Στις 11 Νοεμβρίου του 2021, όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη της Fasthosts για τα κορυφαία σε επισκεψιμότητα site του κόσμου, κάποιοι αδαείς έμεναν έκπληκτοι, προφανώς γιατί δεν γνώριζαν τη δύναμη του πορνό. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία, το Pornhub δεν έβλεπε καν, διαδικτυακούς κολοσσούς όπως οι Amazon, Reddit, Netflix με 2,85 δισεκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα -το τετραπλάσιο του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης δηλαδή (748,868,672). Κάποιοι επίσης αδαείς έσπευδαν να αποδώσουν αυτό το εξωφρενικό νούμερο στην καραντίνα. Αλλά διαψεύδονται!

Την ιστορία της επιτυχίας του site με τα αισθησιακά βίντεο, τα σκάνδαλα, αλλά και τις νομικές περιπέτειες στις οποίες έχει εμπλακεί λόγω των τακτικών που ακολουθούν τα στελέχη τους θέλησε να φωτίσει το Netflix, με το ντοκιμαντέρ, «Money Shot: The Pornhub Story».

Κανείς από τους τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Κονκόρντια, στο Μόντρεαλ του Καναδά, οι οποίοι εμπνεύστηκαν το συγκεκριμένο site δεν θα περίμενε να γίνει μια μηχανή παραγωγής δολαρίων και σκανδάλων. Εκείνα που γνώριζαν τότε, το 2003, ήταν πως οι ίδιοι μοιράζονταν το ίδιο πάθος για το πορνό και πως εκεί έξω υπήρχε πολύς κόσμος που έψαχνε στο Internet για πορνογραφικό υλικό. Τότε έστησαν τα πρώτα sites, στα οποία υπήρχαν μόνο φωτογραφίες και πολύ μικρά βίντεο.

Τρία χρόνια αργότερα, παρακολουθώντας την εκτίναξη του YouTube, αποφάσισαν πως πρέπει να ασχοληθούν στα σοβαρά το θέμα της πορνογραφίας. Λέγεται πως η ονομασία Pornhub αγοράστηκε από έναν εκ των εμπνευστών, αντί 2.750 δολαρίων, από έναν τύπο που είχε γνωρίσει σε ένα πάρτι στο Playboy Mansion. Έναν χρόνο αργότερα, τα ερασιτεχνικά πορνό βίντεο κατακλύζουν το site.

Αυτά συμβαίνουν στα «αθώα» χρόνια της εταιρίας, της οποίας η μητρική εταιρεία (MindGeek) πλέον έχει έδρα το Λουξεμβούργο και 1.200 υπαλλήλους, περίπου.

Pornhub The Money Shot

The Money Shot
Στα πρώτα πλάνα του The Money Shot βλέπουμε καταξιωμένες πορνοστάρ (Γκουέν Αντόρα, Σίρι Νταλ) που βγάζουν το παντεσπάνι τους από τα βίντεο που ποστάρουν, να εξομολογούνται την πρώτη φορά που είδαν πορνό. Ακολουθούν κάποια πλάνα από τον χώρο της εταιρείας, ο οποίος μόνο site πορνογραφικού υλικού δεν θυμίζει.

Οι σεξεργάτριες μιλούν για τον τρόπο που το ModelHub -ένα παράλληλο site μέσα στο αρχικό, τις άλλαξε τη ζωή, αφού μπορούσαν μόνες τους να ανεβάσουν το υλικό τους, χωρίς μεσολάβηση ή παρέμβαση τρίτων. Κοστολογούν οι ίδιες το περιεχόμενο και πληρώνονται απευθείας, ενώ το site κερδίζει χρήματα από τις διαφημίσεις. Ένας ηθοποιός, μάλιστα, εξομολογείται πως όσο έκανε συνεργασίες με στούντιο αμοιβόταν περίπου με 4.000 δολάρια το μήνα, ενώ με το ModelHub έφτασε τα 10.000 μηνιαίως.

Το πρόβλημα, όμως, για τις σεξεργάτριες ήταν πως ο καθένας μπορούσε να ανεβάσει οτιδήποτε ήθελε, αφού ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ό, τι θέλει, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη πιστοποίηση πέρα από μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Όσο περισσότερα τα βίντεο, τόσο αυξάνεται και η ροή των εσόδων για την εταιρεία. Μόνο που κάπως έτσι ξεκινούν τα πραγματικά προβλήματα.

Η κατάσταση ξεφεύγει
Οι πορνοστάρ αντιλήφθηκαν γρήγορα πως τα site της εταιρείας (Pornhub, Brazzers, RedTube) έγινε ένα ξέφραγο αμπέλι όπου μπορεί ο καθένας να βρει κάθε λογής βίντεο, μέχρι και αρρωστημένα, όπως βιασμοί και παιδικής πορνογραφίας. Ζητούν να αλλάξει το καθεστώς της ανωνυμίας και να πιστοποιηθούν όλοι οι δημιουργεί περιεχομένου που ανεβάζουν βίντεο, αλλά η εταιρεία κωφεύει, παραπέμποντας το αίτημά τους στις καλένδες. Όμως, δεν είναι μόνο οι πορνοσταρ που παρατηρούν αυτές τις ύποπτες κινήσεις.

