Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, η Sandy Carter, υποδιευθύντρια στην Amazon, στο τμήμα υπολογιστών, παραιτήθηκε από τη δουλειά της, αφήνοντας μια παχυλή αποζημίωση και ανακοίνωσε μέσω LinkedIn πως θα πιάσει δουλειά σε μια εταιρεία που ασχολείται με κρυπτονομίσματα. Η περίπτωση της δεν ήταν η μόνη που σημειώθηκε. Μέσα σε 2 ημέρες πάνω από 350 άτομα παραιτήθηκαν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Silicon Valley και αιτήθηκαν για δουλειά στην Unstoppable Domains.

Πρόκειται για μια start-up που πουλάει διαδικτυακές διευθύνσεις που αφορούν το blockchain, το σύστημα δηλαδή μέσα στο οποίο διανέμεται ο πλούτος των κρυπτονομισμάτων. «Είναι η τέλεια καταιγίδα. Το μομέντουμ που βλέπουμε σε αυτόν τον κλάδο είναι απίστευτο» λέει η Carter στους New York Times.

Τους τελευταίους μήνες, Google, Amazon, Apple και Facebook βιώνουν ένα άλλο κύμα, όχι κάποιας μετάλλαξης, αλλά εργασιακής μετανάστευσης. Δεν απολύουν μόνο, αλλά έχουν και καίριες παραιτήσεις.

Εχουν δει σημαντικά στελέχη τους να παραιτούνται και να μεταπηδούν σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων που γι΄αυτούς είναι η ευκαιρία που εμφανίζεται μια φορά ανά γενιά. Και το κάνουν, παρόλο που στις δουλειές τους παίρνουν εκατομμύρια δολάρια. Το Bitcoin και τα NFTs είναι τα δύο πιο ελκυστικά brands του κρυπτόκοσμου.

Η Silicon Valley δεν είναι πια μια κοιλάδα τεχνολογικών κολοσσών. Αλλά και μια κοιλάδα γεμάτη ιστορίες ανθρώπων που ανεβαίνουν στην άμαξα του crypto και βλέπουν μια… κοιλάδα ευκαιρών στο Bitcoin, το Ethereum και άλλα νομίσματα που σημειώνουν διαρκώς ανοδική πορεία. Το Bitcoin είχε άνοδο 60% φέτος στην αξία του. Το Ethereum 500%!

Είναι μια νέα εποχή αυτή που έχει ξημερώσει στη Silicon Valley και στέλνει τα πιο σπουδαία μυαλά σε άλλα μονοπάτια. Μια φορά κάθε μερικές δεκαετίες συμβαίνει αυτή η μετατόπιση των τελευταίων μηνών. Όσοι έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν αυτή τη σεισμική αλλαγή, είναι αυτοί που θα κερδίσουν περισσότερα. Για τους ειδικούς, τα κρυπτονομίσματα είναι πλέον αυτό που ήταν κάποτε οι υπολογιστές και το διαδίκτυο: κυρίαρχα. Και ετοιμάζουν μια νέα γενιά δισεκατομμυριούχων.

Η Silicon Valley αλλάζει ραγδαία τους τελευταίους μήνες

Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι σε τεχνολογικούς κολοσσούς που στράφηκαν στα κρυπτονομίσματα. Είναι και τα επενδυτικά funds που συρρέουν αθρόα στον ψηφιακό κόσμο και έχουν επενδύσει συνολικά 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα και σε blockchain start-ups. Αυτό είναι τετραπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2020. Τα 3 δισεκατομμύρια έχουν πάει σε εταιρείες NFT.

«Υπάρχει ένας τεράστιος ήχος απορρόφησης που έρχεται από τα crypto. Είναι σαν τη δεκαετία του ’90 και τη γέννηση του διαδικτύου. Είναι τόσο νωρίς, τόσο χαοτικό και τόσο μεγάλη ευκαιρία» λέει ο Sridhar Ramaswamy, υπεύθυνος έρευνας στη μηχανή αναζήτησης Neeva και πρώην executive στη Google. Το κρυπτονόμισμα δεν είναι πια μια παροδική μανία, δεν είναι η φούσκα που έλεγαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Δεν είναι απλώς η επιθυμία κάποιων να πλουτίσουν γρήγορα.

