Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ και επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024, δήλωσε αθώος, την Τρίτη (04/04), όσον αφορά στις 34 κατηγορίες κακουργήματος για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων ύστερα από έρευνα σχετικά με τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς. Μάλιστα, οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινή συνολικής φυλάκισης έως και 136 χρόνια, σε περίπτωση που καταδικασθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ελάχιστα συναισθήματα στο πρόσωπό του όταν χαιρέτησε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο αφού οδηγήθηκε σε αυτό με αυτοκινητοπομπή από την κατοικία του στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «πολιτικά υποκινούμενες», σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα, καθώς αποχωρούσε από τον Πύργο Τραμπ. Επίσης, ο ίδιος έδειχνε σκυθρωπός, δεν είπε τίποτα καθώς περνούσε δίπλα από την Αστυνομία σε έναν διάδρομο του δικαστηρίου, προτού εισέλθει στη συγκεκριμένη αίθουσα που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Επισημαίνεται ότι είναι ο πρώτος εν ενεργεία ή πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες. Αναλυτικά, ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμφθηκε από το σώμα ενόρκων του Μανχάταν, την περασμένη εβδομάδα, για μια υπόθεση που απορρέει από το 2016 και από τον χρηματισμό της πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς, με αντάλλαγμα τη σιωπή της.

Ποιες οι κατηγορίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε σε ένα παράνομο σχέδιο για την απόκρυψη αρνητικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης μιας παράνομης πληρωμής ύψους 130.000 δολαρίων που διέταξε ο κατηγορούμενος, με σκοπό την απόκρυψη των αρνητικών πληροφοριών που θα έβλαπταν την προεκλογική του εκστρατεία.

Μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο διέπραξε το έγκλημα της παραποίησης των επιχειρηματικών αρχείων ήταν – εν μέρει – για να «προωθήσει την υποψηφιότητά του», όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, αναφερόμενο προφανώς στην υπόθεση πληρωμών προς την πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς.  

Το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει, επιπλέον, ότι ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, συμμετείχε σε συνωμοσία για την υπονόμευση της ακεραιότητας των εκλογών του 2016.

«Από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, ο κατηγορούμενος ενορχήστρωσε με άλλους ένα σχέδιο για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, εντοπίζοντας και αγοράζοντας αρνητικές πληροφορίες για τον ίδιο, ώστε να αποσιωπηθεί η δημοσίευσή τους και να ωφεληθούν οι εκλογικές προοπτικές του κατηγορουμένου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελική Αρχή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

«Πρόκειται να με συλλάβουν»

Από την αυτοκινητοπομπή του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πηγαίνω στο Μανχάταν, στο δικαστήριο. Φαίνεται τόσο σουρεαλιστικό – ουάου, πρόκειται να με συλλάβουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να παραδοθεί στο Γραφείο του Εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ ,πριν από τη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών ενώπιον του δικαστή Χουάν Μερτσάν. Κατά την απαγγελία κατηγοριών, ο κατηγορούμενος ακούει τις κατηγορίες που τον βαραίνουν και μπορεί να δηλώσει την ενοχή του. Από τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο, πάντως, ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά δεν όχι και φωτογραφία για τη σύλληψη, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter από δημοσιογράφο των «New York Times».

Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 2017 έως το 2021, ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την Προεδρία το 2024.

Photo credits: Getty Images