Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να φύγουν από τη Γάζα, καθώς Άραβες ηγέτες και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η εντεινόμενη χερσαία επίθεσή του θα μπορούσε να αφήσει τους αμάχους με λίγες άλλες επιλογές.

Μερικές από τις πιο σφοδρές συγκρούσεις σε περισσότερους από δύο μήνες συγκρούσεων έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο, καθώς οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις προσπάθησαν να εδραιώσουν τον έλεγχο των αστικών κέντρων στη βόρεια Γάζα και καταδίωξαν τους ηγέτες της Χαμάς στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης στο νότο , Χαν Γιούνις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ισχυρίστηκε ότι δεκάδες μαχητές της Χαμάς είχαν παραδοθεί, αποκαλώντας το «την αρχή του τέλους» για την μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα από το 2007. Η Χαμάς χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «ψευδή και αβάσιμο». Στο μεταξύ, η ομάδα εξέδωσε νέα αιτήματα για απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και απείλησε τις ζωές των ομήρων που κρατά.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά περίπου 137 ομήρους, ενώ πιστεύεται ότι υπάρχουν 7.000 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, πολλοί κρατούμενοι χωρίς κατηγορία. Τα μέλη των οικογενειών των ομήρων διαδήλωσαν στη Κνεσέτ τη Δευτέρα αφού αρνήθηκαν να εισέλθουν σε μια συνάντηση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας που διοργάνωσε με τον Νετανιάχου, και προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στον πρωθυπουργό να κρατήσει τις ζωές των ομήρων στο επίκεντρο των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Κατάρ, οι οποίοι βοήθησαν να γίνει μια ανθρωπιστική παύση τον περασμένο μήνα για να επιτραπεί η ανταλλαγή ομήρων για Παλαιστίνιους κρατούμενους, δήλωσαν ότι υπάρχουν λίγες άμεσες προοπτικές επανάληψης μιας τέτοιας συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, είπε ότι οι ανηλεείς βομβαρδισμοί του Ισραήλ «στενεύουν το παράθυρο» για μια πιθανή συμφωνία.

Η εξάπλωση της Χερσαίας επίθεσης στη Γάζα

Η εξάπλωση της χερσαίας επίθεσης στα νότια της Γάζας, συνοδευόμενη από σφοδρούς βομβαρδισμούς, έχει δημιουργήσει μια απαράδεκτη κατάσταση για τον πληθυσμό, ανέφεραν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής υπολογίζεται σε περίπου 18.000 και περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου το 80% του πληθυσμού, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδοτήθηκε από μια επίθεση ενόπλων της Χαμάς που διέρρηξαν τα σύνορα της Γάζας και έκαναν έξαψη στα χωριά του Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) είπε ότι 1,3 εκατομμύρια από τους εκτοπισμένους στη Γάζα βρίσκονταν καταφύγιο σε 154 από τις εγκαταστάσεις της, οι οποίες ήταν υπερπλήρεις. Οι αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει ότι η χολέρα και η πνευμονία αποτελούν αυξανόμενη απειλή μεταξύ των πυκνών καταυλισμών αυτοσχέδιων σκηνών κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς οι εγκαταστάσεις υγιεινής καταρρέουν και οι νυχτερινές θερμοκρασίες πέφτουν.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε: «Το σύστημα υγείας της Γάζας έχει γονατίσει και καταρρέει». Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, κατηγόρησε το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο για «μια συστηματική προσπάθεια να αδειάσει τη Γάζα από τον λαό του».

Ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι «οι εξελίξεις που παρακολουθούμε δείχνουν απόπειρες μετακίνησης Παλαιστινίων στην Αίγυπτο». Έγραψε στους Los Angeles Times: «Αν αυτό το μονοπάτι συνεχιστεί, η Γάζα δεν θα είναι πλέον χώρα για τους Παλαιστίνιους».

Ο Eylon Levy, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ σκοπεύει να αδειάσει τη Γάζα από Παλαιστίνιους ως «εξωφρενικές και ψευδείς κατηγορίες», υποστηρίζοντας ότι ο στόχος ήταν μόνο να πείσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις κύριες περιοχές μάχης.