Το κρύπτο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, φέρνοντας την αποκέντρωση στο διαδίκτυο που το διαχειρίζονται οι μεγάλες εταιρείες όπως η AT&T στην Αμερική. Το Bitcoin υπάρχει από το 2009 και από το 2016 έχει διαρκείς ανόδους. Γιατί τώρα τα τεχνολογικά στελέχη πηδάνε από το ένα καράβι για το άλλο; Γιατί εμφανίστηκε το NFT. Ήταν το gamechanger της χρονιάς και προσέφερε ένα μονοπάτι πιο εύκολου πλουτισμού.

Από τη Wall Street της χρηματιστηριακής φρενίτιδας, βλέπουμε μια μετατόπιση στη Silicon Valley της κρυπτοχρηματιστηριακής φρενίτιδας. Ο Brian Roberts, διευθυντής οικονομικών στη Lyft, παραιτήθηκε για να πάει στην OpenSea, start-up κρυπτονομισμάτων. «Έχω δει αρκετούς κύκλους και παραδείγματα πολλά που καταλήγουν αδιάφορα όταν εμφανίζεται κάτι τόσο μεγάλο. Είμαστε στην 1η Ημέρα της Δημιουργίας στον κόσμο του NFT και στο αποτύπωμα που θα έχει» έγραψε στο email της παραίτησης του.

Δεν είναι όμως μόνο τα στελέχη που φεύγουν. Ο Jack Dorsey, ιδρυτής του Twitter, αποχώρησε από τη θέση του και την παρέδωσε στον Ινδό, Parag Agrawal. Αυτό το έκανε για να επικεντρωθεί σε επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα και στις προσπάθειες του στο web3 μέσω της άλλης εταιρείας του, της Square. Μάλιστα, της άλλαξε το όνομα και την ονόμασε Block, από το blockchain.

Η Google τρέμει για τα στελέχη της

O David Marcus, επικεφαλής της εταιρείας Meta, της εταιρείας δηλαδή που θα κάνει τη μετάβαση από το Facebook στο Metaverse, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί στο τέλος του έτους για να ακολουθήσει το επιχειρηματικό του ένστικτο και να εργαστεί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ για τα κρυπτονομίσματα.

Είναι τέτοια η σαγήνη του cryptoworld, που οι τεχνολογικοί κολοσσοί δίνουν διαρκώς προνόμια στους υπαλλήλους τους για να μη φύγουν. Η Google δυσκολεύεται αρκετά να κρατήσει σημαντικά στελέχη, με τον Sundar Pichai, CEO της εταιρείας, να διεξάγει κάθε Δευτέρα συναντήσεις με τα κορυφαία του στελέχη για να καθορίσουν μια στρατηγική.

Μέρος της τακτικής είναι και η προσφορά μετοχών στους εργαζομένους σε τμήματα της εταιρείας που φυλλορροούν προς τις start-ups του crypto. Αυτό πάντως δεν απέτρεψε τον Surojit Chatterjee, αντιπρόεδρο σε ένα από τα τμήματα της Google, να αποχωρήσει για να πάει στην Coinbase, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο του crypto. Τον Απρίλιο που η εταιρεία ξεκίνησε επίσημα το ταξίδι της, το μερίδιο του στην CoinBase έπιασε αξία 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ύστερα από 14 μήνες δουλειάς εκεί.

Η Google είναι μια από τις λίγες εταιρείες στη Silicon Valley που παρουσιάζεται διστακτική στο να επενδύσει στα κρυπτονομίσματα, σε αντίθεση με την Meta.

Ιστορίες όπως αυτή του Chatterjee, φέρνουν στο προσκήνιο το ψυχολογικό effect του FOMO, δηλαδή Fear of Missing Out. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εταιρείες τεχνολογίας, ειδικά στη Silicon Valley, δεν το κάνουν μόνο για τα λεφτά. Το κάνουν και γιατί θέλουν να γράψουν την ιστορία. Και η ιστορία τώρα γράφεται από τα blockchains. Δε θέλουν να λείπουν απ΄αυτό οι tech nerds. Άλλωστε, τα στελέχη των εταιρειών έχουν φιλικές σχέσεις, βγαίνουν μαζί, ακούνε και εμπνέονται από τις ιστορίες των άλλων. Και στην Αμερική το παραμύθι του «θα στήσω δική μου εταιρεία» πουλάει ακόμα.

