Δεκαεπτά άνδρες συνελήφθησαν στη Σικελία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια κοινή επιχείρηση κατά της μαφίας από την ιταλική αστυνομία και το FBI.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από διετή έρευνα με στόχο μέλη της διαβόητης εγκληματικής οικογένειας Γκαμπίνο της Νέας Υόρκης και ορισμένους από τους συνεργάτες της από τη Σικελία που εδρεύουν στην επαρχία του Παλέρμο. Επτά άνδρες συνελήφθησαν στη Σικελία και 10 στη Νέα Υόρκη.

Κατηγορούνται για εγκλήματα που κυμαίνονται από συμμετοχή στη μαφία και εγκληματικές ενώσεις μέχρι εκβιασμό, εμπρησμό και νοθεία σε πλειστηριασμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική αστυνομία.

Οι εισαγγελείς στο Παλέρμο δήλωσαν ότι η έρευνα έριξε φως στη «στιβαρότητα της υπάρχουσας σχέσης» μεταξύ των μαφιόζων της Νέας Υόρκης και του «αμερικανικού ενδιαφέροντος για τις οργανωτικές υποθέσεις της Σικελίας Κόζα Νόστρα».

Οι Γκαμπίνο είναι μία από τις πέντε ιστορικές οικογένειες της Ιταλοαμερικανικής μαφίας στη Νέα Υόρκη. Οι προηγούμενες κατηγορίες σε βάρος μελών της οικογένειας περιελάμβαναν δολοφονίες εμπόριο ναρκωτικών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι 10 άνδρες που φέρονται να συνδέονται με την οικογένεια Γκαμπίνο συνελήφθησαν στις αμερικανικές επιδρομές, με τις κατηγορίες για οργάνωση συνωμοσίας, εκβιασμό, αντίποινα κατά μαρτύρων και «εγκλήματα που σχετίζονται με συνδικάτα».

«Οι κατηγορούμενοι διέπραξαν βίαιους εκβιασμούς, επιθέσεις, εμπρησμούς, αντίποινα κατά μαρτύρων και άλλα εγκλήματα σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσουν στις βιομηχανίες καρτ απόρριψης απορριμμάτων και κατεδάφισης της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Αμερικανός δικηγόρος Breon Peace σε δήλωση.

Σε ένα περιστατικό, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς των ΗΠΑ, δύο από τους υπόπτους συντόνισαν μια «βίαιη επίθεση με σφυρί» σε έναν υπάλληλο μιας εταιρείας κατεδαφίσεων με τον οποίο είχαν οικονομική διαφωνία και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν φωτογραφίες της επίθεσης σε άλλα άτομα στον κλάδο.

Οι εισαγγελείς ανακάλυψαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι Αμερικανοί μαφιόζοι λάμβαναν εκπαίδευση και καθοδήγηση από τα «ξαδέρφια» τους στη Σικελία στην εφαρμογή μιας πιο ήπιας, λιγότερο βίαιης προσέγγισης. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την απαίτηση μικρότερων ποσών από τα θύματα εκβιασμού, έτσι ώστε τα θύματα να είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια από τις αρχές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οικογένειες μαφίας από τη Σικελία βοήθησαν επίσης τους Αμερικανούς να στοχοποιήσουν συγγενείς εστιάτορες της Νέας Υόρκης που διαμένουν στη Σικελία, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν για την προστασία των επιχειρήσεών τους.

«Αυτή η επιχείρηση αντιπροσωπεύει ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο επικίνδυνο και διασυνδεδεμένο είναι το δίκτυο σχέσεων μεταξύ φυλών της Σικελίας και οικογενειών της αμερικανικής μαφίας», δήλωσε η Κιάρα Κολοσίμο, πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Μαφίας. «Πάντα πίστευα ότι ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπως η μαφία απαιτεί παγκόσμια απάντηση και η σημερινή έρευνα το επιβεβαιώνει».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η διακίνηση ναρκωτικών συνεχίζει να χρησιμεύει ως κοινός επιχειρηματικός σύνδεσμος μεταξύ οικογενειών της μαφίας πέρα από τον ωκεανό.

Ένας από τους πρώτους δικαστές που αντιμετώπισε το εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ των οικογενειών της μαφίας της Νέας Υόρκης και της Σικελίας ήταν ο θρυλικός δικαστής κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε.

Μεταξύ 1979 και 1984, μαζί με Αμερικανούς ερευνητές, ο Φαλκόνε ανακάλυψε πώς χρησιμοποιούνταν ιταλικές αμερικανικές πιτσαρίες και εστιατόρια για την κάλυψη της εισαγωγής ηρωίνης από τη Σικελία.

Η μαφία της Σικελίας αγόραζε μεγάλες ποσότητες μορφίνης από την Ελβετία μέσω ενός Τούρκου διακινητή ναρκωτικών. Στη συνέχεια, η μορφίνη θα μεταφερόταν δια θαλάσσης ή ξηράς στη Σικελία, όπου είχε δημιουργήσει κρυφά εργαστήρια στην επαρχία του Παλέρμο για τον καθαρισμό των ναρκωτικών. Στη συνέχεια, το εξευγενισμένο προϊόν έφευγε για Βόρεια Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της εποχής, το 30% της ηρωίνης που καταναλωνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες το διαχειριζόταν η σικελική μαφία.

Μετά από αυτή την επιχείρηση, ο Τζιοβάνι Φαλκόνε έγινε ο νούμερο ένα εχθρός τόσο της σικελικής όσο και της αμερικανικής μαφίας εκείνα τα χρόνια. Δολοφονήθηκε το 1992 όταν 300 κιλά TNT τοποθετημένα κάτω από τον αυτοκινητόδρομο άνοιξαν έναν κρατήρα 15 μέτρων στο δρόμο που στοίχισε τη ζωή του, μαζί με τη σύζυγό του και τρεις σωματοφύλακες.

Ένας πρώην δολοφόνος της μαφίας ισχυρίστηκε αργότερα ότι η οικογένεια Γκαμπίνο είχε στείλει έναν ειδικό για τις βόμβες στη Σικελία για να εκπαιδεύσει μαφιόζους της Κόζα Νόστρα πριν από τη δολοφονία του Φαλκόνε.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Photo credits: GettyImages