Τα σεξουαλικά σκάνδαλα που πλήττουν καίρια το πρεστίζ δημόσιων υπηρεσιών στις ΗΠΑ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν, όμως, και διαβαθμίσεις. Τις περισσότερες φορές οι πληροφορίες που διαρρέουν έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους «μπερμπάντηδες» αξιωματούχους, με «περιπετειώδεις» υπαλλήλους και των δύο φύλων και με εργαζόμενους που θέλουν να το ρίξουν έξω με ακραίους τρόπους, μετά τη δουλειά τους.

Είναι δύσκολο να τα βρει κανείς όλα αυτά μαζεμένα σε μία υπηρεσία. Και μάλιστα τόσο πολύ διαδεδομένα, που να μην αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ολόκληρα τμήματα! Το κατάφερε κι αυτό η FDIC (Federal Deposit Insurance Corp.), η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο φορέα του αμερικανικού δημοσίου, του οποίου είναι δουλειά να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα και να εγγυάται την ομαλή του λειτουργία. Βεβαίως μετά τα όσα έχουν δημοσιευτεί, η FDIC παίρνει άνετα το πρώτο βραβείο της πιο «σεξουαλικής» υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Το απολύτως τοξικό εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο διευθυντές προκαλούν υφισταμένους τους σε στριπτιζάδικα, καλούν τις υπαλλήλους στο γραφείο τους για να κάνουν σεξ, πίνουν ολόκληρα μπουκάλια αλκοόλ σε ώρα δουλειάς ή φτάνουν στο σημείο να στέλνουν φωτογραφίες τα γεννητικά τους όργανα σε συναδέλφους τους, θα’ πρεπε να είχε οδηγήσει σε ξήλωμα. Κι όμως, παρά τις αποκαλύψεις, κανείς δεν έχει απομακρυνθεί από τη θέση του.

ΗΠΑ: Η FDIC και το σεξουαλοποιημένο περιβάλλον

Η εφημερίδα Wall Street Journal ερεύνησε το θέμα και παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα δεκάδες περιστατικά, βασισμένη σε μαρτυρίες, νομικές καταθέσεις, επίσημες καταγγελίες συνδικάτων και απόρρητο υλικό από προσωπικά μηνύματα μέσω εφαρμογών ή του ίντερνετ.

Η FDIC είναι η υπηρεσία με το μικρότερο ποσοστό γυναικών στο αμερικανικό δημόσιο. Η εφημερίδα μίλησε με πάνω από 100 πρώην εργαζόμενες στη FDIC στις ΗΠΑ, οι οποίες αποκάλυψαν ότι αποχώρησαν λόγω ενός απολύτως «σεξουαλοποιημένου περιβάλλοντος» και της πεποίθησης ότι τους δίνονταν λιγότερες ευκαιρίες από τους άντρες ομολόγους τους.

Ακόμα και στα πάρτι εκπαίδευσης της υπηρεσίας, όπου γίνονταν στον 11ο όροφο ξενοδοχείου κοντά στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, το αλκοόλ έρρεε άφθονο και πολλοί «εκπαιδευόμενοι» δεν μπορούσαν να κοντρολάρουν τον εαυτό τους και τις… ανάγκες τους.

Από το 2020, ο γενικός επιθεωρητής της υπηρεσίας διαπίστωσε ότι οι πολιτικές του FDIC για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την πειθαρχία της σεξουαλικής παρενόχλησης απέτυχαν. Τόνισε ότι η υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει όλους τους ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν κάνει οι υπάλληλοι και δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τα πρότυπα παρενόχλησης από άτομα ή σε ορισμένα γραφεία. Το ζήτημα είναι ότι δεν έκανε τίποτα για να το διορθώσει.

Οι γυναίκες πρώην εργαζόμενες στη FDIC κατήγγειλαν ότι πίσω από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά κρυβόταν μια ολόκληρη κουλτούρα και όχι δύο-τρεις, ή και περισσότεροι, άξεστοι προϊστάμενοι. Πολλοί υπάλληλοι, μάλιστα, δεν υπέβαλαν παράπονα για την παρενόχλησή τους, φοβούμενοι αντίποινα ή πιστεύοντας ότι δεν θα γινόταν τίποτα. Κι αυτό διότι η FDIC σε πολλές περιπτώσεις ερεύνησε και τεκμηρίωσε καταγγελίες, αλλά μετέφερε τους δράστες σε άλλα γραφεία στις ΗΠΑ αντί να τους απολύσει.

