Με νόμο που θεσπίστηκε το 1970 για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας (!) μπλέκει ο Ντόναλντ Τραμπ στη νέα δικαστική του περιπέτεια. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (και βασικός εκ νέου υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2024) αντιμετωπίζει την τέταρτη σοβαρή κατηγορία του από τις αρχές του χρόνου. Η οποία, παρεμπιπτόντως, φαίνεται να του ενισχύει το πολιτικό προφίλ, αντί να το αποδομεί.

Ο νόμος αναφέρεται χαρακτηριστικά ως RICO, από τα αρχικά των λέξεων Racketeer Influenced and Corrupt Organizations, που σημαίνει Νόμος για τον Εκβιασμό και τις Διεφθαρμένες Οργανώσεις. Θεσπίστηκε το 1970 για την πάταξη των επικεφαλής των μαφιόζικων οργανώσεων, οι οποίοι ήταν στην ουσία οι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων. Και μόνο που ο πρώην πρόεδρος θα δικαστεί με αυτό το νόμο αυξάνει το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ.

Τραμπ: Βρες μου 11.874 ψήφους που μου χρειάζονται

Η απόπειρα εκβιασμού που έκανε ο Τραμπ ώστε να αλλάξουν τα (οριακά) εκλογικά αποτελέσματα της πολιτείας της Τζόρτζια το 2020 και να κερδίσει τους εκλέκτορες, λέγεται ότι δεν αμφισβητείται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του (μεγέθους 98 σελίδων) κατηγορητηρίου, που παρουσίασε η εισαγγελέας της κομητείας Φάνι Γουίλις υπάρχει μέχρι και ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο Τραμπ ακούγεται να προτρέπει αξιωματούχο της πολιτείας να «βρει 11.874 ψήφους πάση θυσία, τόσες χρειαζόμαστε για να νικήσουμε». Μαζί με τον Τραμπ παραπέμπονται σε δίκη κι άλλα 18 στελέχη των Ρεπουμπλικανών, ανάμεσά τους πολύ στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου και εξέχοντα πρόσωπα όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Όλοι αυτοί υποστήριξαν δημόσια ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν νικήσει στη Τζόρτζια, ενώ τα αποτελέσματα (οριακά μεν, αλλά καθαρά) εναντίον τους.

Η εισαγγελέας Γουίλις τόνισε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν την δυνατότητα να «παραδοθούν αυτοβούλως» ως τις 25 Αυγούστου. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύλληψή τους. Μετά και τα όσα προηγήθηκαν, βέβαια, θεωρείται απίθανο ο Τραμπ να παραδοθεί, αντιθέτως θα προσπαθήσει να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα στη σύλληψή του, για να το εκμεταλλευθεί πολιτικά.

Κύμα συμπαράστασης από ανθυποψήφιους!

Το ενδιαφέρον, πάντως, και σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι, τουλάχιστον στο Ρεπουμπλικανικό κοινό, ο Τραμπ όχι μόνο δεν χάνει, αλλά κερδίζει από την σωρεία κατηγοριών που συσσωρεύεται σε βάρος του. Μάλιστα μετά την τελευταία κατηγορία που του απαγγέλθηκε υπήρξε ένα κύμα συμπαράστασης ακόμα και από ανθυποψηφίους του για το χρίσμα του συντηρητικού αμερικανικού κόμματος. Πολλοί στιγμάτισαν το γεγονός ότι η εισαγγελέας Γουίλις είναι μέλος των Δημοκρατικών και συμφώνησαν στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και κυνήγι μαγισσών. Τέτοιο κλίμα συμπαράστασης στις δικαστικές του περιπέτειες δεν είχε βιώσει ο Τραμπ από τότε που άρχισε να έχει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Associated Press την περασμένη Δευτέρα, ο Τραμπ απολαμβάνει την αποδοχή του 63% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι θα ήθελαν να τον δουν να διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο. Το ποσοστό ήταν κατά 8% ανεβασμένο σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του ίδιου μέσου τον περασμένο Απρίλιο (55%). Όσο για τις θετικές γνώμες, το 70% των Ρεπουμπλικανών έχει καλή γνώμη για τον Τραμπ. Δύο μήνες νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 60%.

Βεβαίως στη μεγάλη εικόνα ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να χάνει. Το 53% όσων θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, αναφέρει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να ψηφίσει τον Τραμπ, αν πάρει το χρίσμα να διεκδικήσει την προεδρία. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα τον ψηφίσουν δεν ξεπερνά το 35%, που προφανώς δεν φτάνει.

Σε περίπτωση που ο Τραμπ δικαστεί τελικά και κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινές κάθειρξης που φτάνουν μέχρι και τα 20 χρόνια. Είναι πολλές οι 13 κατηγορίες που του αποδίδονται. Συνολικά, βέβαια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει φτάσει πλέον να κατηγορείται για 91 διαφορετικά αδικήματα. Αν καταδικαζόταν για όλα κι αν αθροίζαμε όλες τις ποινές που προβλέπονται για το καθένα απ’ αυτά, η συνολική ποινή του μπορούσε να ξεπεράσει και τα 600 χρόνια φυλακή! Κάτι που, φυσικά, ο 77χρονος Τραμπ δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει στην πραγματική ζωή.

** Με πληροφορίες από Wall Street Journal.

** Φωτογραφία: Getty Images