Το επεισόδιο που εξελίχθηκε το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή της Πύλας στην Κύπρο, ένα σημείο που αποτελεί νεκρή ζώνη στα κατεχόμενα και δεν ανήκει σε καμία από τις δύο πλευρές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας εις βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να παραβιάσουν το δίκαιο της περιοχής και κινήθηκαν με μπουλντόζες στη νεκρή ζώνη με σκοπό να κατασκευάσουν οδικό δίκτυο. Όταν η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο προσπάθησε να τους σταματήσει, κινήθηκαν εναντίον τους με τις μπουλντόζες. Αυτή η πράξη είναι μια καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και προκάλεσε την αντίδραση από πλευράς ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ευρώπης.

Σε κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ με Βρετανία και Γαλλία, γίνεται λόγος για έγκλημα και συστήνεται με αυστηρότητα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να επανέλθει στο μονοπάτι που έχει οριστεί από τις διεθνείς δυνάμεις και να πάψει να υπονομεύει τη συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού που γίνεται προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του, το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανακοίνωση όπου μιλάει για απαράδεκτες επιθέσεις από τους Τουρκοκύπριους και για κατάφωρη παραβίαση του status quo.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Επιτίθενται στον ΟΗΕ οι Τουρκοκύπριοι και το Ψευδοκράτος

Η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου (UNFICYP), που αποτελείται κυρίως από Βρετανούς και Σλοβάκους, απαίτησε με ανακοίνωσή της να αποσύρουν οι Τουρκοκύπριοι τις μπουλντόζες, τον εξοπλισμό και το προσωπικό που επιχειρούν παράνομα εκεί.

«Η UNFICYP καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως».

Σε αυτές τις ανακοινώσεις και συστάσεις, οι Τουρκοκύπριοι και το Ψευδοκράτος τους δεν λένε να συμμορφωθούν. Αντιθέτως, το ΥΠΕΞ του Ψευδοκράτους τονίζει πως το οδικό έργο 11.6 χιλιομέτρων θα γίνει για «λόγους ανθρωπιστικούς και οικονομικούς», ενώ επέρριψε ευθύνες στον ΟΗΕ και την ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης στο θέμα και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκύπριους.