Όσο το 2024 θα πλησιάζει προς την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, όπου τα εκατομμύρια των Αμερικανών θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο τους πρόεδρο, οι πολιτικές συζητήσεις θα φουντώνουν όλο και περισσότερο. Μόνο που τον τελευταίο καιρό το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο, η Τέιλορ Σουίφτ, δεν έχει (ακόμα;) παρά μακρινή σχέση με την πολιτική. Μακρινή, αλλά απολύτως επιδραστική. Τόσο επιδραστική, που είναι υπεύθυνη για έναν νέο εμφύλιο που στήνεται στις ΗΠΑ: Υποστηρικτές Τραμπ εναντίον Swifties.

Η ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της δισεκατομμυριούχου ποπ σταρ τις τελευταίες εβδομάδες από πρόσωπα δεξιάς ιδεολογίας που υποστηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους (καλλιτέχνες, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι κτλ.) μόνο τυχαία δεν είναι. Όλοι αυτοί οι υποστηρικτές του MAGA (το κλασικό Ρεπουμπλικανικό σύνθημα Make America Great Again) έχουν καταλάβει τη δυναμική της 35χρονης Σουίφτ ως αντιπάλου και σπεύδουν να την αποδομήσουν. Αλλά μάλλον διάλεξαν λάθος τρόπο.

«Μείνε στο τραγούδι», είναι το σύνθημα όλων τους. Ευχή και φόβος μαζί. Μην τυχόν η Τέιλορ Σουίφτ οδηγήσει τους φανατικούς της Swifties προς την πλευρά του Τζο Μπάιντεν, κάτι που έκανε (με τεράστια επιτυχία) το 2020. Όταν και μ’ ένα μόνο μήνυμά της στο Instagram ζήτησε από τους φίλους της να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για να στηρίξουν τους Δημοκρατικούς και καταγράφηκε ένα τσουνάμι 65.000 εγγραφών μέσα σε λίγες ώρες!

Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πάθει τέτοια εμμονή με την επιρροή της Τέιλορ Σουίφτ σε μεγάλες μάζες του πληθυσμού, που δεν διστάζουν να εξυφαίνουν θεωρίες συνωμοσίας που μοιάζουν αστείες, αλλά γίνονται πιστευτές από πολλούς. Η τελευταία που κυκλοφορεί αφορά τον τελικό του Super Bowl (του αμερικανικού ποδοσφαίρου) ανάμεσα στους Κάνσας Σίτι Τσιφς και τους Σαν Φρανσίσκο 49ερς, που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Υποστηρίζουν σοβαρά ότι ο τελικός είναι στημένος (!) να τον κατακτήσουν οι Τσιφς, επειδή η Σουίφτ τα έχει με τον σταρ παίκτη τους Τράβις Κελς. Αν οι Τσιφς κατακτήσουν το Super Bowl (παραδοσιακά το πιο μαζικό και ακριβό τηλεοπτικό γεγονός σ’ ολόκληρες τις ΗΠΑ, άρα κι επιδραστικό) η Σουίφτ θα αποκτήσει περισσότερη λάμψη μέσω του αγοριού της, και θα εκμεταλλευθεί αυτή τη λάμψη για να κατευθύνει τους Swifties να στηρίξουν τον Μπάιντεν. Αυτά λένε.

Γιατί αυτή η στοχοποίηση της Τέιλορ Σουίφτ και των Swifties; Εκτός από τον φόβο της επιρροής, υπάρχει και η ζήλια. Αλλά και μια διάχυτη αίσθηση… προδοσίας. Η Σουίφτ μέχρι να φτάσει στα 29 της χρόνια δεν είχε κάνει καμία πολιτική τοποθέτηση. Προερχόμενη από μια βαθιά συντηρητική πολιτεία του νότου, όπως το Τενεσί, με συγκεκριμένη θεματολογία στα πρώτα τραγούδια της (αγοράκι-κοριτσάκι, αγάπη, ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα) και με άκακο προφίλ «το κορίτσι της διπλανής πόρτας», έμοιαζε κομμένη και ραμμένη στα ρεπουμπλικανικά μέτρα.

Αποφασιστικοί οι Swifties το 2020

Το γεγονός ότι το 2018 αποφάσισε ανοιχτά να στηρίξει τον Δημοκρατικό υποψήφιο για τη Γερουσία στο Τενεσί ήταν ένα σοκ για πολλούς Ρεπουμπλικάνους, που νόμιζαν ότι είναι μία απ’ αυτούς. Η δε υποστήριξη στον Μπάιντεν το 2020 θεωρείται από τους σημαντικότερους εκλογικούς αναλυτές ως η «αποφασιστική κίνηση» που έδωσε την οριακή νίκη και την προεδρία στους Δημοκρατικούς.

