν στην The Washington Post. Άλλες γυναίκες, έλαβαν απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα και δέχτηκαν επιθέσεις ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετές είπαν πως τις ακολούθησαν στρατιωτικοί σε μια προσπάθεια να τις εκφοβίσουν. Πολλές, έσπευσαν να κρυφτούν. Όλες συμφώνησαν να μιλήσουν αργότερα, αφού τα πρόσωπα και τα ονόματα τους είναι γνωστά στους Taliban.

Δύο εβδομάδες πριν, οι απειλές έγιναν εντονότερες. Οπλισμένοι άντρες, το βράδυ της 19ης Ιανουρίου, απήγαγαν δυο γνωστές ακτιβίστριες, την Tamana Paryani και την Parwana Ibrahimkhil, σε ξεχωριστές αποστολές. Στην συνέχεια, η Paryani και οι τρεις αδελφές της απήχθησαν από ένα διαμέρισμα στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας, ενώ η Ibrahimkhil , απήχθη με τον γαμπρό της σε ένα άλλο σημείο της περιοχής. Έκτοτε, δεν υπάρχει κανένα νέο για τα συγκεκριμένα άτομα.

«Με την απαγωγή αυτών των γυναικών, οι Taliban, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πως θέλουν να λειτουργεί η κοινωνία τους, ποιος είναι η αρχή και η εξουσία και για το ότι οι άνθρωποι πρέπει να τους υπακούν. Θέλουν να σταματήσουν οποιοδήποτε είδος διαμαρτυρίας ενάντια στους Taliban», εξηγεί η Sahar Fetrat, βοηθός έρευνας για τον Έλεγχο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.