Το εμβληματικό μέτρο του Τζο Μπάιντεν που στόχευε στη διαγραφή μέρους του κολοσσιαίου φοιτητικού χρέους, ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Με πλειοψηφία έξι στους εννέα δικαστές, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε ότι η κυβέρνηση υπερέβη τις εξουσίες της υιοθετώντας αυτό το πρόγραμμα χωρίς να έχει λάβει ρητή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο.

Αντιδρώντας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σθεναρά αντίθετος στην απόφαση, ανέφερε πηγή του Λευκού Οίκου.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος «θα καταστήσει σαφές ότι η μάχη δεν τελείωσε», είπε η πηγή.

Η ανώτατη εκπαίδευση στοιχίζει μια περιουσία στις ΗΠΑ και περίπου 43 εκατομμύρια Αμερικανοί πρέπει να αποπληρώσουν ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια συνολικού ύψους 1,63 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τις πληρωμές των δόσεων αυτών των δανείων, βασιζόμενη σε έναν νόμο του 2003 που επιτρέπει την προσωρινή «ανακούφιση» των οφειλετών σε περίπτωση «εθνικής καταστροφής». Το μέτρο αυτό ανανεωνόταν συνεχώς μέχρι και σήμερα.

Στα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλησε να πάει πιο μακριά: ανακοίνωσε τη διαγραφή ποσού 10.000 δολαρίων για τους οφειλέτες που κερδίζουν λιγότερα από 125.000 δολάρια ετησίως και ποσού 20.000 για τους δικαιούχους των υποτροφιών Pell, που χορηγούνται σε φοιτητές προερχόμενους από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Κατατέθηκαν 26 εκατομμύρια αιτήσεις και ο Λευκός Οίκος υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος για το κράτος θα ξεπεράσει τα 400 δις δολάρια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