Για τα καλά έχουν αρχίσει τα όργανα με την αναμονή της σύλληψης ή μη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέποντας πως έχουν στενέψει τα περιθώρια εις βάρος του, ποντάρει σε αυτό που ξέρει πολύ καλά: το χάος.

Η ρητορική του εδώ και δύο εβδομάδες είναι βγαλμένη από τις πιο ακραίες πολιτικές ρητορείες και πια έχει αποχωριστεί τον λαϊκισμό, για να εναγκαλιστεί πιο επικίνδυνες μορφές.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Ντόναλντ Τραμπ, άνθρωπος που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για να διεκδικήσει στη συνέχεια ξανά την Προεδρία των ΗΠΑ, προχώρησε σε μια σειρά απειλητικών αναρτήσεων για το ενδεχόμενο της σύλληψής του, κάνοντας λόγο για «θάνατο και καταστροφή».

Κατόπιν πιέσεων των συμβούλων του απέσυρε αυτή την ανάρτηση, αλλά η δουλειά είχε ήδη γίνει. Ούτως ή άλλως, τόσο στη Νέα Υόρκη, στα πέριξ του Trump Tower, όσο και σε άλλες πολιτείες που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του, υπάρχει ξεσηκωμός. Η QAnon είναι και πάλι επί ποδός και η κατάσταση μυρίζει χειρότερο μπαρούτι απ’ αυτό που προκάλεσε την εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021.

Τραμπ
Διαδηλωτές στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα στέλνουν το μήνυμα της αντίδρασης τους υπέρ του Τραμπ
(Photo credits: Joe Raedle/Getty Images)

Η αντίδραση της εισαγγελίας

Έτσι, μετά τις απειλές, ένα απειλητικό γράμμα στο γραφείο της εισαγγελίας του Μανχάταν και του Άλβιν Μπραγκ, του εισαγγελέα στη βούληση του οποίου εναπόκειται η απόφαση για σύλληψη του Τραμπ.

Το γράμμα περιείχε λευκή σκόνη και τέθηκε υπό περιορισμό άμεσα, με την Ειδική Μονάδα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Νέας Υόρκης να το εξετάζουν και να κρίνουν πως δεν πρόκειται για επικίνδυνη ουσία. Το ανησυχητικό όμως ήταν αυτό που έγραφε στο γράμμα: «ΑΛΒΙΝ: ΘΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΩ!!!!!!!!!!!!». Ναι, τόσα θαυμαστικά είχε. 13 το σύνολο.

«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον νόμο ισότιμα και δίκαια και να μιλάμε δημόσια μόνο όταν απαιτείται. Δεν θα ανεχτούμε προσπάθειες εκφοβισμού του γραφείου ή απειλές προς την αρχή του δικαίου στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο Μπραγκ.

Τι έλεγε η ανάρτηση του Τραμπ

«Τι σόι άνθρωπος μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον ενός άλλου, στην προκειμένη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος πήρε τις περισσότερες ψήφους από κάθε άλλον Πρόεδρο στην Ιστορία, και προπορευόμενο με διαφορά στην υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για ένα έγκλημα, όταν όλοι ξέρουν πως αυτό ΔΕΝ έχει διαπραχθεί. Και επίσης, να υπάρξει δυνητικά θάνατος και καταστροφή μετά από μια τέτοια ψευδή κατηγορία που μπορεί να διαλύσει τη χώρα; Γιατί και ποιος να το κάνει αυτό; Μόνο ένας εκφυλισμένος ψυχοπαθείς που μισεί τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth, το δικό του social media.

Η πίεση προς την εισαγγελία για τη σύλληψη από τους Νεοϋορκέζους είναι μεγάλη. Εξίσου μεγάλη και η απειλητική διάθεση των υποστηρικτών του. Κι όσο ο Άλβιν Μπραγκ δεν καταλήγει κάπου ως προς την περίπτωση χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς το 2016, τόσο η εκατέρωθεν ένταση θα παραμένει.

Οι πληροφορίες και οι ενδείξεις οδηγούν σε μια απόφαση σύλληψης του Τραμπ, η οποία θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα.

Τραμπ
(Photo credits: Joe Raedle/Getty Images)

Θα έχουμε μια αμερικάνικη «Βαστίλλη»;

Ακόμα κι αν για την υπόθεση της Ντάνιελς ο Τραμπ τη γλυτώσει, η σκιά πάνω του θα υπάρχει για καιρό, όσο εξετάζεται και η υπόθεση Καπιτωλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει όλο το οπλοστάσιο ρητορικής μίσους, αποκάλεσε τον Μπραγκ «κτήνος», του επιτέθηκε για τη σχέση του με τον Σόρος και έγραψε, μεταξύ όλων των άλλων ότι «Η χώρα μας διαλύεται όσο μας λένε να είμαστε ειρηνικοί».

Η επόμενη εβδομάδα μοιάζει ως μια από τις κρισιμότερες στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία, εφόσον οι οπαδοί του Τραμπ είναι έτοιμοι για χειρότερες πράξεις από αυτές της 6ης Ιανουαρίου 2021…

* Με πληροφορίες από New York Times

** Photo credits: Getty Images