Μια ολόκληρη πόλη βρίσκεται σε lockdown, πέρα από το τεράστιο σοκ που έχει υποστεί, καθώς ο ένοπλος που σκόρπισε τον τρόμο στο Λιούιστον του Μέιν, δολοφονώντας τουλάχιστον 22 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 50, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Οι κάτοικοι στο Λιούιστον, μια κωμόπολη με πληθυσμό 36.000 ανθρώπους, παραμένουν κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους, μετά τις οδηγίες που τους δόθηκαν από τις τοπικές αρχές της πολιτείας Μέιν. Αιτία είναι το γεγονός ότι η αστυνομία δεν έχει εντοπίσει τον δράση της μαζικότερης δολοφονίας στις ΗΠΑ από το 2019 και έπειτα.

«Οδηγούσαμε προς το σπίτι την ώρα των πυροβολισμών. Ηταν σοκαριστικό. Η μικρή μου κόρη μου είπε ‘είναι τρομακτικός ο κόσμος, μαμά», δήλωσε στο CNN η Νίκολ Γουάιμαν ενώ μιλώντας στο BBC, η πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λιούιστον, Σάνα Κοξ, ανέφερε: «Τα ρολά μας είναι κατεβασμένα και τα παράθυρα με τις πόρτες, όλα κλειδωμένα. Έχουμε σβήσει μέχρι και τα φώρα»

Ο ένοπλος επιτέθηκε σε διαφορετικά σημεία στην πόλη και το βέβαιο είναι ότι άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σε μία αίθουσα μπόουλινγκ, σε ένα εστιατόριο και σε εφοδιαστικό κέντρο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Wallmart.

«Πρόσωπο ενδιαφέροντος»

Για την αστυνομία και τους επικεφαλής της ισχύει το προφανές. Όσο δεν βρίσκουν τον δράστη για να τον συλλάβουν, τόσο φοβούνται ότι μπορεί να αφαιρέσει κι άλλες ζωές.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένα βασικό πρόσωπο ενδιαφέροντος είναι ο Ρόμπερτ Καρντ. Πρόκειται για έναν 40χρονο εκπαιδευτή όπλων, ο οποίος παρέμεινε εσώκλειστός σε ψυχιατρική κλινική το καλοκαίρι γιατί άκουγε φωνές.

Μέιν

Ο Καρντ φέρεται να είναι έφεδρος του στρατού που έχασε πρόσφατα τη δουλειά του, ενώ στο παρελθόν συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία.

Το αστυνομικό τμήμα του Λιούιστον εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, προτρέποντας τους πολίτες να επικοινωνήσουν με το τμήμα για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον ύποπτο.

«Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον Ρόμπερτ Καρντ 4/4/1983, ως πρόσωπο ενδιαφέροντος σχετικά με τους μαζικούς πυροβολισμούς στο μπαρ Schemengees Bar και στο Sparetime Recreation σήμερα το βράδυ», ανέφερε το τμήμα. «Ο Καρντ πρέπει να θεωρείται οπλισμένος και επικίνδυνος».

Τελευταία φορά εθεάθη να οδηγεί ένα λευκό Subaru Outback με μαύρο προφυλακτήρα.

Μέχρι και λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα, τοπική ώρα, εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους του Λιούιστον και των γύρω περιοχών αναζητώντας τον δράστη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.