Καθώς ο ρυθμός του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων μειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι αναλυτές προειδοποιούν για μια νέα εποχή αστάθειας στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, που εγκαινιάζεται από μια σειρά απειλών που συνενώνονται με πρωτοφανείς τρόπους, με την κατάσταση στην Ουκρανία και την κλιματική κρίση να αποτελούν τον καταδικαστικό συνδυασμό.

Ένας συνδυασμός καταστροφών (ακραίες καιρικές συνθήκες, η στόχευση της Ρωσίας στις προμήθειες σιτηρών στην Ουκρανία και η αυξανόμενη προθυμία ορισμένων χωρών να υψώσουν προστατευτικά εμπόδια στο εμπόριο τροφίμων) έχει αφήσει τις προμήθειες τροφίμων πιο ευάλωτες και λιγότερο προετοιμασμένες να απορροφήσουν οποιαδήποτε διαταραχή, λένε οι αναλυτές.

«Αυτό είναι το φυσιολογικό τώρα, η περισσότερη αστάθεια είτε πρόκειται για τις τιμές των εμπορευμάτων είτε για τις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο Dennis Voznesenski, αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Ακόμη και χωρίς μεγάλες αναταραχές, οι τιμές των τροφίμων μπορεί να είναι μεταβλητές και πολλοί παράγοντες να επηρεάζουν την τιμή ενός σακιού σίτου ή ενός κιλού ψωμιού.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα στις τιμές τροφίμων

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων δια θαλάσσης. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε τον Ιούλιο, διακόπτοντας την πολύμηνη πτωτική του τάση λόγω της ανόδου των τιμών των φυτικών ελαίων, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την έλλειψη ουκρανικών ηλιόσπορων.

Οι ξηρασίες στην Ινδία, την Ινδονησία και άλλους ασιατικούς εξαγωγείς τροφίμων έχουν οδηγήσει σε μικρότερες συγκομιδές. Αντιμέτωπες με τους καταναλωτές που είναι εξοργισμένοι για τις υψηλότερες τιμές, οι κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή τροφίμων, προκαλώντας περαιτέρω αναταραχές.

Από τα τέλη Ιουνίου, η τιμή ενός ασιατικού δείκτη αναφοράς για το ρύζι έχει εκτιναχθεί κατά 25%, σύμφωνα με την Ταϊλανδική Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού.

Άλλοι παράγοντες πιέζουν τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κόστους εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό. Και οι παραγωγοί τροφίμων διαπιστώνουν ότι σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων τιμών, μπορούν να τις ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά για να συμπληρώσουν τα κέρδη τους.

Σε σύγκριση με τις αρχές του 2020, οι τιμές των καταναλωτικών τροφίμων είναι αυξημένες κατά 30% περίπου στην Ευρώπη και 23% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι διακυμάνσεις αυτέσ στις τιμές των τροφίμων είχαν δυσανάλογα αρνητικό αντίκτυπο στους μικρούς αγρότες και στους ανθρώπους που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ενώ αφήνουν τον κόσμο ευάλωτο σε μελλοντικές αναταραχές.

Πέρσι, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν πείνα και 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή και θρεπτικά τρόφιμα όλο τον χρόνο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η συσσώρευση των τελευταίων κραδασμών τα τελευταία χρόνια έχει φέρει τις χώρες σε πολύ, πολύ άσχημη κατάσταση», δήλωσε ο Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. «Αν συμβεί άλλο ένα σοκ σήμερα, ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα το χειριστούν».

Κλιματική κρίση εναντίον τροφίμων

Φέτος, τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν ο κύριος «διαταράκτης» των τιμών των τροφίμων, δήλωσε ο Hiral Patel, επικεφαλής της βιώσιμης και θεματικής έρευνας της Barclays στο Λονδίνο.

Τα κύματα καύσωνα έχουν σπάσει ρεκόρ στην Κίνα, οι πυρκαγιές μαίνονται στη νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική και ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στον κόσμο που έχει καταγραφεί.

Στο Πακιστάν, όπου οι καταστροφικές πλημμύρες το 2022 κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των καλλιεργειών της χώρας, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων έφτασε σχεδόν το 49% τον Μάιο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η γη θα μπορούσε να εισέλθει σε μια πολυετή περίοδο μεγάλης ξηρασίας λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της επιστροφής του Εl Nino, ενός κυκλικού καιρικού φαινομένου.

«Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ταυτόχρονες απώλειες καλλιεργειών σε διάφορα μέρη του κόσμου», είπε η ο Patel.

Η πρόβλεψη για τις αποδόσεις των καλλιεργειών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του μαλακού σίτου και του ανοιξιάτικου κριθαριού, αναθεωρήθηκε χαμηλότερα πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω των «συνθηκών σαφώς πιο ξηρών από το συνηθισμένο» σε μεγάλα τμήματα της ηπείρου.

