Τόσους μήνες πριν από τη χθεσινή ιστορική για τα ανθρώπινα δικαιώματα ημέρα, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών έφερνε στην τηλεόραση περισσότερο τους οπισθοδρομικούς και ομοφοβικούς, παρά αυτούς που στηρίζουν την ισότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο γάμος ομόφυλων και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ψηφίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και πλέον υπάρχει απόλυτη ισότητα των ανθρώπων στα θεμελιώδη ζητήματα του συντάγματος. Ακόμα όμως και σε μια τέτοια μέρα, που κάποιοι χαμογελούν γιατί αναγνωρίζεται η ύπαρξή τους, πάλι τους ίδιους τοξικούς ακούσαμε να μιλάνε.

Τι ακούγαμε τόσες εβδομάδες μέχρι και χθες; Τον Κούγια, παπάδες και οποιονδήποτε δήλωνε διαθέσιμος να βγει σε εκπομπές και να ξεράσει τον οχετό του και να πει ότι ο γάμος ομόφυλων είναι αιτία για να μας καταραστεί ο θεός.

Και δεν μιλάμε για τους απλούς σκεπτικιστές που απλώς δεν ήθελαν να στηρίξουν την θέσπιση. Μιλάμε για τους μισερούς, για αυτούς που υποστήριζαν μετά παρρησίας πως οι γκέι είναι παρά φύσιν, ανώμαλοι, πως ο γάμος ομόφυλων είναι του σατανά και όλα αυτά τα «γλουκούλικα». Αυτοί είχαν την περισσότερη ώρα στις τηλεοπτικές εκπομπές, ειδικά σε Λιάγκα, Καινούργιου και Τσολάκη, όπου η κιτρινίλα για τα νούμερα βρίσκει περισσότερο πρόσφορο έδαφος.

Σήμερα, που ο γάμος ομόφυλων και η τεκνοθεσία είναι θεσμοθετημένα, θα περίμενε κανείς ότι έστω για μια μέρα θα άφηναν στην άκρη τους Κούγιες και τους Παπαργυρόπουλους και θα έδινε χώρο μόνο στους Καπουτζίδηδες, αλλά εις μάτην…Οι προσδοκίες πήγαν στα σκουπίδια.

Και το κακό με όλους αυτούς είναι ότι φωνάζουν τόσο που καλύπτουν οτιδήποτε άλλο. Ακόμα κι αν σε ένα πάνελ υπάρχει ο Κούγιας και 4 εκπρόσωποι της LGBTQ, ο Κούγιας δε θα αφήσει άνθρωπο να μιλήσει και θα τους καλύψει. Γιατί αυτό έχει η τοξικότητα, είτε σε τραβάει μαζί της και σε κολλάει είτε σε αναγκάζει να τα παρατήσεις από απόγνωση.

Ο γάμος ομόφυλων ήταν μια ευκαιρία να δείξει η τηλεόραση ότι μπορεί να αλλάξει

Πολύ σωστά τα είπε ο Χάρης Ρώμας στην εκπομπή της Καινούργιου παίρνοντας αφορμή από κάποιες δηλώσεις του Κούγια στην εκπομπή του Λιάγκα.

«Με έναν τρόπο ακραίο τους είπε να μη μιλάνε, τους χαρακτήρισε. Εσείς αυτό το πρότυπο, αυτή την εικόνα γιατί τη βγάζετε; Για να βλέπει ο κόσμος την αλαζονεία και να παίρνει μαθήματα; Γιατί πρέπει να βγαίνουν προσβλητικοί άνθρωποι και να προβάλλονται;

Τον έχουμε ακούσει αυτόν τον λόγο κι άλλες φορές. Αναρωτιέμαι πόσο άδικο είναι κάποιοι άνθρωποι να έχουν την ανοχή σας να σας βρίζουν και να συνεχίζετε να τους ακούτε; Πόσο χρήσιμο είναι αυτό;

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι χθες βράδυ κέρδισε η φύση και όχι το παρά φύσιν. Όσοι λένε “έχω φίλους ομοφυλόφιλους”, το είπε και ο κύριος Κούγιας και θέλω να το στηλιτεύσω αυτό, γιατί άνθρωποι σαν αυτόν, όπως ο κύριος Μουτζούρης – και μάλιστα είναι και της αυτοδιοίκησης και ντρέπομαι πραγματικά – ή όπως ο κύριος Παναγιώτης Ψωμιάδης που μίλησε για “αδελφάτο” ή ο κύριος Μπέος που είναι ανεκδιήγητος και ό,τι λέει είναι χυδαίο, οχυρώνονται πίσω από τέτοιες φράσεις

Πρέπει να σταματήσει αυτή η υποκρισία, αυτό είναι ο μεγαλύτερος φασισμός. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό χρειαζόταν να γίνει αυτό το βήμα».

Οι τηλεοπτικές εκπομπές και οι παρουσιαστές τους, όση ηθική κι αν προτάσσουν, όσο κι αν λένε ότι υποστηρίζουν, στο τέλος τα νούμερα θα προσκυνάνε. Κι αν αυτά είναι να έρθουν με τον κάθε Κούγια και κάθε Παπαργυρόπουλο να λένε το μανιφέστο τους για 2 ώρες, αυτό θα κάνουν.

Ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε η Ελένη Τσολάκη με τον τρόπο που εκφράστηκε ο Παπαργυρόπουλος. Τι περίμενε δηλαδή; Δεν έχει δώσει μήπως παρελθοντικά δείγματα ο συγκεκριμένος; Μια σκέτη κοροϊδία μες στα μούτρα όλων, ακόμα και σήμερα. Ο γάμος ομόφυλων ήταν το απόλυτο δείγμα τους τελευταίους δύο μήνες για το πόσο στις τηλεοπτικές εκπομπές κόπτονται πραγματικά.

Κι η ευκαιρία να δείξει η τηλεόραση ένα άλλο πρόσωπο, χάθηκε! Και δεν είναι αρκετή η απάντηση της Καινούργιου ότι υπάρχει δημοκρατία και πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις. Ούτε πειστική. Δημοκρατία είναι να εκφράζεις την αντίρρησή σου χωρίς να προβαίνεις σε χαρακτηρισμούς και να μειώνεις την προσωπικότητα του άλλου. Κάνουν κάτι τέτοιο οι συγκεκριμένοι καλεσμένοι κ. Καινούργιου; Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει και πρόβλημα κρίσης στην τηλεόραση. Προφανώς και δεν πρόκειται περί αυτού.

Όλοι αυτοί βγαίνουν γιατί προσφέρουν την τηλεθέαση. Όχι στην πράξη, στη θεωρία, στο μυαλό των αρχισυντακτών και των παρουσιαστών.