Με τον φόβο ζουν οι κάτοικοι του Ποτσουόλι, έξω από τη Νάπολη, λόγω του «κύματος» από σεισμικές δονήσεις που πυροδότησε το υπερηφαίστειο που υπάρχει στην περιοχή και έχει αρχίσει να βρυχάται.

Μάλιστα τις περασμένες εβδομάδες, η κυβέρνηση σχεδίαζε ακόμη και την πιθανή απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από την εκτεταμένη ηφαιστειακή περιοχή που είναι γνωστή με την αρχαιοελληνική ονομασία της Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei).

Θειούχοι ατμοί διαφεύγουν από την επιφάνεια, δίνοντας στην περιοχή μια σουρεαλιστική όψη και καθιστώντας τη μαγνήτη για τους τουρίστες.

Οι κάτοικοι στη Νάπολη έχουν συνηθίσει την οσμή, τους ατμούς και τις δονήσεις. Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι σεισμοί, οι περισσότεροι μικροί.

Όμως, ένας σεισμός 4,2 βαθμών στις 2 Σεπετεμβρίου, η ισχυρότερη δόνηση εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια σ’ αυτό το ηφαιστειακό πεδίο, πυροδότησε φόβους ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «σεισμική κρίση», για πρώτη φορά από τις αρχές των χρόνων του 1980.

Ο μεγάλος σεισμός, ο οποίος δεν προκάλεσε σοβαρές δομικές ζημιές, και περίπου 500 μικρότεροι μέχρι τώρα τον Οκτώβριο, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους, όπως η Αναμαρία Σκάρντι, μητέρα δύο εφήβων.

«Ακόμη κι αυτοί οι μικροί (σεισμοί) μας φοβίζουν», λέει. «Ανησυχούμε επειδή υποτίθεται πως πρέπει να φύγουμε. Αλλά πού να πάμε; Πού; Τα νεύρα μας είναι τεντωμένα».

Ειδικοί λένε πως δεν υφίσταται επικείμενη απειλή για μια έκρηξη, όμως εκφράζουν ανησυχίες ότι η γεωφυσική δραστηριότητα ανεβάζει και κατεβάζει το έδαφος, κάτι που μπορεί να αποσταθεροποιήσει κτίρια.

Η κυβέρνηση, η οποία συζήτησε αυτό το μήνα την κατάσταση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα διατάξει την απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή στη Νάπολη, αν οι αξιωματούχοι της πολιτικής προστασίας προειδοποιήσουν ότι κτήρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Γνωστές ως βραδυσεισμοί, οι δονήσεις αυτές προκαλούνται από το γέμισμα ή το άδεισμα θυλάκων μάγματος βαθιά στο υπέδαφος.

Όταν μια παρόμοια κρίση είχε σημειωθεί πριν από τέσσερις δεκαετίες, διήρκεσε χρόνια και προκάλεσε την αναγκαστική απομάκρυνση 40.000 ανθρώπων από το Ποτσουόλι, που είναι γνωστό ως η γενέτειρα της ηθοποιού Σοφία Λόρεν.

«Η οικογένειά μου είναι διχασμένη … Θέλω να μείνω, όμως η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ψάχνουν για σπίτι στην περιοχή του Καστέλ Βολτούρνο», λέει ο Βιντσέντσο Ρούσο, αναφερόμενος σε μια πόλη περίπου 30 χιλιόμετρα βορειότερα από τη Νάπολη.

«Όταν κοιμάσαι τη νύχτα, ο εφιάλτης είναι πάντα εκεί. Ξεχνάς την κατάσταση και κάθεσαι στον καναπέ και τότε έρχεται ο σεισμός. Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί. Χθες, για παράδειγμα, είχαμε δύο μικρές δονήσεις πριν από το μεσημεριανό γεύμα», λέει ο κάτοικος του προαστίου στη Νάπολη.

Photo credits: GettyImages