Η περιορισμένη παραγωγή τροφίμων σε μια περιοχή για ένα χρόνο συνήθως δεν έχει μεγάλη σημασία σε μια ευέλικτη και δυναμική αγορά, δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute. Το ζήτημα προκύπτει όταν οι καλλιέργειες απορρίπτονται για μερικά χρόνια σε πολλές αγορές — για παράδειγμα, από ξηρασίες.

«Αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερη αστάθεια στο μέλλον – είναι μια από τις αβεβαιότητες σχετικά με την κλιματική αλλαγή», είπε ο Glauber. Οι επίμονες ξηρασίες «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακές ελλείψεις και, με τις φτωχές χώρες να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά υψηλότερες τιμές, σε ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας».

Πόλεμος εναντίον τροφίμων

Τον περασμένο μήνα, όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη λήξη της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια ο στρατός του επιτέθηκε στις αποθήκες σιτηρών στην Ουκρανία, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε, γεγονός που με τη σειρά του αύξησε τις τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας.

Ο Πιέρ Ολιβιέ-Γκουρινσάς, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτίμησε πρόσφατα ότι η ακύρωση της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές των σιτηρών να αυξηθούν κατά 10 έως 15%.

Αν και αυτό είναι ένα σημαντικό άλμα, είναι μικρότερο από την ξαφνική άνοδο των τιμών τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ουκρανοί αγρότες αναπτύσσονται σημαντικά λιγότερο σήμερα. Η Ουκρανία έχει επίσης αυξήσει την ικανότητά της να εξάγει σιτηρά μέσω τρένων και ποταμών, αλλά αυτές οι εναλλακτικές διαδρομές κοστίζουν περισσότερο, είπε ο Voznesenski στη Rabobank.

Και αυτές οι διαδρομές δεν είναι στο απυρόβλητο από επιθέσεις ή έντονες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας.

«Δεν μπορείτε να πείτε τι θα κάνει ο Πούτιν αύριο», είπε ο Voznesenski. «Δεν μπορείς να πεις πότε μια κυβέρνηση πρόκειται να βάλει περιορισμό στις εξαγωγές». Μια αύξηση της παρέμβασης στην προσφορά τροφίμων από τις κυβερνήσεις «θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη απρόβλεπτη κατάσταση», πρόσθεσε.

Προστατευτισμός εναντίον τροφίμων

Η αστάθεια στις τιμές των τροφίμων έχει ενθαρρύνει ορισμένες κυβερνήσεις να στραφούν στον περιορισμό του εμπορίου προκειμένου να κρατήσουν τα πολύτιμα αποθέματα τροφίμων για τους κατοίκους τους.

Τον περασμένο μήνα, η Ινδία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρυζιού στον κόσμο, εξέδωσε απαγόρευση εξαγωγής λευκού ρυζιού. Η Ινδία είχε επιβάλει εξαγωγικό δασμό 20% σε αυτό το ρύζι πέρσι, αλλά οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται λόγω γεωπολιτικών ζητημάτων και ακραίων κλιματικών συνθηκών σε άλλες χώρες, δήλωσε η ινδική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι τιμές του ρυζιού τον Ιούλιο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ωθώντας τον δείκτη τιμών του ρυζιού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Η Ινδία δεν είναι η μόνη που λαμβάνει τέτοια μέτρα. Συνολικά, ο αριθμός των περιορισμών ή των αυξήσεων φόρων στις εξαγωγές τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 62% από πέρυσι, σύμφωνα με το Global Trade Alert, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ελβετία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ισχύουν 176 περιορισμοί εξαγωγών για τρόφιμα, ζωοτροφές ή λιπάσματα.

Οι οικονομολόγοι και οι εμπειρογνώμονες του εμπορίου ωστόσο έχουν εκδώσει σαφείς προειδοποιήσεις ενάντια σε αυτούς τους τύπους πολιτικών. Αν και μπορεί να προστατεύσουν τους τοπικούς καταναλωτές από τον πληθωρισμό των τροφίμων βραχυπρόθεσμα, εν τέλει επιδεινώνουν τους τύπους παγκόσμιων ελλείψεων τροφίμων που προσπαθούν να μετριάσουν οι κυβερνήσεις.

Σε μια πρόσφατη σύνοδο κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια που φιλοξενήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στη Ρώμη, ο Ngozi Okonjo-Iweala, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προέτρεψε τις χώρες να απορρίψουν τον προστατευτισμό και να στραφούν σε ένα πιο ανοιχτό εμπόριο ως τρόπο αντιμετώπισης των ελλείψεων τροφίμων.

Για πολλές χώρες, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από την αδύναμη αξία των νομισμάτων τους σε σύγκριση με το δολάριο των ΗΠΑ, γεγονός που τις αφήνει ανίκανες να αγοράσουν τόσα εμπορεύματα σε δολάρια όπως πριν.

Με πληροφορίες από τους New York Times