Το στοιχείο που γοητεύει περισσότερα τα στελέχη να μεταπηδήσουν

«Πίσω στο 2017 οι άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτό για τις επενδυτικές ευκαιρίες. Τώρα θέλουν να χτίσουν κάτι δικό τους», εξηγεί ο Evan Cheng, συνιδρυτής της Mysten Labs, start-up που ασχολείται με την κατασκευή blockchain δομών. Ο Cheng άφησε το Facebook τον Σεπτέμβριο, σε ηλικία 50 ετών, ύστερα από 6 χρόνια και πήγε στη Mysten Labs ενώ αναπτύσσει και το δικό του κρυπτονόμισμα, το Novi. Οι 20 υπάλληλοι της Mysten, βρίσκονται διασκορπισμένοι σε Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη κ.α., με το 80% να προέρχεται από εταιρείες όπως Facebook, Google and Netflix.

Σε αυτό το ταξίδι τους, τα στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών δεν πάνε ανεμπόδιστα και αγόγγυστα. Έχουν να αντιμετωπίσουν την αντίδραση των πρώην εργοδοτών και μια τεράστια γραφειοκρατία, ως αποτέλεσμα της προϋπηρεσίας τους. Δεν είναι όμως αρκετό εμπόδιο για να τους αποτρέψει, μιας και τον μισθό που παίρνουν στη Google και αλλού μετά από 6-7 χρόνια δουλειάς, στις start-up του crypto θα τον πάρουν στον πρώτο τους χρόνο, κάνοντας ρευστοποίηση των μετοχών τους όποτε επιθυμούν.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι start-ups των κρυπτονομισμάτων προσφέρουν πακέτα αποζημίωσης ισότιμα με αυτά των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, επειδή ξέρουν ότι αυτά τα ποσά θα τα εισπράξουν άμεσα χάρη στην ικανότητα των νέων υπαλλήλων τους να μετατρέπουν τα tokens σε κανονικά χρήματα. «Δεν είναι απαραίτητα ανάγκη να πας και να πάρεις το ένα τρίτο του μισθού που είχες στις Big Tech εταιρείας, γιατί οι περισσότερες απ΄αυτές του crypto κεφαλαιοποιούνται πανεύκολα» αναφέρει ο Cheng.

Εκείνο όμως που τελικά τραβάει σαν το φως την πεταλούδα τα στελέχη, είναι το web3, που προσφέρει μια αποκέντρωση της ισχύος. Έχει δηλαδή την αντίθετη λογική από τις συγκεντρωτικές εταιρείες τύπου Google και Facebook που θέλουν να κυριαρχούν παντού.

Αυτό το κύμα μετανάστευσης στη Silicon Valley θα συνεχιστεί λοιπόν; «Η απάντηση είναι: απόλυτα ναι. Είναι η κατάλληλη στιγμή για το άλμα».

Το κλείσιμο της Silicon Valley Bank

Και τώρα, η Silicon Valley βλέπει την τράπεζα της να καταρρέει, να την κλείνουν οι αρμόδιοι της Αρχής Οικονομικής Ασφάλειας της Καλιφόρνια, με τους επενδυτές και μετόχους να βλέπουν τα χρήματα τους ασφαλισμένα για τα επόμενα τουλάχιστον τρία 24ωρα, σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη τραπεζική κρίση μετά απ΄αυτή του 2008 και του 2011 στις ΗΠΑ.

Τότε, το 2008, πάνω από 307 δισ. δολάρια σε ομόλογα είχαν «εγκλωβιστεί». Τώρα, το ποσό φτάνει τα 209 δισεκατομμύρια, με την Silicon Valley Bank να βάζει λουκέτο μετά από μια προσπάθεια να αυξήσει το απόθεμα της κατά 2 δισ. δολάρια, αφού πρώτα είχε απώλειες σε ομόλογα που άγγιξαν τα 1.8 δισεκατομμύρια.