Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας ξεκινά από το γεγονός ότι οι Κινέζοι κατάσκοποι πλέον θέλουν περισσότερα. Σε συναντήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με Κινέζους εργολάβους τεχνολογίας, παραπονέθηκαν ότι οι κάμερες παρακολούθησης που παρακολουθούσαν ξένους διπλωμάτες, στρατιωτικούς και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών στη συνοικία της πρεσβείας του Πεκίνου δεν κάλυπταν τις ανάγκες τους.

Οι κατάσκοποι ζήτησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που θα δημιουργούσε άμεσα φακέλους για κάθε άτομο ενδιαφέροντος στην περιοχή και θα ανέλυε τα πρότυπα συμπεριφοράς τους. Πρότειναν να τροφοδοτήσουν το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης με πληροφορίες από βάσεις δεδομένων και δεκάδες κάμερες που θα περιλάμβαναν πινακίδες αυτοκινήτων, δεδομένα κινητών τηλεφώνων, επαφές και άλλα.

τεχνητή νοημοσύνη

Τα προφίλ που θα δημιουργούσε η τεχνητή νοημοσύνη θα επέτρεπαν στους Κινέζους κατασκόπους να επιλέγουν στόχους και να εντοπίζουν τα δίκτυα και τα τρωτά σημεία τους, σύμφωνα με τα εσωτερικά σημειώματα της σύσκεψης που έχουν περιέλθει στην κατοχή των New York Times.

Το ενδιαφέρον των κατασκόπων για την τεχνολογία, που αποκαλύπτεται εδώ για πρώτη φορά, αποκαλύπτει μερικές από τις τεράστιες φιλοδοξίες του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών της Κίνας. Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί μέσω ευρύτερων στρατολογήσεων, μεταξύ άλλων και Αμερικανών πολιτών. Η υπηρεσία έχει επίσης ενισχυθεί μέσω καλύτερης εκπαίδευσης, μεγαλύτερου προϋπολογισμού και της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών, για να προσπαθήσει να εκπληρώσει τον στόχο του Σι Τζινπίνγκ, ηγέτη της Κίνας, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η κατεξοχήν οικονομική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο.

Η κινεζική υπηρεσία, γνωστή ως M.S.S., η οποία κάποτε ήταν γεμάτη με πράκτορες των οποίων η κύρια πηγή πληροφοριών ήταν τα κουτσομπολιά στα δείπνα των πρεσβειών, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών στη συλλογή και την εξαπάτηση σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα οι Κινέζοι πράκτορες στο Πεκίνο έχουν αυτό που ζήτησαν: ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθεί Αμερικανούς κατασκόπους και άλλους, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ένα άτομο με γνώση της συναλλαγής, που μοιράστηκαν τις πληροφορίες υπό τον όρο ότι οι New York Times δεν θα αποκαλύψουν τα ονόματα των εμπλεκόμενων εργολαβικών εταιρειών. Την ίδια στιγμή, καθώς οι δαπάνες της C.I.A. για την Κίνα έχουν διπλασιαστεί από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει απότομα την κατασκοπεία τους για τις κινεζικές εταιρείες και τις τεχνολογικές τους εξελίξεις.

Το παρόν άρθρο βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, οι περισσότεροι από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, και σε μια ανασκόπηση εσωτερικών εγγράφων της κινεζικής εταιρείας και δημόσιων εγγράφων της M.S.S..

Ένα παιχνίδι φαντασμάτων του Ψυχρού Πολέμου

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αμερικανικών και των κινεζικών υπηρεσιών κατασκοπείας θυμίζει την αντιπαλότητα K.G.B.-C.I.A. του Ψυχρού Πολέμου. Εκείνη την εποχή, οι Σοβιετικοί δημιούργησαν μια υπηρεσία που μπορούσε να κλέψει τα πιο απόρρητα μυστικά της Αμερικής και να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα παρήγαγε τρομερούς πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν, του προέδρου της Ρωσίας.

τεχνητή νοημοσύνη

Υπάρχει όμως μια αξιοσημείωτη διαφορά. Λόγω της οικονομικής άνθησης και της βιομηχανικής πολιτικής της Κίνας, η M.S.S. είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να προκαλέσει τους Αμερικανούς κατασκόπους με τρόπο που οι Σοβιετικοί δεν μπορούσαν. Και αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν κορυφαία βραβεία στις προσπάθειες κατασκοπείας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ειδικά για την Κίνα, η εκμετάλλευση της υπάρχουσας τεχνολογίας ή των εμπορικών μυστικών των άλλων έχει γίνει μια δημοφιλής συντόμευση που ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Κέντρο Stimson, ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον. «Ο επείγων χαρακτήρας και η ένταση της τεχνολογικής κατασκοπείας έχουν αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε.

Η M.S.S. έχει εντείνει τη συλλογή πληροφοριών για αμερικανικές εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία με στρατιωτικές και πολιτικές χρήσεις, ενώ η C.I.A., σε μια αλλαγή σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια, διοχετεύει πόρους στη συλλογή δεδομένων για κινεζικές εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, κβαντικούς υπολογιστές και άλλα τέτοια εργαλεία.

Αν και η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συλλέγει εδώ και καιρό οικονομικές πληροφορίες, η συλλογή λεπτομερών πληροφοριών για τις εμπορικές τεχνολογικές εξελίξεις εκτός των αμυντικών εταιρειών ήταν κάποτε το είδος της κατασκοπείας που απέφευγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: The New York Times

Photo credits: Shutterstock