Στην 11η μέρα ταραχών στην Γαλλία για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμμανουέλ Μακρόν, διαδηλωτές συγκρούστηκαν στο Μονπαρνάς στο Παρίσι με δυνάμεις ασφαλείας. Το αποτέλεσμα ήταν να πιάσει φωτιά η τέντα του αγαπημένου εστιατορίου του Εμμανουέλ Μακρόν, της μπρασερί «La Rotonde», όπου εκεί είχε οργανώσει εορταστικό δείπνο μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Τον Αύγουστο του 2021, ο Μακρόν είχε συναντήσει εκεί τον Ολλανδό Μαρκ Ρουτέ, ενώ τον Ιανουάριο του 2022, είχε δειπνήσει με τον Όλαφ Σολτς.

Στο μεταξύ, το εστιατόριο είχε πιάσει φωτιά και το 2020 κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων «Κίτρινων Γιλέκων». Το «La Rotonde» ήταν στις αρχές του περασμένου αιώνα ο αγαπημένος προορισμός διάσημων συγγραφέων αλλά και καλλιτεχνών και λογοτεχνών.

570.000 άνθρωποι στις διαδηλώσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, στους δρόμους της Γαλλίας βγήκαν 570.000 άνθρωποι για να διαδηλώσουν, ένας αριθμός μειωμένος συγκριτικά με τους 740.000 της περασμένης εβδομάδας. 

Διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση σε τμήμα του αεροδρομίου Charles de Gaulle στο Παρίσι, ενώ μπλόκαραν δρόμους και την πρόσβαση σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας. Μεμονωμένες ταραχές σημειώθηκαν επίσης στη Λυών, τη Νάντη και τη Ρεν.