Λάτρης των όπλων, ηλικίας γύρω στα 20, εργαζόμενος σε αμερικανική στρατιωτική βάση είναι ο υπεύθυνος της διαρροής των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, αναφέρει η Washington Post επικαλούμενη συναδέλφους του σε διαδικτυακό chat group.

Το άτομο αυτό διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα σε μια ομάδα περίπου 24 ανδρών και εφήβων, που μοιράζονταν μια «αμοιβαία αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό» στη πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων Discord, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Ο υπεύθυνος της διαρροής των απόρρητων εγγράφων χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο OG – δηλαδή Original Gangster στην αμερικανική αργκό – είναι ηλικίας 20 με 25 ετών και τα μέλη της ομάδας στην πλατφόρμα Discord έτρεφαν σεβασμό για το πρόσωπό του.

«Είναι γυμνασμένος, δυνατός, οπλισμένος και εκπαιδευμένος. Σχεδόν όλα όσα περιμένει κανείς από κάποια τρελή ταινία», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας και με την άδεια της μητέρας της ένα μέλος της ομάδας, ηλικίας κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με την Washington Post.

Τα διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίζονταν «άκρως απόρρητα», που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, αναφέρουν λεπτομερώς τις απόψεις της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία και φαίνεται να περιέχουν διάφορες πληροφορίες για τους στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεντάγωνο θεωρεί ότι η αποκάλυψη αυτών των εμπιστευτικών εγγράφων συνιστά «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε ποινική έρευνα για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος των διαρροών.

«Πρόκειται για σειρά επικίνδυνων διαρροών. Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος, δεν ξέρουμε γιατί. Και αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται επίσης ποινική έρευνα», δήλωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Μπέλφαστ την Τετάρτη.