Με τραγικό τρόπο ολοκληρώνεται η πτώση του Canadair στην περιοχή της Καρύστου, κοντά στο χωριό Πλατανιστός, με τις μηδαμινές ελπίδες να εξανεμίζονται, αφού οι δύο πιλότοι βρέθηκαν νεκροί. Με ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι ο 34χρονος Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης δεν τα κατάφεραν.

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στον Στρατό.

Πώς φτάσαμε στην πτώση του Canadair

Ένα Canadair που ξεκίνησε από την Αγχίαλο με δύο πιλότους έκανε πυρόσβεση στην περιοχή της Καρύστου και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Πλατανιστός, έπεσε κατά την διάρκεια της επιχείρησης και μάλιστα σε ένα πολύ δύσβατο σημείο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να πάνε εκεί αρχές για να ελέγξουν την κατάσταση των δύο πιλότων. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, τρία ελικόπτερα από Βόλο, Χίο και Μαραθώνα πετάνε πάνω από το σημείο της πτώσης και έχει ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, κάθε Canadair μπορεί να κάνει μέχρι 4 ρίψεις, με το επίμαχο σκάφος να βρισκόταν στην 3η του επιχείρηση πυρόσβεσης, με κάθε μία να κρατάει ως και 2 ώρες.

Η πτώση του Canadair έγινε σε πολύ δύσβατο μέρος, οι άνεμοι είναι ισχυροί, επομένως πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση που έχει στηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιπλέον, το Canadair δεν είχε μηχανισμό εκτόξευσης, εκτινασσόμενα καθίσματα δηλαδή, και από τον τρόπο της πρόσκρουσης θα ήταν απίθανο να έχουν γλυτώσει οι δύο πιλότοι 34 και 26 ετών.

Τα ερωτήματα που εγείρονται αφορούν στις ώρες πτήσης που είχαν εκτελέσει οι δύο πιλότοι και το Canadair, με τους ειδικούς της ΠΑ να τονίζουν πως παρά το ότι πρόκειται για αεροσκάφος παλιάς φρουράς, από το 1975, πριν από κάθε πτήση γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος, άρα δεν τίθεται ζήτημα βλάβης ή φθοράς.

Συγκλονιστικό το βίντεο της πτώσης, τυλίχτηκε στις φλόγες το Canadair

«Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες, εκεί επιχειρούσε το συγκεκριμένο αεροπλάνο και δεν υπάρχει επικοινωνία εδώ και κάποια ώρ. Περιμένουμε να δούμε αν πρόκειται για συντριβή ή αναγκαστική προσγείωση», ανέφερε ο δημοσιογράφος Σταύρος Ιωαννίδης στον ΣΚΑΪ. Από την Πυροσβεστική μιλάνε για πτώση και όχι αναγκαστική προσγείωση, ενώ γίνονται διαρκείς προσπάθειες να υπάρξει επικοινωνία με τους δύο πιλότους.

Έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση, στο οποίο φαίνεται ότι ένα κομμάτι του αεροπλάνου αποκολλήθηκε.

Το Canadair, όπως φαίνεται στο βίντεο, είχε πραγματοποιήσει ρίψη νερού λίγο πριν πέσει, ενώ πετούσε σε χαμηλό σημείο, κοντά σε χαράδρα στον Πλατανιστό, προς την περιοχή που οδηγεί στο χωριό Ποτάμι.

Οι εικόνες μετά την πτώση, δείχνουν έναν Canadair διαλυμένο, τυλιγμένο στις φλόγες, κάτι που μειώνει, δυστυχώς, τις ελπίδες για τους δύο πιλότους. Σύμφωνα με τη Μίνα Καραμήτρου από το OPEN, το εν λόγω Canadair ήταν από τον στόλο των παλιών Canadair και για να μπορέσει να κάνει αποτελεσματικότερα την πυρόσβεση, το κατέβασαν πολύ χαμηλά οι πιλότοι, με αποτέλεσμα ο πλωτήρας να βρει σε ένα δέντρο και χάνεται η στήριξη του αεροσκάφους που καρφώθηκε στο ρέμα λίγο μετά.