Στο πινάκιο των νομικών υποθέσεων, η ονομασία της δίκης που πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 22 Απριλίου μοιάζει καθημερινή: Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης εναντίον του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ. Το διαδικαστικό όνομα δεν αντικατοπτρίζει την ιστορικότητα της δίκης. Για πρώτη φορά στα περίπου 250 χρόνια της αμερικανικής δημοκρατίας ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Και μάλιστα με τόσες πολλές και τέτοιου είδους κατηγορίες εναντίον του, που η καταδίκη του θεωρείται σίγουρη.

Η δίκη θα ξεκινήσει με την παρουσίαση, από τη μεριά των εισαγγελέων, της υπόθεσης στους 12 ενόρκους. Το πόσο αυτή η δίκη θα επηρεάσει την προεκλογική κούρσα του Τραμπ και θα δοκιμάσει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τώρα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ επιτίθεται όλο αυτό τον καιρό στη δικαιοσύνη με τρόπο που δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν άλλο κατηγορούμενο. Και οι δικηγόροι του θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα τρία προφανή αδύνατα σημεία: την αξιοπιστία ενός βασικού μάρτυρα, του δικηγόρου Μάικλ Κοέν, το «απαράδεκτο» να σύρεται στα δικαστήρια ένας πρόεδρος (πρώην, αλλά και υποψήφιος μελλοντικός), όπως και τη νομική πολυπλοκότητα της υπόθεσης.

Για τους λίγους που δεν το γνωρίζουν ή δεν το θυμούνται, η πρώτη αυτή δίκη του Ντόναλντ Τραμπ αφορά ένα σεξουαλικό σκάνδαλο: Την αμοιβή 130.000 δολαρίων, που πρόσφερε στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς μέσω του δικηγόρου του, έτσι ώστε να μην αποκαλύψει (όπως απειλούσε) τη σεξουαλική της σχέση μαζί του το 2006. Μοιάζει απλό, αλλά όλη αυτή η διαδικασία για την εξασφάλιση της σιωπής της Ντάνιελς έχει αναλυθεί σε 34 (!) διαφορετικές κατηγορίες κατά του Τραμπ. Οι πιο βαριές απ’ αυτές είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και προβλέπουν ποινές φυλάκισης.

Εξαπάτησε τους ψηφοφόρους ο Τραμπ το 2016;

Δεν έχει να κάνει με αυτή καθ’ εαυτή τη δωροδοκία, αλλά για τη διαδικασία που ακολούθησε ο Τραμπ για να πληρώσει την πορνοστάρ και τα βαθύτερα κίνητρά του. Ενώ υπηρετούσε την θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κοέν (με τα γνωστά 130.000 δολάρια, τα οποία ο δικηγόρος είχε βάλει από την τσέπη του). Ο τρόπος με τον οποίο το έκανε αυτό αποτελεί απάτη, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η συμφωνία σιωπής της Ντάνιελς μπορεί να κρύβει και άλλες υποθέσεις. Αυτό ισχυρίζεται ο Άλβιν Μπραγκ, εισαγγελέας του Μανχάταν, ο οποίος φέρεται να έχει στοιχεία για τουλάχιστον άλλες δύο τέτοιες συμφωνίες που έχει κάνει ο Τραμπ. Και θα προσπαθήσει να πείσει τους ενόρκους ότι όλη η ενορχήστρωση δεν είχε σκοπό απλά την προστασία της ιδιωτικής του ζωής, αλλά την εξαπάτηση των Αμερικανών ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών του 2016, τις οποίες τελικά κέρδισε.

Ποιοι θα είναι οι βασικοί μάρτυρες; Ο δικηγόρος Μάικλ Κοέν αναμένεται να είναι κρίσιμος μάρτυρας για τους εισαγγελείς. Ο Μπραγκ αναμένεται επίσης να καλέσει τον Ντέιβιντ Πέκερ, τον πρώην εκδότη του The National Enquirer, καθώς και την Χόουπ Χικς, πρώην γραμματέα-βοηθό του Τραμπ, για να ρίξει φως στην ταραχώδη περίοδο που περιβάλλει τις πληρωμές.

Ο δικαστής της υπόθεσης είναι ο Χουάν Μέρτσαν. Ένας βετεράνος της έδρας, ο οποίος έχει τη δήμη ότι αποστρέφεται τις δραματικές αγορεύσεις. Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ καταδικαστεί; Οι κατηγορίες εναντίον του είναι όλες κακουργήματα κατηγορίας Ε’, η λιγότερο βαριά εγκληματική κατηγορία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Αν κριθεί ένοχος, ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ή λιγότερο, ή μπορεί να τεθεί υπό αναστολή. Το πολιτικό αντίκτυπο, όμως, της δίκης θα είναι τεράστιο.

Η γραμμή της εισαγγελίας πάει περίπου ως εξής: Ο Τραμπ ενορχήστρωσε ένα σχέδιο για να αποκρύψει τα σεξουαλικά σκάνδαλα από τους ψηφοφόρους καθώς κατευθύνονταν στις κάλπες το 2016. Συνολικά, οι συνεργάτες του έκλεισαν τρεις συμφωνίες σιωπής, πληρώνοντας τους ανθρώπους που είχαν ιστορίες να πουν, ιστορίες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την υποψηφιότητα του Τραμπ.

Αν ο Τραμπ καταδικαστεί, ακόμα κι αν δεν καταλήξει στη φυλακή, μπορεί να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν. Δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις εκλογές, αλλά φαντάζεται κανείς πόσο οξύμωρο θα ήταν να μην μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό του. Και αν κέρδιζε, θα γινόταν ο πρώτος καταδικασμένος αρχιστράτηγος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ξέχωρα του ότι, αν φυλακιστεί, μπορεί να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που θα εκλεγεί όντας πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τον εισαγγελέα Μπραγκ. Στοιχηματίζει την καριέρα του και την υστεροφημία του. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2022, αρνήθηκε να ασκήσει υπόθεση οικονομικής απάτης εναντίον του Τραμπ που είχε προετοιμάσει ο προκάτοχός του, προκαλώντας σάλο όταν δύο εισαγγελείς παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Απ’ ότι φάνηκε, όμως, ήθελε να επικεντρωθεί σε άλλη υπόθεση, την οποία θεωρούσε πιο ξεκάθαρη, κι όχι να καλύψει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο. Η δίκη αυτή χρονικά είναι η μοναδική που θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. Εκκρεμούν, βέβαια, άλλες τρεις υποθέσεις, για τις οποίες έχουν ασκηθεί διώξεις εναντίον του σε διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες. Αλλά αυτές έχουν οριστεί για αργότερα. Και η έκβασή τους, προφανώς, θα επηρεαστεί πολύ από το αποτέλεσμα των εκλογών.

** Με πληροφορίες από New York Times.