Όσοι έχετε εμπειρία με το ChatGPT και την τεχνητή νοημοσύνη, ασφαλώς το πρώτο που θα κάνατε είναι να ζητήσετε πληροφορίες για κάποιο μη σοβαρό θέμα. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι μέχρι στιγμής περισσότερο από το 60% των ερωτημάτων προς το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αφορούν πληροφορίες βιογραφικού για πρόσωπα που μόνο γνωστά δεν είναι. Πιθανότατα ο χρήστης ζητάει πληροφορίες για τον ίδιο τον… εαυτό του, ώστε να τσεκάρει την ακρίβειά τους.

Οι αριθμοί δείχνουν, επίσης, ότι άλλο ένα 22% ζητάει πληροφορίες για θέματα όπως συνταγές μαγειρικής ή προσπαθεί να δημιουργήσει «πειραγμένες» φωτογραφίες από selfies. Ωραία όλα αυτά, αλλά προφανώς δεν αξιοποιούν στο έπακρο αυτό που αποκαλούμε τεχνητή νοημοσύνη. Αν κάνουμε τις αφαιρέσεις, φαίνεται ότι σχεδόν ένας τους πέντε χρήστες αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τη δουλειά του ή να τη διευκολύνει.

Πώς μπορεί ακόμα και το ChatGPT (το οποίο δεν είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο και διατίθεται δωρεάν σε όσους διαθέτουν λογαριασμό στο Open AI) να σας βοηθήσει στη δουλειά σας, ειδικά όταν αυτή έχει να κάνει με γράψιμο και παρουσιάσεις; Ειλικρινά, αν δεν το έχετε αντιληφθεί, έχετε στη διάθεσή σας έναν εξαιρετικό βοηθό, που μπορεί να κάνει πολλή δουλειά για σας. Όχι όλη, αλλά πολλή.

Είτε συντάσσετε ένα report, είτε δημιουργείτε μια παρουσίαση PowerPoint, είτε γράφετε κώδικα λογισμικού, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε τη διαδικασία. Αν ζητήσετε από το ChatGPT να γράψει ένα σχέδιο γα μια παρουσίαση, το εργαλείο θα δημιουργήσει τουλάχιστον ένα λεπτομερές περίγραμμα για εσάς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον λευκής σελίδας

Το κείμενο αυτό, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν αξίζει τίποτα χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Η δική σας δουλειά δεν είναι, φυσικά, να γράψετε μια παρουσίαση από την αρχή. Είναι η επεξεργασία και η διόρθωση ενός κειμένου που υπάρχει ήδη. Πολύ πιο εύκολο και γρήγορο.

Είναι δε και ιδιαίτερα χρήσιμο για όποιον παλεύει με το σύνδρομο λευκής σελίδας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κοιτάζουν ένα λευκό κομμάτι χαρτί ή μια κενή οθόνη για ώρες και δυσκολεύονται να ξεκινήσουν. Αυτό τελειώνει πια. Μπορεί, βέβαια, να είναι λιγότερο χρήσιμο για κάποιον που στερείται προσοχής στη λεπτομέρεια. Τέτοια κείμενα όπως αυτά που «κατασκευάζονται» από chatbot χρειάζονται διπλό και τριπλό τσεκάρισμα.

Νέα στοιχεία από μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Περντιού δείχνουν ότι το ChatGPT , όταν ρωτήθηκε μια σειρά από 512 ερωτήσεις μηχανικής λογισμικού, έδωσε εσφαλμένες απαντήσεις σε ποσοστό 52%. Το 77% αυτών των απαντήσεων ήταν ιδιαίτερα μακροσκελείς και δείχνει ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για την ανθρώπινη παρέμβαση.

Το ChatGPT, βεβαίως, μπορεί να γίνει ένα ακόμα έξυπνος συνεργάτης στη δουλειά σας. Το δημοφιλές «brainstorming», δηλαδή η διαδικασία να μαζεύονται όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να πετούν ιδέες που μπορούν να βελτιώσουν το ρυθμό ή την ποιότητα της δουλειάς, είναι πολύ διαδεδομένο στις μεγάλες εταιρίες, αλλά τώρα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει να γίνει και στις μικρότερες.

Συγκεκριμένα παραδείγματα στο brainstorming

Μη φανταστείτε μια εταιρεία-κολοσσό που προσπαθεί να βρει λύση σε σύνθετα προβλήματα. Ακόμα κι ένας εκπαιδευτικός, που φυσικά δεν είναι επιχειρηματίας, μπορεί να αντλήσει ιδέες για να γίνει πιο δημιουργικός στη διαδικασία διδασκαλίας. Το ChatGPT αντί να δίνει αόριστες συμβουλές μπορεί να δώσει χειροπιαστά παραδείγματα για ασκήσεις ρόλων ή διαδραστικά παιχνίδια, τα οποία κάνουν τη διδασκαλία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά. Επίσης σε συγκεκριμένη αναζήτηση η τεχνητή νοημοσύνη έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις για βίντεο, κινούμενες εικόνες και διαδραστικά διαδικτυακά εργαλεία.

Φανταστείτε πόσο χρήσιμο μπορεί να γίνει το ChatGPT για μια μικρή επιχείρηση όταν μπορεί σε δευτερόλεπτα να δώσει συμβουλές π.χ. για καλύτερη ταξινόμηση των προϊόντων σ’ ένα μαγαζί ή για την καλύτερη μηχανογράφησή τους. Ακόμα και καταστήματα που βασίζονται στην εικόνα της βιτρίνας μπορούν να ζητήσουν συμβουλές, να στείλουν μια εικόνα της βιτρίνας και να ζητήσουν την «ειδική» γνώμη του πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη.

** Με πληροφορίες από CNBC.