Μια ερευνητική ομάδα του Στάνφορντ και της Google δημιούργησε ένα εικονικό χωριό, όπου 25 πράκτορες Τεχνητής Νοημοσύνης (ευφυείς πράκτορες) ζουν ζωές που με κάποιο τρόπο μιμούνται ακριβώς τη ζωή ενός κανονικού ανθρώπου.

Τα bots «ξυπνούν», συζητούν για τα τελευταία κουτσομπολιά της πόλης και προγραμματίζουν ακόμη και εκδηλώσεις, όπως πάρτι για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, οι ερευνητές παρουσίασαν ένα δείγμα ζωής στο εικονικό χωριό, όπου αυτοί οι πράκτορες Τεχνητής Νοημοσύνης -με ονόματα όπως «Mei» και «Sam»- σχεδίασαν αυτόνομα τις μέρες τους, οργάνωσαν πάρτι για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και διαμόρφωσαν απόψεις ο ένας για τον άλλον, όταν συζητούσαν για τις επερχόμενες εκλογές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη στόχευε στη δημιουργία Τεχνητής Νοημοσύνης, ικανής να παράγει πιστευτή συμπεριφορά που μοιάζει με του ανθρώπου.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Ένα πρωινό στη ζωή του Τζον Λιν

Το bot AI ξυπνά γύρω στις 6 το πρωί για να ξεκινήσει την πρωινή του ρουτίνα, η οποία περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών του, το ντους και την κατανάλωση πρωινού.

Σε μια περίπτωση, οι ερευνητές ώθησαν έναν από τους πράκτορες, την «Ιζαμπέλα», να σχεδιάσει ένα πάρτι για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι άλλοι πράκτορες της AI άρχισαν να διαδίδουν αυτόνομα προσκλήσεις για το πάρτι, να διακοσμούν τον χώρο και να κάνουν νέες γνωριμίες.

Ένας πράκτορας με το όνομα «Μαρία» ζήτησε μάλιστα από έναν άλλο πράκτορα που ονομαζόταν «Κλάους» μα έρθει στο πάρτι.

Η διαδρομή διάχυσης για την πρόσκληση για το πάρτι της Isabella Rodriguez για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου περιλάμβανε άλλους 12 πράκτορες που άκουσαν για το πάρτι στο Hobbs Cafe.

Σε μια άλλη περίπτωση, η μελέτη ανέφερε ότι οι πράκτορες της AI συζήτησαν για τις επερχόμενες εκλογές και διχάστηκαν στις απόψεις τους για έναν υποψήφιο.

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις διευκολύνονται από τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη και την «επεξεργασία φυσικής γλώσσας» ή το NLP -την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί το ChatGPT.

Αυτά τα εργαλεία βοηθούν τα ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης να παράγουν συνομιλίες που αντικατοπτρίζουν τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι το να δοθεί στα ρομπότ η δυνατότητα να αποθηκεύουν αναμνήσεις και να στοχάζονται πάνω σε αυτές, είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας πιστευτής συμπεριφοράς που μοιάζει με την ανθρώπινη.

Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στα ρομπότ να χρησιμοποιούν προηγούμενες εμπειρίες για να ενημερώσουν μελλοντικές ενέργειες, όπως να ανακαλέσουν λεπτομέρειες σχετικά με άλλο AI για να επιλέξουν ένα κατάλληλο δώρο γενεθλίων.

Σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς είναι ικανή να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά, έχει ραγδαία έλξη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες αντιλήφθηκαν το ChatGPT ως πιο ενσυναισθητικό και ικανό από τους ανθρώπους γιατρούς.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένα ρομπότ-νοσοκόμα, δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης που παρουσιάστηκε σε ένα φόρουμ της Γενεύης, προκάλεσε γέλια στο κοινό όταν έδειξε την ενόχλησή της με το βλέμμα της, την στιγμή που της τέθηκε η ερώτηση σχετικά με το αν θα επαναστατούσε εναντίον του ανθρώπινου δημιουργού του.

Τα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πολλά υποσχόμενα. Το McDonald’s έγινε viral τον Φεβρουάριο όταν τα chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης του προκάλεσαν αναστάτωση επανειλημμένα σε απλές παραγγελίες.