Υπάρχει ένα ρητό: ο πόνος γεννά πόνο. Και εμείς συμπληρώνουμε ο πονοκέφαλος γεννά ακόμα περισσότερο πόνο. Το ρητό χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του σωματικού πόνου, αλλά και όταν κάποιος προκαλεί τον δικό του ψυχολογικό πόνο σε άλλους. Σήμερα η έρευνα παρέχει περισσότερες αποδείξεις ότι ο πόνος στον αυχένα συχνά οδηγεί σε πονοκεφάλους.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Headache and Pain είναι η πρώτη που παρέχει έναν αντικειμενικό δείκτη για τη συμμετοχή των μυών στο πώς εξελίσσεται ο πονοκέφαλος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση μαγνητικού τομογράφου (MRI) για να διερευνήσουν τη συμμετοχή του μυοπεριτονιακού (μυών και περιβάλλοντος συνδετικού ιστού) σε πονοκεφάλους και ημικρανίες μεταξύ 50 ατόμων. Εκτός από την εύρεση μιας σύνδεσης μεταξύ του πόνου στον αυχένα και της παρουσίας και των δύο τύπων πονοκεφάλων, οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν λεπτές αλλαγές στον τραπεζοειδή μυ, ο οποίος εκτείνεται από τη μέση της πλάτης στον αυχένα και τους ώμους, που μπορεί να προέρχονται από φλεγμονή μεταξύ εκείνων με αυτές τις διαταραχές πονοκεφάλου.

«Βρήκαμε επίσης σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ αυτών των μυϊκών αλλαγών και του αριθμού των ημερών που ένα άτομο υπέφερε από πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια των 30 ημερών πριν από την απεικόνιση, καθώς και πόνο στον αυχένα», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Νίκο Σόλμαν, ακτινολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ούλμ στη Γερμανία. Αυτά τα «ευρήματα μπορεί να παρέχουν αντικειμενικά στοιχεία για την αλληλεξάρτηση μεταξύ της περιοχής του λαιμού και του εγκεφάλου στις διαταραχές κεφαλαλγίας».

Ο Μάρκ Γκίν, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, αμφισβητεί μερικά από τα ευρήματα. Αυτό που δεν αμφισβητεί είναι η σχέση μεταξύ του πόνου στον αυχένα και των πονοκεφάλων ή της ημικρανίας.

Η έρευνα του Σόλμαν δεν είναι η πρώτη που συνδέει τον πόνο στον αυχένα και τον πονοκέφαλο. Μια άλλη μελέτη στo Neurology διαπίστωσε ότι ο πόνος στον αυχένα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έναρξη του πόνου της ημικρανίας.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πόνος στον αυχένα είναι ένα έναυσμα, αλλά είναι επίσης ένα σημάδι ότι η δραστηριότητα του νευρικού συστήματος που συνεχίζεται με μια κρίση ημικρανίας έχει ξεκινήσει», λέει  στο Neurology η Ντάουν Μπούζ, κλινική καθηγήτρια νευρολογίας στο Κολέγιο Ιατρικών σπουδών Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη. «Μπορεί να είναι ένα σημάδι για να ξεκινήσετε τη θεραπεία της ημικρανίας».

Πονοκέφαλος: Οι συνδέσεις μεταξύ των μυών του αυχένα, του εγκεφάλου και του πόνου 

Το αν ο πόνος στον αυχένα προκαλεί πραγματικά πονοκέφαλο ή αν οι δύο καταστάσεις πόνου απλά συνυπάρχουν δεν είναι πλήρως κατανοητό. Αλλά αυτό είναι σαφές: «Τα άτομα με ημικρανία έχουν συχνότερα πόνο στον αυχένα, ακόμη και όταν δεν έχουν κρίση ημικρανίας», λέει η Τζέσικα Αϊλανι, καθηγήτρια κλινικής νευρολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μέντσταρ Τζόρτζταουν στην Ουάσινγκτον.

