Παραπάνω από τα δύο τρίτα των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της AI και 61% θεωρούν ότι αυτή μπορεί να απειλήσει τον πολιτισμό.

Από τότε που το ChatGPT του OpenAI έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, η ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή εκτόξευσε την AI στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Το ChatGPT, η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα στον τομέα της ΑΙ με μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως οι Microsoft και η Google να δεσμεύονται ότι θα ξεπεράσουν τα επιτεύγματα η μια της άλλης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Τομ Όλτμαν, κατέθεσε χθες ενώ ο Αμερικανός Κογκρέσου εκφράζει τις ανησυχίες του για την πιθανότητα κακής χρήσης αυτής της τεχνολογίας και ζήτησε την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να μπει αυτό το τζίνι στο μπουκάλι. Συντελείται μια παγκόσμια έκρηξη», δήλωσε ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους πολλούς βουλευτές που έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη ρύθμιση της ΑΙ στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης στη Γερμανία αναφορικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν αρνητικά αποτελέσματα από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τριπλάσιος σε σχέση με τους Αμερικανούς που πιστεύουν το αντίθετο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΑΙ συνιστά κίνδυνο για την ανθρωπότητα, ενώ μόνο το 22% διαφωνούν και το 17% παραμένουν αβέβαιοι.
Εκείνοι που είχαν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 εξέφρασαν μεγαλύτερη ανησυχία.

Το 70% των ψηφοφόρων του Τραμπ σε σχέση με το 60% των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν συμφωνούν ότι η ΑΙ μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί κυρίως συμφωνούν ότι η ΑΙ αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα με ποσοστό 32%, σε σύγκριση με το 24% των μη Ευαγγελιστών Χριστιανών.

«Οι ανησυχίες είναι πολύ εύλογες, αλλά θεωρώ ότι εκείνο που λείπει στον διάλογο είναι γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Η ΑΙ θα αυξήσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα βοηθήσει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και ικανοί», λέει ο Σεμπάστιαν Θραν, καθηγητής Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που ίδρυσε το Google X.