Η Ρωσία έχασε το εντυπωσιακό 87% του συνολικού αριθμού των χερσαίων στρατευμάτων που διέθετε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και τα δύο τρίτα των αρμάτων μάχης πριν από την εισβολή, είπε μια πηγή που γνωρίζει μια αποχαρακτηρισμένη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που παρασχέθηκε στο Κογκρέσο στο CNN.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες απώλειες ανδρών και εξοπλισμού, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στα δύο χρόνια στις αρχές του επόμενου έτους και Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ουκρανία παραμένει βαθιά ευάλωτη. Μια πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση παρέμεινε στάσιμη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, και αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Κίεβο είναι απίθανο να σημειώσει σημαντικές νίκες τους επόμενους μήνες.

Οι ΗΠΑ αρνούνται πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία

Η αξιολόγηση, που στάλθηκε στο Καπιτώλιο τη Δευτέρα, έρχεται καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να παράσχουν πρόσθετη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία και η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε ένα έντυπο δικαστήριο για να προσπαθήσει να λάβει συμπληρωματική χρηματοδότηση μέσω του Κογκρέσου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι βρίσκεται την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, συναντώντας τους αμερικανούς νομοθέτες και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τον αγώνα κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία μπόρεσε να συνεχίσει τις πολεμικές της προσπάθειες παρά τις μεγάλες απώλειες, χαλαρώνοντας τα πρότυπα στρατολόγησης και βυθίζοντας στα αποθέματα παλαιότερου εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής. Ωστόσο, η αξιολόγηση διαπίστωσε ότι ο πόλεμος έχει «αποτρέψει δραστικά τη ρωσική προσπάθεια 15 ετών να εκσυγχρονίσει τη χερσαία δύναμή της».

Από τους 360.000 στρατιώτες που εισήλθαν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού με σύμβαση και στρατεύσιμου προσωπικού, η Ρωσία έχει χάσει 315.000 στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με την αξιολόγηση, 2.200 από τα 3.500 τανκς έχουν χαθεί, 4.400 από τα 13.600 οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν επίσης καταστραφεί, ποσοστό απωλειών 32%.

«Από τα τέλη Νοεμβρίου, η Ρωσία έχασε πάνω από το ένα τέταρτο των αποθεμάτων εξοπλισμού των χερσαίων δυνάμεων πριν από την εισβολή», αναφέρει η εκτίμηση. «Αυτό έχει μειώσει την πολυπλοκότητα και την κλίμακα των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν επιτύχει σημαντικά κέρδη στην Ουκρανία από τις αρχές του 2022».

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν σθεναρά οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας επιμένουν να την καταστήσουν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου δαπανών που θα περιλαμβάνει χρήματα για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα μπορούν να χορηγήσουν χρήματα στην Ουκρανία.

«Η ιδέα ότι η Ουκρανία επρόκειτο να φέρει τη Ρωσία πίσω στα σύνορα του 1991 ήταν παράλογη», δήλωσε ο γερουσιαστής J.D. Vance, Ρεπουμπλικανός από το Οχάιο, στην εκπομπή State of the Union του CNN την Κυριακή.

«Έτσι, αυτό που λέμε στον πρόεδρο και πραγματικά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι πρέπει να διατυπώσετε ποια είναι η φιλοδοξία. Τι θα επιτύχουν τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια που δεν πέτυχαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια;» Άλλες πρόσφατες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «η Ρωσία φαίνεται να πιστεύει ότι ένα στρατιωτικό αδιέξοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα εξαντλήσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και θα δώσει τελικά στη Ρωσία το πλεονέκτημα παρά τις ρωσικές απώλειες και τις επίμονες ελλείψεις εκπαιδευμένου προσωπικού, πυρομαχικών και εξοπλισμού».

Η Ρωσία έχει χάσει το 87% των στρατευμάτων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Οι απώλειες για την Ρωσία

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Από την έναρξη της επίθεσής του τον Οκτώβριο, εκτιμούμε ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί περισσότερες από 13.000 απώλειες κατά μήκος του άξονα Avdiivka-Novopavlivka και πάνω από 220 απώλειες οχημάτων μάχης – ισοδύναμο με 6 τάγματα ελιγμών μόνο σε εξοπλισμό», είπε ο εκπρόσωπος του NSC στον Adrienne Watt.

Πριν από την εισβολή, η Ρωσία είχε συνολικό μόνιμο στρατό περίπου 900.000 εν ενεργεία στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων στρατευμάτων, αερομεταφερόμενων στρατευμάτων, ειδικών επιχειρήσεων και άλλου ένστολου προσωπικού, σύμφωνα με τη CIA.

Από την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων σε 1,5 εκατομμύριο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει αρκετούς γύρους στρατολόγησης, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού φθινοπωρινού κύκλου στρατολόγησης την 1η Οκτωβρίου.

Η Ρωσία έχει επίσης στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τους κατάδικους που συμμετείχαν στον αγώνα από την ομάδα Wagner και αύξησε το όριο ηλικίας για ορισμένες κατηγορίες πολιτών να παραμείνουν στην εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: CNN

*Photo Credits: Shutterstock