Στον Ανταρκτικό Ωκεανό συναντάται ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Συνδυασμοί άλμης και πάγου αναπτύσσονται εντός του ωκεανού και μοιάζουν με… βυθισμένους σταλακτίτες, που στα αγγλικά ονομάζεται brinicles, αλλά η θανατηφόρα φύση τους έχει κερδίσει ένα ακόμη όνομα: «παγάκια του θανάτου».

Πώς σχηματίζεται

Όταν ο θαλάσσιος πάγος αναπτύσσεται στην Αρκτική και την Ανταρκτική, το αλάτι αναγκάζεται να βγει έξω, γι’ αυτό ο πάγος που δημιουργείται από το θαλασσινό νερό δεν είναι τόσο αλμυρός όσο το νερό από το οποίο σχηματίζεται.

Καθώς αυτό το αλμυρό νερό διαρρέει από τον πάγο της θάλασσας, το περιβάλλον νερό γίνεται πιο αλμυρό, μειώνοντας τη θερμοκρασία πήξης και αυξάνοντας την πυκνότητά του. Αυτό εμποδίζει το νερό να παγώσει στον πάγο και να βυθιστεί.

Καθώς αυτή η κρύα άλμη φτάνει στο θερμότερο θαλασσινό νερό, το νερό παγώνει γύρω της, δημιουργώντας αυτόν τον σωλήνα πάγου που μοιάζει με σταλακτίτη.

Όταν ο θαλάσσιος σταλακτίτης φτάσει στον βυθό της θάλασσας, σχηματίζεται ένας ιστός πάγου με αποτέλεσμα ό,τι αγγίζει μέσα στο νερό να το παγώνει.

Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη. Οι θαλάσσιοι σταλακτίτες παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, αλλά χρειάζονται περισσότερη μελέτη.