Ο Νετανιάχου συναντήθηκε την Τρίτη με μέλη οικογενειών των ομήρων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφέθηκαν ελεύθεροι – και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με την οργή για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης να ξεχειλίζει.

Διέρρευσε ηχητικό από τη συνάντηση τους, το οποίο αποδίδει την απογοήτευση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, σε περίοδο που ι κατηγορίες σε βάρος του αυξάνουν για την διαχείριση του κράτους συνολικά.

Οι προσπάθειες του Νετανιάχου να απαντήσει στους ομήρους και τους συγγενείς αντιμετωπίστηκαν με τεταμένα και οργισμένα σχόλια, με τον Ρόνεν Τζουρ, από τους επικεφαλής του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, να τονίζει στο ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 12, σύμφωνα με τους Times Of Israel ότι ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους εξιστόρησαν στον Νετανιάχου τη φρίκη που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στη Γάζα.

Μια γυναίκα που ελευθερώθηκε με τα παιδιά της – αλλά χωρίς τον σύζυγό της, ο οποίος παραμένει αιχμάλωτος – ακούγεται σε μια ηχογράφηση να λέει: «Η αίσθηση που είχαμε εκεί ήταν ότι κανείς δεν έκανε τίποτα για εμάς. Γεγονός είναι ότι βρισκόμουν σε μια κρυψώνα που βομβαρδίστηκε και έπρεπε να μας βγάλουν λαθραία και τραυματιστήκαμε. Αυτό είναι εκτός από το ελικόπτερο που μας πυροβόλησε στο δρόμο προς τη Γάζα».

Και προσθέτει: «Δεν έχετε πληροφορίες. Δεν έχετε πληροφορίες. Το γεγονός ότι μας βομβαρδίστηκαν, το γεγονός ότι κανείς δεν ήξερε τίποτα για το πού βρισκόμασταν… Ισχυρίζετε ότι υπάρχουν πληροφορίες. Το γεγονός όμως είναι ότι μας βομβαρδίζουν. Ο σύζυγός μου χωρίστηκε από εμάς τρεις μέρες πριν επιστρέψουμε στο Ισραήλ και μεταφερθούμε στις σήραγγες» κάτω από τη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει έντονους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, με τη σύγκρουση να έχει ως αποτέλεσμα μια ανθρωπιστική κρίση που οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 15.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, το οποίο επικαλείται πηγές από τον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα.

Αναφερόμενη σε δημοσιεύματα ότι ο ισραηλινός στρατός σκέφτεται να πλημμυρίσει τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα, η ίδια γυναίκα συνεχίζει: «Και μιλάτε για πλύσιμο των τούνελ με θαλασσινό νερό; Βομβαρδίζετε τη διαδρομή των τούνελ ακριβώς στην περιοχή που βρίσκονται. Τα κορίτσια με ρωτούν πού είναι ο πατέρας τους; Και πρέπει να τους πω ότι οι κακοί δεν θέλουν ακόμα να τον απελευθερώσουν».

«Βάζετε την πολιτική πάνω από την επιστροφή των απαχθέντων»

«Αισθανθήκαμε εγκαταλελειμμένοι», τόνισε παρά τις αεπελευθερώσεις κρατουμένων από πλευράς Χαμάς. Ο Ισραηλινός Στρατός, άλλωστε, δήλωσε την Παρασκευή ότι εξακολουθούν να κρατούνται 136 όμηροι στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και παιδιά.

Ένας γονέας του οποίου ο γιος απήχθη είπε στη συνάντηση ότι ήταν τα γενέθλια του γιου του και ρώτησε: «Τι έχετε να του πείτε; Εκεί έσωσε ανθρώπους. Τον εγκατέλειψες».

Αναφερόμενος στον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο γονέας προσθέτει: «Μαλώνεις, Gallant, σε συνέντευξη Τύπου. Αρκετά. Φέρτε τους σπίτι».

Οι μαρτυρίες απελευθερωμένων αιχμαλώτων έχουν ρίξει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι όμηροι και υπογραμμίζεται η τραγική ψυχολογική κατάσταση με την ποία θα συνεχίσουν να ζουν ακόμαι και όσοι επιστρέφουν.

Εκτός από τον έλεγχο για την απελευθέρωση ομήρων, ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του έχουν επικριθεί για την αποτυχία τους να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η επίθεση θεωρήθηκε ευρέως ως μια μεγάλη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Η γυναίκα που ακούστηκε στην ηχογράφηση πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης: «Καθόλη τη διάρκεια που ήμασταν εκεί νιώσαμε δύο φορές εγκαταλελειμμένοι, μια φορά το Σάββατο (7 Οκτωβρίου), όταν δεν μας προστάτεψες. Και δεύτερη φορά κάθε μέρα που δεν απελευθερωνόμαστε. Δεν πιστεύαμε ότι θα ήμασταν εκεί για τόσο καιρό».

Έκανε έκκληση στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. «Κάθε μέρα που περνάει είναι ένα παιχνίδι ρουλέτας στη ζωή τους, γιατί δεν απελευθερώνετε (παλαιστίνιους) κρατούμενους; Αφήστε τους όλους ελεύθερους και φέρτε τους (ομήρους) πίσω. Ζουν με δανεικό χρόνο. Η ζωή τους είναι στα χέρια σας και σας ζητώ, υπό το φως της μαρτυρίας μου και όσα ακούμε από άλλους αποφυλακισμένους και όσα ακούμε στα ΜΜΕ, ότι υπήρχαν κάθε είδους δυνατότητες. Εάν μπορείτε να δεσμευτείτε, ο καθένας από εσάς, ότι δεν θα εγκαταλείψετε καμία ευκαιρία, να φέρετε τους πάντες στο σπίτι και να μην το αναβάλλετε για μια μέρα ή μια ώρα».

Η απάντηση Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου φέρεται να είπε στους ομήρους: «Ήρθα μαζί με τους φίλους μου για να σας ακούσω. Υπάρχει ακόμα σκοτάδι για να απαλλαγούμε. Και πρέπει να τους φέρουμε όλους πίσω. Άκουσα το άγχος, την ταπείνωση, τα βάσανα, τα βασανιστήρια, τον βιασμό. Αυτό το πράγμα που συγκλονίζει όλο τον κόσμο και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να το λέμε. Είναι σημαντικό να ακούμε. Έχετε δίκιο: υπάρχει μια τεράστια επιχείρηση που συλλέγει στοιχεία, προσπαθώντας να προσεγγίσει τον καθένα. Πώς να φέρεις όλους μέσα».

Σε εκείνο το σημείο, ακούστηκαν κραυγές, με κάποιους να λένε «Ντροπή».