Θορυβώδη γκρουπ ανθρώπων, άλλοι ακτιβιστές, άλλοι μέλη υπερ-χριστιανικών οργανώσεων, κάνουν έντονη τη δυσαρέσκειά τους (sic) μέσω των social media. Το χάσταγκ #Traffickinghub αρχίζει να τρεντάρει και να κινεί το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και νομικών. Είναι ο Νίκολας Κρίστοφ που ξεκινά διστακτικά μια έρευνα, για να γράψει τελικά το άρθρο «Τα Παιδιά του Pornhub» που θα προκαλέσει σάλο και θα κορυφώσει τις αντιδράσεις. Σε αυτό διηγείται την ιστορία της Σερίνα Φρέιτας, η οποία είδε βίντεο που η ίδια έστελνε μέσω κινητού στο αγόρι με το οποίο ήταν ερωτευμένη στο Pornhub. Η μητέρα της ζητούσε επανειλημμένα να «κατέβουν». Εισακούστηκε λίγες φορές, αφού σχεδόν πάντα τα βίντεο ανέβαιναν ξανά.

Οι πορνοστάρ, μιλώντας στο φακό του Netflix, μιλούν για τη δεινή θέση που βρίσκονται. Το μέσο που τις παρέχει την άνεση να εξασκούν το επάγγελμα το οποίο τις αποφέρει χρήματα και δόξα, έχει μπει στο στόχαστρο του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένων φανατικών χριστιανικών οργανώσεων.

Η Λάιλα Μικελγουέιτ υποστήριζε στα social media της πως κατάφερε να μαζέψει πάνω από 2 εκατ. υπογραφές για να «κατέβει» το Pornhub. Κατηγορούσαν την εταιρεία για συνέργεια σε σωματεμπορία, βιασμούς και κακοποιήσεις, ακόμη και παιδιών. Ήταν Λάιλα ήταν το κεντρικό πρόσωπο των κινητοποιήσεων. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως ανήκει σε μια οργάνωση Ευαγγελιστών.

Όμως, όλο και περσσότεροι καταγγέλουν πως είδαν τον εαυτό τους να πρωταγωνιστεί σε ερωτικά βίντεο που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα. Όταν το θέμα φτάνει στους ελεγκτές των βίντεο, των εργαζομένων της εταιρείας που ελέγχουν την ποιότητα, τα πράγματα παίρνουν μια απρόσμενη τροπή. Ένας πρώην υπάλληλος αποκαλύπτει πως άλλα τα βλέπουν σε γρήγορη κίνηση, χωρίς ήχο (σημαντικό γιατί μπορεί ένας από τους δύο να ζητά τη διακοπή της πράξης)… Όλα αυτά γιατί οι υπάλληλοι θα πρέπει να τσεκάρουν εκατοντάδες βίντεο στη βάρδιά τους.

Υπό το βάρος των καταγγελιών
Σύντομα οι ιθύνοντες του Pornhub βρέθηκαν στο στόχαστρο των Αρχών. Αλλά η ολοένα και αυξανόμενη πίεση έφερε ένα πλήγμα στην εταιρεία που κανείς δεν είχε προβλέψει. Η Mastercard και η Visa απέσυραν τις υπηρεσίες τους, αφήνοντας τις πορνοστάρ χωρίς αντικείμενο. Οι ίδιες μιλούν για την ανασφάλεια που ένιωσαν και την επιλογή τους να στραφούν στο Only Fans, μια πλατφόρμα παρόμοιου περιεχομένου, με ταυτοποίηση του χρήστη, όμως.

Ο CEO της εταιρείας είδε το σπίτι που αγόρασε σε μια από τις ακριβές γειτονιές του Μόντρεαλ να γίνεται στάχτη, ενώ οι αρχές είχαν στα σκαριά το επόμενο βήμα τους.

Ο Νόμος FOSTA SESTA
Το Pornhub προσπάθησε να κάνει damage control, αλλά ήταν πλέον αργά. Είχε απαγορεύσει το ανέβασμα βίντεο από μη επαληθευμένους χρήστες, ενώ διέγραψε εκατομμύρια βίντεο από χρήστες που δεν είχαν πιστοποιηθεί.
Ήρθε όμως ο νόμος FOSTA (Allow States and Victims to Fight Online Sex Trafficking Act) SESTA (Stop Enabling Sex Traffickers Act) που ψηφίστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, για να δώσει τη χαριστική βολή. Εν συντομία, ο νόμος πλέον προβλέπει ευθύνες για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και στις μητρικές εταιρείες τους, κάτι που δεν ίσχυε πριν (ο πάροχος διαδραστικών υπηρεσιών δεν ήταν υπεύθυνος για το περιεχόμενο που ανέβαινε, μέχρι τότε).

Το επακόλουθο αυτού του νόμου, σύμφωνα με τη Σίρι Νταλ είχε επίπτωση στον τρόπο που οι εργαζόμενοι στο σεξ προωθούνται διαδικτυακά. Από την ψήφισή του εφαρμόζεται περισσότερη λογοκρισία σε πλατφόρμες όπως το Τwitter και το Instagram» υποστηρίζει η πορνοστάρ.