Ο ΟΗΕ και άλλες υπηρεσίες, ωστόσο, έχουν πει ότι ο αντίκτυπος της επίθεσης ήταν να καταστήσει ολόκληρη τη Γάζα ακατοίκητη και να μπλοκάρει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε σφοδρή κριτική από Άραβες συμμάχους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Σαββατοκύριακο για την αποκλειστική ψήφο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά ενός ψηφίσματος κατάπαυσης του πυρός, εμποδίζοντάς το με το βέτο των ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η «εξουσία και η αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας υπονομεύτηκαν σοβαρά» από την αποτυχία του ψηφίσματος. Το θέμα θα περάσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, σε συζήτηση την Τρίτη για παρόμοιο ψήφισμα, το οποίο πιθανότατα θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη συνέλευση δεν έχει δεσμευτική εξουσία στο διεθνές δίκαιο, αλλά αναμένεται να υπογραμμίσει την αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ και των ΗΠΑ στις προσπάθειές τους να αποκρούσουν την κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε την Κυριακή το επιχείρημα των ΗΠΑ κατά της κατάπαυσης του πυρός. «Με τη Χαμάς ακόμα ζωντανή, ακόμα άθικτη και… με τη δηλωμένη πρόθεση να επαναλαμβάνεται η 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά και ξανά, αυτό απλώς θα διαιωνίσει το πρόβλημα», είπε στο ABC News. Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδιάζονται γύρω από την προστασία των πολιτών», αλλά παραδέχτηκε ότι είχαν αποτύχει.

«Νομίζω ότι η πρόθεση είναι εκεί. Αλλά τα αποτελέσματα δεν εκδηλώνονται πάντα», είπε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε εντατικό έλεγχο αφού αποκάλυψε ότι είχε παρακάμψει το Κογκρέσο για να προμηθεύσει οβίδες αρμάτων μάχης και αναφέρθηκε ότι δεν διενεργούσε συνεχείς αξιολογήσεις για το εάν το Ισραήλ διέπραττε πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Washington Post ανέφερε ανώνυμους αξιωματούχους ότι παραδέχτηκαν ότι οι ΗΠΑ δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες που θέσπισε ο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο για όλες τις μεταφορές όπλων σε ξένες κυβερνήσεις να υπόκεινται σε συνεχή εξέταση του αρχείου του παραλήπτη σχετικά με τις συμβάσεις της Γενεύης και άλλους παγκόσμιους κανόνες για τη διεξαγωγή πολέμου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μιλά στο Κατάρ.

Αναφέρθηκε ευρέως στον ισραηλινό Τύπο τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ να ολοκληρώσει την επίθεσή του στη Γάζα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ενώ ο Ισραηλινός Στρατός είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, για να επιτύχει τους στόχους του πολέμου, να καταστρέψουν τη Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική δύναμη και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι το θέμα της διάρκειας του πολέμου είχε τεθεί στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ, αλλά είπε στο CNN: «Αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να λάβει το Ισραήλ». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Tzachi Hanegbi, είπε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για το Ισραήλ να επιτύχει τους διπλούς στόχους της εξάρθρωσης της Χαμάς και της διάσωσης των υπόλοιπων ομήρων. «Η εκτίμηση ότι αυτό δεν μπορεί να μετρηθεί σε εβδομάδες είναι σωστή και δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να μετρηθεί σε μήνες», είπε στο Channel 12.

Ο Νετανιάχου επέκρινε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία που ζήτησαν κατάπαυση του πυρός: «Δεν μπορείτε αφενός να υποστηρίξετε την εξάλειψη της Χαμάς και αφετέρου να μας πιέσετε να τερματίσουμε τον πόλεμο, κάτι που θα εμπόδιζε την εξάλειψη της Χαμάς». Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Χαμάς και τους υποστηρικτές της σε κοινή επιστολή προς τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τη Δευτέρα.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Catherine Colonna, δήλωσε ότι η Γαλλία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, η βία κλιμακώθηκε στα σύνορα με τον Λίβανο την Κυριακή, καθώς η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε ισραηλινές θέσεις και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν αρκετές πόλεις και χωριά στο νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα πριν από δύο μήνες.

Πηγή: The Guardian

*Photo Credits: Getty Images