Ένα βίντεο – ντοκουμέντο από την πτώση του αμερικανικού drone MQ9 Reaper στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από καύσιμα που έριξε πάνω του ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό διακρίνεται το ρωσικό μαχητικό να ρίχνει τα καύσιμα στο drone MQ-9.

Το βίντεο τραβήχτηκε από μια κάμερα στην κάτω πλευρά του αμερικανικού drone και δείχνει δύο διαφορετικά περάσματα που έκανε το ρωσικό τζετ για να ψεκάσει το drone. Στο δεύτερο πέρασμα του ρωσικού τζετ συγκρούστηκε με τον έλικα στο πίσω μέρος του αμερικανικού drone.

Οι επικοινωνίες χάθηκαν με το αμερικανικό drone, καθώς στην εικόνα φαίνονται pixels σε έγχρωμες μπάρες.

Όταν επανήλθε η ροή του βίντεο, ένα από τα πτερύγια του έλικα του drone φαίνεται κατεστραμμένο από τη σύγκρουση με το ρωσικό μαχητικό.

Το αμερικανικό drone κατέληξε στη Μαύρη Θάλασσα και εκφράζονται δυσκολίες για το πώς θα μπορούσε να ανασυρθεί, αν και η Ρωσία επιθυμεί να το ανασύρει για να λάβει πληροφορίες.

Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο θα ήταν μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου ενάντια στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, προειδοποίησε στο μεταξύ ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε λεπτομερώς τους λόγους και την πορεία των ενεργειών των Ρώσων πιλότων κατά το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα. Επαναλαμβάνω, για όσους δεν είναι συγκεντρωμένοι, να δουν την κατάσταση αντικειμενικά: τα μαχητικά μας δεν ήρθαν σε επαφή με το αμερικανικό UAV.

Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψει τέτοιου είδους επεισόδια – ενημέρωσε έγκαιρα τη διεθνή κοινότητα για τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που δημιουργήθηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Φυσικά, είναι κρίμα για το Πεντάγωνο να χάνει ακριβό κομμάτι του εξοπλισμού. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να επιστρέψει στον εαυτό του τις κατηγορίες για αντιεπαγγελματικές ενέργειες», σημείωσε ειρωνικά ο Αντόνοφ.