Βοηθάει, φυσικά, σ’ αυτήν την κουλτούρα και η φύση της δουλειάς. Οι ελεγκτές ταξιδεύουν για μέρες ή και εβδομάδες κάθε φορά σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Οι γυναίκες ελεγκτές ήταν συνηθισμένο να δέχονται πιέσεις «να βγουν για ποτό» με άνδρες συναδέλφους τους, είτε στα μπαρ των ξενοδοχείων, είτε και εκτός. Όσες αρνήθηκαν, στοχοποιήθηκαν ως «αλαζονικές» κι αυτό είχε αντίκτυπο στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

Περίπου το 60% των ελεγκτών ήταν άνδρες το 2022, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις. Οι άνδρες αποτελούσαν το 65% των διευθυντικών θέσεων πέρυσι, από 63% το προηγούμενο έτος. Οι νυν και πρώην υπάλληλοι είπαν ότι το σύστημα ενέτεινε την πίεση να είναι μέρος του πλήθους και τους έκανε ακόμη πιο απρόθυμους να υποβάλουν καταγγελίες, φοβούμενοι ότι οι αξιολογήσεις τους θα μειωθούν αν χαρακτηρίζονταν ως «δύσκολες».

Λειτουργεί σαν ένα ανδρικό κλαμπ

Πολλές γυναίκες είπαν ότι είχαν επανειλημμένα παραδοθεί για αναθέσεις για να ηγηθούν των τραπεζικών εξετάσεων,  και στη συνέχεια τιμωρήθηκαν σε αξιολογήσεις απόδοσης. Οι εκπαιδευόμενοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους προϊσταμένους τους για να τους αναθέσουν τις εξετάσεις που χρειάζονται για να κερδίσουν τελικά την ανέλιξή τους. Πολλές γυναίκες είπαν ότι ένιωθαν ότι οι άντρες συνάδελφοί τους ήταν σε θέση να προοδεύσουν πιο γρήγορα, εν μέρει επειδή πήγαιναν για γκολφ και πίνοντας με τους προϊσταμένους τους.

Η υπηρεσία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, λειτουργεί περισσότερο σαν ένα «boys club», ένα ανδρικό κλαμπ. Οι γυναίκες δέχονται συχνά σεξουαλικά υπονοούμενα ή ακόμα και ευθείες προτάσεις για σεξ. Αποκλείονται από δραστηριότητες όπως γκολφ και δείπνα με παρακολούθηση αθλητικών αγώνων, αλλά η παρουσία τους ενθαρρύνεται όταν πρόκειται για «ένα ποτό μετά τη δουλειά» ή ακόμα και ένα ρομαντικό δείπνο και… κάτι περισσότερο, ειδικά όταν βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους.

Οι παραιτήσεις των εκπαιδευόμενων ελεγκτών, ειδικά των γυναικών υπερδιπλασιάστηκαν το 2021 σε 54 από 24 το 2020, όπως αναφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία του υπουργείου οικονομίας στις ΗΠΑ. Αυξήθηκαν, επίσης, σε 62 τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Οι αιτίες των παραιτήσεων αυτών δεν διαλευκάνθηκαν ποτέ. Αυτή η κουλτούρα της ατιμωρησίας έχει προχωρήσει και πέρα από την ίδια την υπηρεσία, αν και το κράτος πληρώνει αδρά. Η απόρριψη προσωπικού είναι πολύ ακριβή. Κοστίζει περίπου 400.000 δολάρια για την εκπαίδευση ενός εξεταστή για τέσσερα χρόνια.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι παρά τις επιβεβαιωμένες καταγγελίες, οι δράστες των επιθέσεων βρίσκονται ακόμα σε θέσεις διευθυντικές. Η μόνη συνέπεια που αντιμετώπισαν ήταν μετάθεση σε άλλο τμήμα απ’ αυτό που «οργίασαν». Μόνο δύο περιπτώσεις διευθυντών ήλθαν αντιμέτωποι με υποβιβασμό, και μάλιστα κινήθηκαν νομικά κατά της υπηρεσίας για να τον γλυτώσουν.

* Πηγή: Wall Street Journal