Όσον αφορά την υποκείμενη αιτία, το νεύρο του τριδύμου, επίσης γνωστό ως το πέμπτο κρανιακό νεύρο,  είναι ο κοινός παρονομαστής για πολλούς πονοκεφάλους. Συνδέεται με το εγκεφαλικό στέλεχος και κατεβαίνει στην άνω αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μεταδίδοντας σήματα πόνου, αφής και θερμοκρασίας σε διάφορα μέρη του προσώπου και του κεφαλιού.

Με τον πόνο στον αυχένα, «τα ανώτερα αυχενικά νεύρα ενεργοποιούν το νεύρο του τριδύμου και μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία», σημειώνει ο Γκριν, πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Κεφαλαλγίας. «75/100 των ατόμων με ημικρανία έχουν πόνο στον αυχένα».

Μια μελέτη στο Scandinavian Journal of Pain διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν πόνο στον αυχένα και χρόνια ημικρανία – που ορίζεται ως 15 ή περισσότερες ημέρες πονοκεφάλου ανά μήνα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη περικρανιακή ευαισθησία (βαθύ τριχωτό της κεφαλής) από εκείνους με επεισοδιακούς πονοκεφάλους. Μια θεωρία είναι ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην ευαισθητοποίηση του πόνου.

«Όταν έχετε περισσότερο πόνο σε μια περιοχή, είναι πιο πιθανό να έχετε περισσότερο πόνο σε μια άλλη, επειδή όλος ο πόνος βρίσκεται στον εγκέφαλο», εξηγεί ο Αϊλανι. «Ο εγκέφαλος γίνεται υπερβολικά ευαίσθητος και ο πόνος ενισχύεται».

Επιπλέον, τα άτομα με ημικρανία ή πονοκεφάλους έχουν συχνά μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης που όταν ψηλαφούνται χειροκίνητα μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια πόνου στο κεφάλι. Η έρευνα δείχνει ότι τα ενεργά μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης στο τριχωτό της κεφαλής των ατόμων με πονοκεφάλους συσχετίζονται με χαμηλότερα όρια πίεσης πόνου, γεγονός που υποδηλώνει επίδραση ευαισθητοποίησης.

Ποιος είναι ευαίσθητος και γιατί

Με βάση αυτούς τους μηχανισμούς, όποιος έχει πόνο στον αυχένα είναι δυνητικά σε κίνδυνο να αναπτύξει πονοκέφαλο τύπου τάσης ή κρίση ημικρανίας (εάν είναι επιρρεπής σε αυτά).

«Ο συνδυασμός πόνου στον αυχένα, κεφαλαλγίας και αυξημένης ευαισθησίας στον πόνο μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε ασθενείς με οξύ πόνο στον αυχένα μετά από τραυματισμό στον αυχένα», λέει ο Μπράιαν Γκοσμπέργκ, νευρολόγος και διευθυντής του Hartford HealthCare Headache Center.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στον αυχένα που συνοδεύεται από πόνο στο κεφάλι «μπορεί να είναι μια κόκκινη γραμμή εάν κάποιος έχει ρίγη, πυρετό, προβλήματα συντονισμού ή ισορροπίας, δυσκολία στο περπάτημα, ακτινοβολώντας πόνο ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια», λέει ο Μπούζ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος στον αυχένα θα μπορούσε να υποδηλώνει όγκο ή μηνιγγίτιδα, σημειώνει.

Εάν αυτά τα ανησυχητικά συμπτώματα δεν είναι παρόντα και ο πόνος στον αυχένα συνοδεύει τους πονοκεφάλους ή τις κρίσεις ημικρανίας κάποιου τύπου, η πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο μορφές πόνου, ώστε να μην συνεχίσουν να προκαλούν η μία την άλλη. «Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι επιθετικοί στη θεραπεία του πόνου στον αυχένα τους, ώστε αυτό το πρόβλημα να μην επιδεινωθεί», λέει ο Γκριν.

