Περιεχόμενα

  1. Bloomberg
  2. DW
  3. Daily Mail
  4. Skynews
  5. Politico

Πρώτη είδηση στον ξένο Τύπο αποτελεί η πτώση του ελληνικού Canadair που επιχειρούσε στην Κάρυστο προκειμένου να σβήσει την μεγάλη πυρκαγιά στο χωριό Πλατανιστός. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί το απόγευμα της Τρίτης.

Με ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι ο 34χρονος Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης δεν τα κατάφεραν.

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στον Στρατό.

Bloomberg

Τα ξένα Μέσα αναφέρθηκαν εκτενώς στην πτώση του Canadair με τους δύο πιλότους. Αρχικά το πρακτορείο Bloomberg, μετέδωσε πως συνετρίβη ελληνικό αεροπλάνο λίγο αφότου πέταξε νερό.

canadair

DW

«Καθώς οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν στα ύψη, οι πυρκαγιές μαίνονται σε αρκετά τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Ένα αεροπλάνο που επιχειρούσε στις πυρκαγιές συνετρίβη, με αποτέλεσμα οι δύο πιλότοι να σκοτωθούν», γράφει η DW.

canadair

Daily Mail

«Τρομακτική στιγμή σε ελληνικό νησί, πυροσβεστικό αεροπλάνο που μετέφερε τουλάχιστον δύο άτομα συνετρίβη», γράφει η dailymail.

canadair

Skynews

Δύο νεκροί από συντριβή αεροπλάνου που μάχεται κατά της πυρκαγιάς στην Ελλάδα, είναι ο τίτλος στην κεντρική είδηση του Skynews.

«Δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους μετά από συντριβή αεροσκάφους που μάχονταν με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Το δυστύχημα συνέβη πάνω από την πόλη της Καρύστου στο νησί της Εύβοιας κοντά στην Αθήνα – και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση».

canadair

Politico

«Πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη την Τρίτη ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες στο ελληνικό νησί της Εύβοιας, καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται και νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα», μετέδωσε και το Politico.

«Δύο πιλότοι, μέλη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, επέβαιναν στο θαλάσσιο βομβαρδιστικό Canadair που συνετρίβη σε χαράδρα, σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής πυροσβεστικής και της αεροπορίας.

Η κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ έδειξε πλάνα από το αεροπλάνο να πέφτει νερό πάνω από μια φωτιά και στη συνέχεια να χτυπά ένα δέντρο πριν πέσει σε μια πλαγιά και τυλίγεται στις φλόγες. Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Η μάχη για τον περιορισμό των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα συνεχίστηκε για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια και σε άλλες μικρότερες φλόγες στην ηπειρωτική Ελλάδα».

canadair

«Μπροστά σε αυτό που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά η Μεσόγειος που είναι ένα καυτό σημείο της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει μαγικός αμυντικός μηχανισμός. Αν υπήρχε, θα τον είχαμε εφαρμόσει”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προειδοποιώντας για δύσκολες μέρες.

Οι αρχές διέταξαν νέες εκκενώσεις σε Ρόδο και Κέρκυρα την Τρίτη, καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται εκτός ελέγχου. Δεκάδες χιλιάδες ντόπιοι και παραθεριστές έχουν εκτοπιστεί, ενώ οι πτήσεις επαναπατρισμού συνεχίστηκαν την Τρίτη και περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα δημοφιλή νησιά διακοπών.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια.

Νέο κύμα καύσωνα έπληξε την Ελλάδα την Τρίτη και θα επιμείνει μέχρι την Πέμπτη με τη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές να ξεπεράσει τους 44 βαθμούς Κελσίου. Η Αρχή Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω πυρκαγιών ήταν υψηλός σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι τα κύματα καύσωνα μπορεί να μειώσουν την ελκυστικότητα της Νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα, βλάπτοντας την οικονομία της περιοχής.

Ωστόσο, η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη προσπάθησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να πάνε στη Ρόδο παρά τις φλόγες, καθώς μόνο ένα «μικρό μέρος» του νησιού έχει πληγεί.

Η ζέστη που απειλεί ζωές και τροφοδοτεί τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι σε όλη τη Νότια Ευρώπη θα ήταν «πρακτικά αδύνατη» χωρίς την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσαν επιστήμονες την Τρίτη.