Ανησυχία στη Δύση προκαλεί η συμμαχία της Μόσχας με τη Βόρεια Κορέα, στον απόηχο της συνάντησης Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βοστότσνι της Ρωσίας.

Εν αναμονεί του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη Μόσχα, στις 18 Σεπτεμβρίου για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μία ακόμα επαφή που έχει θορυβήσει την Δύση, σχολιάζεται έντονα το γεγονός ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης τάχθηκε «Μαζί στη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού» στο πλευρό του Πούτιν.

Η χώρα του προσφέρει την «πλήρη και άνευ όρων υποστήριξή της» στον «ιερό αγώνα» της Ρωσίας για την υπεράσπιση των συμφερόντων ασφαλείας της, σε μια προφανή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σχολίασε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Μόσχας στο «αντιιμπεριαλιστικό» μέτωπο.

Ο Κιμ χαρακτήρισε επίσης τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία «απόλυτη προτεραιότητα». Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε μια απομακρυσμένη εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων της Σιβηρίας για μια σύνοδο κορυφής που υπογραμμίζει ότι τα συμφέροντά τους ευθυγραμμίζονται ενόψει της εντεινόμενης αντιπαράθεσης των χωρών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από πλευράς Πούτιν, αναφέρθηκε η οικονομική συνεργασία, τα ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή και η βοήθεια στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να κατασκευάσει δορυφόρους. Χαρακτηριστικά μάλιστα ο ρώσος ηγέτης τόνισε: «Ο ηγέτης της ΛΔΚ δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την τεχνολογία πυραύλων. Προσπαθούν να αναπτυχθούν και στο διάστημα», χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία για το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Ξεχωριστή αξία σχολιάζεται ότι αποκτά η τοποθεσία που συναντήθηκαν οι δύο άνδρες, αφού το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, συνιστά τη σημαντικότερη εγχώρια εγκατάσταση εκτόξευσης δορυφόρων της Ρωσίας. Φαίνεται άλλωστε, ότι ο Kιμ αναζητά ρωσική τεχνική βοήθεια για τις προσπάθειές του να αναπτύξει στρατιωτικούς δορυφόρους αναγνώρισης, τους οποίους έχει περιγράψει ως κρίσιμους για την ενίσχυση της απειλής των πυραύλων του. Τους τελευταίους μήνες, η Βόρεια Κορέα απέτυχε επανειλημμένα να θέσει σε τροχιά τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Οι επίσημες φωτογραφίες έδειξαν ότι ο Kιμ συνοδευόταν από τον Πακ Τάε Σονγκ, πρόεδρο της επιτροπής διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας της Βόρειας Κορέας και τον διοικητή των ναυτικών δυνάμεων Kιμ Μιόνγκ Σικ, οι οποίοι συνδέονται με τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας.

Όλη η συνομιλία των δύο ηγετών

Το Reuters δημοσίευσε μια πλήρη απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων που έκαναν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενώπιον των μέσων ενημέρωσης στο κοσμοδρόμιο. Δείτε πώς υποδέχτηκε ο Ρώσος πρόεδρος τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πολύ που σας βλέπω και σας καλωσορίζω ξανά στη Ρωσία, αυτή τη φορά, όπως συμφωνήσαμε, στο κοσμοδρόμιό μας στο Βοστότσνι. Είμαστε περήφανοι για το πώς αναπτύσσεται αυτός ο τομέας εδώ, και αυτή είναι η νέα μας εγκατάσταση. Ελπίζω τόσο εσείς όσο και οι συνάδελφοί σας να βρείτε αυτό ενδιαφέρον.

Η συνάντησή μας γίνεται σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, άλλωστε. Πρόσφατα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας γιόρτασε τα 75 χρόνια από τη δημιουργία και την ίδρυσή της. 75 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ήταν η χώρα μας που ήταν η πρώτη που αναγνώρισε το κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Τότε πολύ σύντομα θα γιορτάσουμε την 70ή επέτειο από το τέλος του Πολέμου της Ανεξαρτησίας και τη νίκη του κορεατικού λαού σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτή είναι μια ημερομηνία ορόσημο, γιατί η χώρα μας βοήθησε επίσης τους φίλους μας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να αγωνιστούν για αυτήν την ανεξαρτησία.

Φυσικά, πρέπει να μιλήσουμε για ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Έχουμε πολλές ερωτήσεις. Θέλω να πω ότι χαίρομαι πολύ που σας βλέπω. Σας ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση και ήρθατε στη Ρωσία.

Η απάντηση του Κιμ

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς εσάς που δώσατε τόση προσοχή στην επίσκεψή μας στη Ρωσία. Η Σοβιετική Ένωση έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας μας. Η φιλία μας έχει βαθιές ρίζες και τώρα οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τη χώρα μας, είμαι βέβαιος ότι η συνάντησή μας θα είναι το επόμενο βήμα για να προχωρήσουμε τις σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο.

Η Ρωσία έχει υψωθεί σε έναν ιερό αγώνα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της… ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις. Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας… και θα είμαστε μαζί στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Το Reuters σημειώνει επίσης ότι ο Κιμ έγραψε «Δόξα στη Ρωσία, που γέννησε τους πρώτους κατακτητές του διαστήματος, θα είναι αθάνατη» σε ένα βιβλίο επισκεπτών στο κέντρο.Το διάστημα είναι ένα θέμα τεράστιου ενδιαφέροντος για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Η χώρα του προσπάθησε δύο φορές (και απέτυχε δύο φορές) να εκτοξεύσει έναν στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Tόσο η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας όσο και της Ρωσίας περιλαμβάνουν κορυφαίους διπλωμάτες και στρατιωτικούς διοικητές – μια ένδειξη του είδους των διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να διεξαχθούν μεταξύ των δύο ηγετών. Η συνοδεία του Κιμ περιλαμβάνει τον διοικητή του Λαϊκού Στρατού της Κορέας Ρι Πιονγκ Τσολ, το νούμερο δύο του, Πακ Γιονγκ Τσον, και τον Τζο Τσουν Ριόνγκ, διευθυντή του Τμήματος Βιομηχανίας Πυρομαχικών της Βόρειας Κορέας.

Εικόνες από ρωσικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα έδειξαν επίσης ότι η Kim Yo Jong, η ισχυρή αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον συνόδευσε επίσης στη συνάντησή του με τον Πούτιν. Φέτος, γίνεται τακτικά πρωτοσέλιδο για τις έντονες προειδοποιήσεις της ενάντια στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα και τις στρατιωτικές ασκήσεις τους γύρω από τη χερσόνησο. Είναι μια προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή και συνεργάζεται στενά με τον αδερφό της. Κατέχει ανώτερη θέση στην Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Κορέας.

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν έχει διανύσει αρκετά μεγάλη απόσταση από τη Μόσχα, φέρνοντας μαζί του τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.