Μαγνητική διέγερση και άλλες θεραπείες

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ούτε μία θεραπεία που να είναι εγγυημένη ότι θα βοηθήσει και τις δύο μορφές πόνου. Διάφορες μη φαρμακολογικές θεραπείες – συμπεριλαμβανομένου του μασάζ, του βελονισμού, των ασκήσεων stretching ή της εφαρμογής θερμότητας ή πάγου (όποιο αισθάνεται καλύτερα) – μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο στον αυχένα, λέει η Αϊλανι. Η βελτίωση της εργονομικής σας στάσης στην εργασία και η μετάβαση σε ένα πιο υποστηρικτικό μαξιλάρι για ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση – η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή πίεσης σε υπερευερέθιστα σημεία στους μύες του λαιμού – και οι τεχνικές διατάσεων είναι επίσης αποτελεσματικές στη βελτίωση της έντασης του πόνου της ημικρανίας και του εύρους κίνησης του τραχήλου της μήτρας.

Η ομάδα του Σόλμαν χρησιμοποίησε πρόσφατα επαναλαμβανόμενη περιφερική μαγνητική διέγερση (rPMS) για να διεγείρει μη επεμβατικά τους μυς του αυχένα και να ανακουφίσει τον πόνο στον αυχένα. Με το rPMS, μια ειδική συσκευή χρησιμοποιείται για να παρέχει μια ταχέως παλμική, μαγνητική διέγερση στα περιφερικά νεύρα για τη μείωση του πόνου. «Στο πλαίσιο επαναλαμβανόμενων εφαρμογών rPMS, παρατηρήσαμε ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να μειωθεί», προσθέτει ο Σόλμαν.

Στο μέτωπο της φαρμακευτικής αγωγής, over-the-counter φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη μπορεί να ληφθεί για εξάρσεις του πόνου στον αυχένα, πονοκεφάλους τύπου τάσης ή / και κρίσεις ημικρανίας.

«Μην κάνετε υπερβολική χρήση αυτών των φαρμάκων, γιατί με την πάροδο του χρόνου, θα επιδεινώσουν τον πόνο», προειδοποιεί ο Γκριν. (Όταν συμβαίνει αυτό, αυτά συχνά ονομάζονται πονοκέφαλοι κατάχρησης φαρμάκων ή πονοκέφαλοι αναπήδησης.)

Για συχνούς ή χρόνιους πονοκεφάλους, μαζί με πόνο στον αυχένα, ορισμένα αντικαταθλιπτικά – όπως η αμιτριπτυλίνη, η μιρταζαπίνη και η ντουλοξετίνη – και ορισμένα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων (όπως η γκαμπαπεντίνη) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη επιθέσεων, λέει η Αϊλανι.

Άλλες θεραπείες ημικρανίας περιλαμβάνουν κατηγορίες φαρμάκων που ονομάζονται τριπτάνες, και μια ποικιλία προληπτικών παραγόντων στις κατηγορίες gepants, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και μονοκλωνικά αντισώματα, είναι επίσης διαθέσιμα, λέει ο Γκοσμπεργκ.

Οι ενέσεις Botox χρησιμοποιούνται μερικές φορές για χρόνια ημικρανία, με στόχο τη μείωση της έντασης του πονοκεφάλου και του αριθμού των ημερών πονοκεφάλου ανά μήνα. Σε μια μελέτη σε ένα τεύχος του 2023 του περιοδικού Toxinsοι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των ενέσεων Botox μεταξύ 116 ατόμων με χρόνια ημικρανία και ποικίλα επίπεδα αναπηρίας στον αυχένα: Οι θεραπείες Botox είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στη μείωση του αριθμού των μηνιαίων ημερών κεφαλαλγίας και της αναπηρίας από ημικρανία μεταξύ εκείνων με σοβαρή αναπηρία στον αυχένα κατά την τρίμηνη παρακολούθηση, αλλά η μείωση της έντασης του πονοκεφάλου ήταν παρόμοια μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. 

«Εάν οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί, είναι καλύτερο να κάνετε κάτι προληπτικό», λέει ο Γκρι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε ενδεχομένως να σπάσετε τον κύκλο των επαναλαμβανόμενων πόνων στον αυχένα και το κεφάλι.

Πηγή: National Geographic