Με 499 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 93 αποχές ολοκληρώθηκε η ιστορική ψηφοφορία σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου με τους Ευρωβουλευτές να υιοθετούν το νομοσχέδιο ορόσημο, την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη ( European AI Act) που θέτει τους πρώτους κανόνες στον κόσμο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Από τον Απρίλιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Σε αυτό προτείνεται τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές εφαρμογές, να αναλυθούν και να ταξινομηθούν ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν για τους χρήστες. Τα διαφορετικά επίπεδα κινδύνου θα σημαίνουν περισσότερη ή λιγότερη ρύθμιση.

Τεχνητή Νοημοσύνη ρομπότ

Το πρώτο νομοσχέδιο στον κόσμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος θέτει νέους περιορισμούς σε αυτές που θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνες χρήσεις της τεχνολογίας. Σκοπεύει να περιορίσει τις χρήσεις του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, ενώ θα απαιτεί από τους κατασκευαστές συστημάτων AI, όπως το chatbot ChatGPT, να αποκαλύπτουν περισσότερα σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των προγραμμάτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το nytimes.com, πώς η τελική έκδοση του νόμου δεν αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι αργότερα αυτό το έτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες δυτικές κυβερνήσεις στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης Το μπλοκ των 27 εθνών έχει συζητήσει το θέμα για περισσότερα από δύο χρόνια και το θέμα απέκτησε νέο επείγοντα χαρακτήρα μετά την περυσινή κυκλοφορία του ChatGPT, το οποίο ενέτεινε τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνολογίας στην απασχόληση και την κοινωνία.

Τεχνητή νοημοσύνη

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ουάσιγκτον μέχρι το Πεκίνο αγωνίζονται τώρα για να ελέγξουν μια εξελισσόμενη τεχνολογία που ανησυχεί ακόμη και ορισμένους από τους πρώτους δημιουργούς της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λευκός Οίκος κυκλοφόρησε ιδέες πολιτικής που περιλαμβάνουν κανόνες για τη δοκιμή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης πριν αυτά είναι δημόσια διαθέσιμα και για την προστασία των δικαιωμάτων απορρήτου. Στην Κίνα, τα προσχέδια κανόνων που αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο θα απαιτούσαν από τους κατασκευαστές chatbots να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας της χώρας. Το Πεκίνο αναλαμβάνει επίσης περισσότερο έλεγχο στους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν δεδομένα.

Πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η ρύθμιση;

Το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι οποιαδήποτε ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ασαφές. Σε ένδειξη ότι οι νέες δυνατότητες της τεχνολογίας αναδύονται φαινομενικά πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αντιμετωπίσουν οι νομοθέτες, οι προηγούμενες εκδόσεις της νομοθεσίας της ΕΕ δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στα λεγόμενα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται, όπως το ChatGPT, το οποίο μπορεί να παράγει κείμενο, εικόνες και βίντεο ως απάντηση σε προτρέπει.

Οι νέοι κανόνες

Κατηγορία 1

Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν υποχρεώσεις για τους παρόχους και τους χρήστες ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου από την τεχνητή νοημοσύνη. Όσον αφορά τα επίπεδα κινδύνου αυτά ταξινομούνται σε τέσσερα επίπεδα: ανεπίτρεπτος κίνδυνος, υψηλός κίνδυνος, περιορισμένος κίνδυνος και ελάχιστος ή μηδενικός κίνδυνος.

Η Φράνσιν Μπένετ, εν ενεργεία διευθύντρια του Ινστιτούτου Ada Lovelace, ενός οργανισμού στο Λονδίνο που έχει πιέσει για νέους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι η πρόταση της ΕΕ ήταν ένα «σημαντικό ορόσημο».

Το νομοσχέδιο της ΕΕ ακολουθεί μια προσέγγιση «βασισμένη στον κίνδυνο» για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, εστιάζοντας σε εφαρμογές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ανθρώπινη βλάβη. Αυτό θα περιλαμβάνει τα σημεία που χρησιμοποιούνται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών όπως το νερό ή η ενέργεια, στο νομικό σύστημα και κατά τον καθορισμό της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και κρατικά οφέλη. Οι κατασκευαστές της τεχνολογίας θα πρέπει να διεξάγουν αξιολογήσεις κινδύνου πριν θέσουν την τεχνολογία σε καθημερινή χρήση, παρόμοια με τη διαδικασία έγκρισης φαρμάκων.

Κατηγορία 2

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται από υποψηφίους ή κόμματα για τον επηρεασμό των εκλογικών αποτελεσμάτων στις τοπικές, εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς όπως αναφέρουν οι εισηγητές αυτό μπορεί να επηρεάσει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Επιπλέον τα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται για τη διαλογή ασθενών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τα συστήματα ΤΝ που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας για ασφάλιση υγείας και ζωής θεωρούνται επίσης υψηλού κινδύνου. Οι συνεισηγητές τονίζουν ότι τα συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου δεν απαγορεύονται, όμως ορίζονται κανόντες που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα είναι επιβλαβή και εις βάρος των πολιτών.

Οι διαπραγματεύσεις

Τα επόμενα βήματα είναι άμεσα καθώς οι εισηγητές του νομοσχεδίου έλαβαν την έγκριση από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσουν από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουλίου τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τα κράτη μέλη μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.