Τα έκλεψε το 2005, τα βρήκε το FBI. Δεκαοχτώ χρόνια μετά την κλοπή των κόκκινων παπουτσιών που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ ως «Ντόροθι» στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ», ένας άνδρας είναι τώρα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Ένα από τα ζευγάρια που φορούσε η ηθοποιός στα γυρίσματα της ταινίας «Μάγος του Οζ» εκλάπησαν από μουσείο το 2005. Το FBI τα εντόπισε το 2018 και την Τετάρτη απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος του Τέρι Μάρτιν για την κλοπή σημαντικού έργου Τέχνης.

Η Τζούντι Γκάρλαντ φόρεσε πολλά ζευγάρια κόκκινα παπούτσια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του 1939. Πλέον υπάρχουν μόνο τέσσερα ζευγάρια από τα αυθεντικά.

Όταν εκλάπησαν, τα συγκεκριμένα παπούτσια ήταν ασφαλισμένα για 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά η σημερινή εμπορική αξία τους είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι
ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Βόρειας Ντακότας.

Μάγος του Οζ: Η κλοπή των παπουτσιών της «Ντόροθι»

Ο Μάικλ Σόου, ο οποίος συλλέγει αναμνηστικά του Χόλιγουντ, είχε δανείσει τα συγκεκριμένα κόκκινα παπούτσια στο μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ, στην πόλη Γκραντ Ράπιντς της Μινεσότα, τη γενέτειρα της ηθοποιού.

Το 2005 κάποιος μπήκε στο μουσείο από ένα παράθυρο, έσπασε την προθήκη και τα άρπαξε. Τα χρόνια που ακολούθησαν αρκετές φορές προσφέρθηκε αμοιβή, προκειμένου να επιστραφούν τα παπούτσια, μεταξύ άλλων από κάποιον στην Αριζόνα -που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του- ο οποίος έδινε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό τους ξεκίνησε το 2017, όταν κάποιος είπε στην εταιρεία που είχε ασφαλίσει τα παπούτσια, ότι μπορούσε να βοηθήσει να βρεθούν. Έπειτα από έρευνα που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, το FBI εντόπισε τα παπούτσια στη Μινεάπολη, τον Ιούλιο του 2018.

Όμως, τότε δεν έγιναν συλλήψεις, ούτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Τα άλλα τρία ζευγάρια των παπουτσιών που φόρεσε η Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ» τα κατέχουν η Ακαδημία κινηματογράφου, το Smithsonian και ένας συλλέκτης.