Προφανώς η ζήλια των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει να κάνει με τα τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ, την περσόνα που καλλιεργεί ή τους Swifties, αλλά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς της. Έχοντας περιουσία πάνω από 1 δις δολάρια σύμφωνα με το Forbes είναι η πρώτη τραγουδίστρια στην ιστορία που έγινε δισεκατομμυριούχος μόνο από την καλλιτεχνική της εργασία (κι όχι π.χ. από διαφημίσεις). Θεωρείται μεγαλοφυία στην προώθηση του επαγγελματικού της προφίλ, γνωρίζει τη δύναμή της και έχει ξεπεράσει προ πολλού την αίσθηση ότι οι πολιτικές της τοποθετήσεις θα κάνουν κακό στην καριέρα της, όπως της έλεγαν όταν ήταν μικρότερη.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε ρωτηθεί το 2020 για την υποστήριξη της Τέιλορ Σουίφτ στον Τζο Μπάιντεν, είπε σκωπτικά ότι «τώρα η μουσική της μου αρέσει 25% λιγότερο». Αργότερα, όταν κατάλαβε με ποια είχε να κάνει, το σκλήρυνε πολύ το πράμα. «Είμαι πιο διάσημος και πιο πλούσιος απ’ αυτήν», φέρεται να είπε. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Γι΄ αυτό και τα «παπαγαλάκια» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ανά τις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ήδη δουλειά κατά της ίδιας και των Swifties.

Η Τέιλορ Σουίφτ μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνη για τους Ρεπουμπλικάνους λόγω των Swifties. Οι οποίοι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται, αλλά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μέτρηση, βρίσκεται 4η στη λίστα των προσώπων με τους περισσότερους ακόλουθους στα social media, έχει 534 εκατομμύρια ακόλουθους, δηλαδή πληθυσμό σχεδόν 1,5 φορά αυτόν των ΗΠΑ!

Το γεγονός ότι βρίσκεται στην κορυφή με συνεχόμενα πετυχημένα άλμπουμ για πάνω από 17 χρόνια της δίνει μια τεράστια γκάμα ακολούθων σε ηλικία και κοινωνική διαστρωμάτωση. Δεν είναι δημοφιλής μόνο σε ανήλικους, αλλά κυρίως σε άτομα που σήμερα βρίσκονται σε ηλικία 30-40 ετών. Κυρίως λευκές γυναίκες, μια κατηγορία που κρίνει εκλογές, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Μία λέξη, ένα μήνυμα της Τέιλορ Σουίφτ και οι Swifties θα ακολουθήσουν. Όπως κάνουν σε οτιδήποτε τους παροτρύνει να κάνουν τα τελευταία χρόνια. Από ρούχα συγκεκριμένου στυλ μέχρι ζωγραφισμένα πασχαλινά αυγά, η μόδα που επιβάλλει πια η Σουίφτ έχει μοναδική απήχηση. Κι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον της, μπορεί να μην κάνει τίποτα. Απλά να μην αντιδράει. Η συμπεριφορά αυτή θα «εκτιμηθεί» δεόντως από τους Swifties την ώρα της κάλπης.

Είναι πια φανερό ότι η Σουίφτ έχει πολιτικές ανησυχίες. Από το 2018 και μετά μίλησε εναντίον της αστυνομικής βίας. Ζήτησε να αφαιρεθούν από τους δημόσιους χώρους στο Τενεσί τα σύμβολα και τα εμβλήματα του Νότου. Δήλωσε την ανησυχία της για τα δικαιώματα της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας και το νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Και την παρακολουθούν όλο και περισσότεροι.

Θα ανοίξει η όρεξή της αργότερα και για κάτι πιο ενεργό στην πολιτική; Κανείς δεν ξέρει. Όταν έχεις τόσους πολλούς και τόσο αφοσιωμένους οπαδούς όπως οι Swifties, δεν μπορεί να μην το σκέφτεσαι. Προφανώς θα πρέπει να περάσει μια μεταβατική περίοδος πολιτικού ακτιβισμού πριν αποφασίσει, αλλά όσο η επιρροή της θα αυξάνεται, προφανώς θα προσπαθήσει να την κάνει να δουλέψει υπέρ της.

** Με πληροφορίες από POLITICO.