Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρατεύει τους νέους σαρωτικούς κανόνες της για τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου να πατάξει τους πορνογραφικούς ιστότοπους Pornhub, Stripchat και XVideos.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε., ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρόσθεσε τους ιστότοπους στον κατάλογο των «πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών» (Very Large Online Platforms – VLOP), μια ταξινόμηση που τους υποβάλλει σε αυστηρότερα πρότυπα για την επαλήθευση της ηλικίας, τη μετριοπάθεια του περιεχομένου και τη διαφάνεια βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA).

Ο νέος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες

«Η δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας αποτελεί προτεραιότητα επιβολής του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν στο X, παρουσιάζοντας τις τρεις προσθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι, μετά από έρευνα, διαπίστωσε ότι και οι τρεις πλατφόρμες είχαν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους χρήστες στην Ε.Ε., αγγίζοντας το όριο για να θεωρούνται πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Το Pornhub ανέφερε σε δήλωση στον ιστότοπό του ότι, κατά τους έξι μήνες έως το τέλος Ιουλίου, είχε 33 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους χρήστες στην Ε.Ε..

Pornhub

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στο CNN πως έκρινε ότι το Pornhub πληρούσε το υψηλότερο όριο μέσω της έρευνάς της, η οποία περιελάμβανε ανάλυση πληροφοριών που παρείχαν τρίτες πηγές, όπως είναι οι μηχανές αναζήτησης.

Να σημειωθεί ότι οι ιστότοποι έχουν προθεσμία έως τις 17 Φεβρουαρίου, για να συμμορφωθούν με τους ειδικούς κανόνες για τις «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες», πέραν των γενικών υποχρεώσεων που ισχύουν για όλες σχεδόν τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Τα μέτρα

Ως αποτέλεσμα του νέου χαρακτηρισμού τους, οι τρεις ιστότοποι θα πρέπει να υιοθετήσουν νέα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του σεξουαλικού περιεχομένου που μοιράζεται χωρίς την άδεια των συμμετεχόντων του, καθώς και της λεγόμενης «deepfake» πορνογραφίας, όπου οι εικόνες των συμμετεχόντων τροποποιούνται ψηφιακά για να τους κάνουν να μοιάζουν με άλλους ανθρώπους.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από τους ιστότοπους να χρησιμοποιούν εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας, για να αποτρέπουν την πρόσβαση ανηλίκων στο περιεχόμενό τους και να ενημερώνουν τις αρχές επιβολής του νόμου, εάν υποπτεύονται ένα πραγματικό ή πιθανό ποινικό αδίκημα «που ενέχει απειλή για τη ζωή ή την ασφάλεια ενός προσώπου», συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Pornhub

Με ποινή επί των εσόδων τους

Ως εκ τούτου, το Pornhub, το Stripchat και το XVideos θα πρέπει να οργανώσουν εξωτερικούς ελέγχους για τη συμμόρφωσή τους με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο.

Επιπλέον, θα πρέπει να δημοσιεύουν «εκθέσεις διαφάνειας σχετικά με τις αποφάσεις για τη μετριοπάθεια του περιεχομένου και τη διαχείριση των κινδύνων κάθε έξι μήνες», σύμφωνα με τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις εταιρείες που θα διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων τους.

Για την αποφυγή παραπληροφόρησης του κοινού

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποίησε τον νέο νόμο για να ζητήσει από τις εταιρείες TikTok, X και Facebook μητρική Meta περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία των χρηστών από το παράνομο περιεχόμενο και την παραπληροφόρηση.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το X σχετικά με τα πάντα, από το χειρισμό του περιεχομένου σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ Χαμάς έως το νέο σύστημα επαλήθευσης επί πληρωμή που παρουσιάστηκε υπό τον ιδιοκτήτη Ίλον Μάσκ.

Πηγή: CNN
Photo credits: Shutterstock